Comedy

Kartelpriser i biografen: Så mange popcorn kan du få for 37 kroner i den virkelige verden

Det er dyrt at gå i biografen. Ikke så meget på grund af biografbilletten, men fordi literprisen på popcorn er latterlig høj.

Ville du betale 650 kroner for en bakke nachos i biografen, når du kan få dem for 17 kroner i Netto?

Nej, vel. Men når det kommer til den billige og traditionsrige biografspise popcorn, så er vi åbenbart helt ligeglade med prisen.

Faktisk koster biografpopcorn hele 38 gange så meget, som de hjemmelavede af slagsen. 

Så ser regnestykket for popcorn ud

En lille popcorn med 2,5 liter popcorn koster omkring 37 kroner i Nordisk Films biografer.

For 37 kroner kan man købe 7 poser majskerner af mærket Popz i Netto. De kostede i alt 35 kroner - og tilbage er der 2 kroner til salt og olie. 7 poser majs bliver til cirka 95 liter popcorn.

Der går 38 små popcorn i biografen på 95 liter - hvorfor man altså rundt regnet betaler 38 gange så meget for 1 liter biografpopcorn, end for 1 liter hjemmepoppede popcorn.

Det har komiker Torben Chris regnet sig frem til i premieren på sit program på TV 2 ZULU 'Giver det mening ifølge Torben Chris'. 

I klippet øverst i artiklen forsøger komikeren at smugle 95 liter popcorn ind i biografen blot for at demonstrere, hvor mange popcorn man kan få for 37 kroner i den virkelige verden. Det går ikke specielt godt - til gengæld har han ikke problemer med at finde meddemonstranter uden for Palads Biograf i København. 

Priser er relative

Det er desværre ikke lykkedes TV 2 at få en kommentar fra Nordisk Film - og derfor heller ikke en forklaring på, hvorfor deres popcorn er så dyre. 

Men en undersøgelse fra 2010 lavet på Standford University og University of California viser dog, at de høje priser på popcorn er med til at holde billetpriserne nede. Så det er muligvis en del af forklaringen.

Hvis der stod en billig popcornsælger på den anden side af gaden, så ville man nok vælge at købe popcorn hos ham.

Mette Skovgaard Frich, konsulent og forbrugeradfærdsekspert

Men hvorfor betaler vi så en halv villa for noget, som vi ved er ALT for dyrt?

- Priser er relative, fordi vi som forbrugere egentlig ikke tænker så rationelt. Når man køber noget, så køber man det i en kontekst. Og her er konteksten biografen, og der er popcorn en del af stemningen - og så justerer vi vores opfattelse af, hvad der er rimeligt for popcorn, siger forbrugeradfærdsekspert Mette Skovgaard Frich.

Hun sammenligner det lidt med at tage på ferie. For når vi er på ferie, så bruger vi flere penge, fordi konteksten er en anden, end den vi er vant til derhjemme.

En del af oplevelsen

Derudover er forbrugeren villig til at betale forholdsvis meget for service og bekvemmelighed.

- Biograferne iscenesætter produktet som en del af oplevelsen. Du kan lugte dem så snart, du træder ind i biografen, og så får du dem lune. Hvis der stod en billig popcornsælger på den anden side af gaden, så ville man nok vælge at købe popcorn hos ham. På den måde betaler man lige så meget for produktet som convenience og noget service, siger Mette Skovgaard Frich.

Hun forklarer endvidere, at man derfor heller ikke sammenligner prisen på biografpopcorn med dem, man kan lave derhjemme, da det ikke er sammenlignelige produkter for forbrugeren. Man sammenligner dem i stedet med andre biografpopcorn eller med biografslikket.

- Popcorn i biografen er en lille luksus, som de fleste forbrugere gør plads til. Og så betyder prisen ikke så meget. Det er ikke en stor investering som en designertaske, hvor de virkelig kan spare penge ved at købe på nettet, afslutter Mette Skovgaard Frich.

'Giver det mening ifølge Torben Chris' sendes hver mandag klokken 22.20 på TV 2 ZULU og kan ellers fanges på TV 2 PLAY, hvor du også kan se første sæson.