Revy for dummies: Fem klassiske revybidder til dig, der ikke ved noget om revy

En miniguide til dig, der er blevet opfostret på stand-up - og aldrig har turde røre ved revy med en ildtang.

Revy har i mange år været et decideret fyord i stand-up, hvorfor genren bliver set ned på af den yngre generation.

Men det er begyndt at ændre sig en smule. Måske.

- Der har i mange år været en meget klar skillevæg mellem stand-up og revy. Men det er som om, det (revy) er blevet okay, siger komiker Nikolaj Stokholm til vært Sarah Grünewald i mandagens afsnit af Comedy Fight Club, der handler om revy.

Sat sig for at redde dansk revy

Komiker Nikolaj Stokholm, som du formentlig bedst kender fra tv-serien 'Sjit Happens', har taget det på sin kappe at redde dansk revy, så det ikke uddør med den generation, der dyrker det i øjeblikket.

Derfor reintroducerede han genren for de de unge danske komikere, Ane Høgsberg, Frederik Rosgaard, Søren Dürr, Mikkel Klint Thorius, Jakob Svendsen og Natasha Brock, mandagens afsnit af 'Comedy Fight Club'. For mange af de unge komikere aner faktisk ikke, hvad revy er for en størrelse.

Og er du ligeledes blandt de mange unge, der aldrig har turde bevæge dig ind i selve cirkusbygningen, så får du her en miniguide til danske revy af Nikolaj Stokholm, som har hjulpet med at udvælge nogle af de bedste revysketches gennem tiden.

Her i kronologisk rækkefølge, så man ifølge Nikolaj Stokholm, også får en historisk indføring i genren.

Ølhunden

Ølhunden var en vise sunget af Osvald Helmuth, der desværre døde allerede i 1966.

- I starten af 1900 tallet hed den store revystjerne Frederik Jensen. Dengang var revyerne primært viser og monologer. Der kom Osvald helmuth og gav et helt nyt indspark. Han var ikke en særlig god sanger, men han var meget musikalsk og havde en eminent komisk timing. Med hans store gennembrud i 1927 med P.H`s vise Ølhunden, blev han en kæmpe stjerne og trak revyen i en langt mere komisk og karakterdrevet retning, siger Nikolaj Stokholm om Ølhunden.

Tømmerflåden

Dirch Passer er ham, der lægger person til Nikolaj Lie Kaas i filmen Dirch. Kjeld Petersen spilles af Lars Ranthe i samme film. Derudover behøver Kjeld og Dirch forhåbentlig ikke meget introduktion.

- I 1956 går de to herrer på scenen med en ny sketch med navnet tømmerflåden. De to sammen på ABC teatret på Frederiksberg satte helt nye standarder for revy. Nu behøvede det ikke være samfundsrevsende visesange. Nu skulle vi bare grine, og det gjorde man igennem hele 50`erne af deres crazy komik, som det hed. De var nyskabende og lagde grundstenen til  revy og stand-up i dag. Kjeld Petersen og Dirch Passer er uden sammenligning det største i dansk revy, og de er blevet udødeliggjort med bla. Tømmerflåden, lyder det fra Nikolaj Stokholm.

Tømmerflåden er også den sketch, som Jakob Svendsen refererer til under sin egen optræden i Comedy Fight Club, der handler om en vits med en tømmerflåde. Se videoen øverst i artiklen.

Hoppegyngen

Preben Kaas var lidt af en varm kartoffel gennem 50 år i den danske underholdningsbranche. Han lavede både film og spillede en hel del revy. Han døde i 1981, men nåede heldigvis at give os en søn Nikolaj Lie Kaas.

- Preben Kaas overtager Cirkusrevyen i midten af 60`erne og får vendt en lidt snæver forretning til en kæmpe succes. Han havde øje for alt, hvad der var sjovt. Ikke mindst havde han en virkelig god næse for at samle det rigtige hold, som både kunne sælge billetter og var virkelig sjove i sammenspil. Da Kjeld Petersen dør efter en premiere i 1962, forlader Dirch Passer scenen og kaster sig over filmen. Det får Preben Kaas lavet om på og får sensationen Dirch Passer til Cirkusrevyen i 1967. Her venter dem begge nogle vilde år, hvor de sammen komponerer revyklassikere som Hoppegyngen, Mudderkliren, Sunny Boy og ikke at forglemme, Den Russiske Klovn, fortæller Nikolaj Stokholm. 

Humørbomben

Lisbeth Dahl har spillet revy siden begyndelsen af 70'erne - og er uden tvivl en af de mest erfarne, nulevende revyskuespillere i landet. Hun er chef for cirkusrevyen - og det har hun været siden 2001.

- Lisbeth Dahl er uden tvivl vor tids revydronning. Hun sidder tungt på Cirkusrevyen og er en eminent instruktør og spiller. Hun har stor sans for at vælge de rigtige sketches. Hun har stor forståelse for egen kunnen, og derfor sidder hendes roller altid lige i skabet. Hun er en dygtig håndværker og har nok sin eksmand Preben Kaas, med i hjertet når hun sæson efter sæson, sætter endnu en revy op, siger Nikolaj Stokholm. 

Revy i dag

Til slut får du lige et eksempel på, hvordan revy ser ud i dag. Den er stadig samfundsrevsende, som her hvor Ditte Hansen gør det som Inger Støjberg fra cirkusrevyen i 2016, der blev sendt på Danmarks Radio.

'Comedy Fight Club Live' sendes hver mandag på TV 2 ZULU. Du kan også fange programmet på TV 2 PLAY.