Komiker bakkede op om Harry Potter-forfatter – nu har en Netflix-ansat sagt op

Komiker Dave Chappelle skyder i et standupshow med verbalt skarpt efter transkønnede – og det bliver mødt med kritik.

Det er ikke første gang, at han står for skud.

Og det er ikke første gang, at han skyder efter andre.

Men denne gang synes det at være anderledes for den amerikanske komiker Dave Chappelle.

Netflix burde øjeblikkeligt trække ’The Closer’ fra platformen og undskylde direkte til det transkønnede miljø

National Black Justice Coalition

I kølvandet på at hans seneste show 'The Closer' er udkommet på Netflix, har en ansat hos streaminggiganten sagt sit job op.

Dave Chappelle skyder i standupshowet med verbalt skarpt efter transkønnede, og den nu tidligere ansatte hos Netflix mener som transkønnet, at vittighederne var over stregen. Derudover har showet mødt kritik fra flere organisationer og andre ansatte.

- Farligt transfobisk indhold

Sagen tager sit udgangspunkt i produceren Jaclyn Moore, der blandt andet har arbejdet på Netflix-serien 'Dear White People'.

Det skriver Los Angeles Times.

Jaclyn Moore har ifølge avisen gennem længere tid været åben om sin egen identitet som transkønnet, og hun skriver på Twitter, at hun har været glad for at arbejde hos Netflix.

Men med udgivelsen af Dave Chappelles nye show blev det altså for meget for Jaclyn Moore, der ikke længere ønskede at arbejde for Netflix, som, hun mener, "udgiver og profiterer på åbenlyst og farligt transfobisk indhold", skriver hun på Twitter.

- Jeg ville være vred, hvis jeg var kvinde

I showet gør Dave Chappelle grin med en lang række forskellige mennesker, heriblandt homoseksuelle og kvinder, ligesom han joker med, at transkønnede ingenlunde kan lide ham. Herefter filosoferer han over, hvad det overhovedet betyder at være en kvinde for tiden.

Senere lader han sig forarge over, at forfatteren bag Harry Potter-serien, J. K. Rowling, blev cancelledet udtryk, der bruges om udelukkelse af personer fra debatten, fordi nogle ikke bryder sig om deres holdninger.

Forfatteren endte sidste sommer i offentlig unåde, da hun blandt andet holdt hårdt på, at køn er rodfæstet i biologien, og at man udelukkende kan være kvinde, hvis man var født som en og menstruerer.

- De cancellede J. K. Rowling. De cancellede hende, fordi hun kaldte køn for et faktum. De kaldte hende en TERF, siger Dave Chappelle.

TERF står for transekskluderende radikal feminist (trans-exclusionary radical feminist), som er et udtryk for personer, som ifølge andre er imod transkønnede personers rettigheder.

- Jeg er team TERF. Køn er et faktum, siger Chappelle i showet.

Herefter gør han grin med, at transkønnede Caitlyn Jenner vandt en pris for at være årets kvinde.

- Jeg ville være vred, hvis jeg var kvinde. Jeg ville være vred, hvis jeg var mig, udbryder Dave Chappelle om kåringen.

Krav om fjernelse

Udover Jaclyn Moore langer flere organisationer ligeledes ud efter Chappelle og Netflix, heriblandt National Black Justice Coalition og GLAAD, der begge kæmper for transkønnedes rettigheder.

- Netflix burde øjeblikkeligt trække ’The Closer’ fra platformen og undskylde direkte til det transkønnede miljø, siger National Black Justice Coalition ifølge The Guardian.

På Twitter langer GLAAD ud efter Chappelle, som ifølge dem "er blevet synonym med latterliggørelse af transkønnede personer og andre marginaliserede grupper".

Ikke fornærmede

Både Jaclyn Moore og de nævnte organisationer lægger vægt på, at det ikke handler om, at de er fornærmede over vittighederne, men om at transkønnede i USA – særligt hvis de er farvede – i højere grad end andre bliver udsat for vold og sågar mord.

En anden Netflix-ansat ved navn Terra Fied gik på Twitter for at kritisere Dave Chappelle og understregede denne pointe.

- Promovering af TERF-ideologi skader transkønnede personer direkte, det er ikke en eller anden neutral handling, skriver Terra Fied.

Herefter opremser hun en række transkønnede personer, som ifølge organisationen Human Rights Campaign er blevet slået ihjel i løbet af 2021.

Netflix kommenterer ikke artiklerne fra Los Angeles Times eller The Guardian, og det samme gælder for Dave Chappelle.

I showet slår Chappelle imidlertid fast, at han aldrig nogensinde har haft et problem med transkønnede mennesker.