Comedy

Populær dansk tv-serie slutter: Derfor føles det som et slag i maven

Det uigenkaldeligt sidste afsnit af ZULU-serien ’SJIT Happens’ kører over skærmen mandag.

Du har fulgt dem gennem fem år på godt og ondt i lejligheden på Nørrebro. 

Du var med, da Olau først faldt for Ane, og da Ane faldt for Olau. Du var med, da Mads endelig tog sig sammen til at få en uddannelse. Du var med, da Emil måtte prostituere sig selv for at fremme sin karriere. Og du var med da Øland endelig fandt sin sjæleven i lakridspibepigen fra kiosken.

Men om lidt er det slut. Det sidste afsnit af ’SJIT Happens’ sendes mandag den 27. marts på TV 2 ZULU – og er du blandt dem, der føler, at du har mistet en god ven, så er du slet, slet ikke alene.

Det er nemlig helt normalt.

- Det kan godt sammenlignes med at slå op med en kæreste, men det bedste eksempel er nok en ven, der flytter væk og forsvinder på en måde, så man ikke kan få personen tilbage på samme måde som før, fortæller Andreas Lieberoth, der er adjunkt ved Interacting Mindcenter og forsker i medier og psykologi.

Skelner ikke mellem virkelighed og fiktion

Det lyder måske voldsomt, men det er faktisk slet ikke så underligt, at man udvikler en ’ægte’ relation til en fiktiv person eller et fiktivt univers. En del af hjernen kan nemlig ikke skelne mellem fiktive relationer og virkelige relationer.

- Så selvom vi et sted i hjernen er klar over, at Tony Soprano (fra tv-serien ’The Sopranos’) ikke er en rigtig person, så vil dele af vores hjerne lære den person at kende. Det er den samme del af hjernen – det samme psykologiske redskabsskur – som vores bevidsthed og virkelige relationer har med at gøre, forklarer Andreas Lieberoth.

Hvis fiktive personer og universer ikke kunne tale til vores hjerner på den måde, så ville vi formentlig slet ikke bruge tid på dem. De trykker på en masse knapper i vores sind samtidigt. 

- Det er også det, der gør, at ting på tv føles ægte. Så er der en anden del af hjernen, der fortæller os, at det ikke er virkeligt, fortæller Andreas Lieberoth.

Kur mod seriesorger

Det er altså helt normalt, hvis du føler dig en smule forladt og tom indeni ved tanken om, at dine venner fra ’SJIT Happens’ nu skal videre i deres fiktive liv uden dig på sidelinjen. Heldigvis er der en kur. Sådan da.

Nøjagtig som hvis du har slået op med en kæreste, så kan en løsning være et substitut - altså en ny kæreste eller i dette tilfælde en ny serie. Eller måske bare en overgangsserie.

- Folk taler meget om seriehullet. Den situation, der opstår, når man har afsluttet en serie og mangler en ny serie, man kan fylde hullet ud med, siger Andreas Lieberoth.

Han anbefaler, at man måske finder en serie, der minder meget om ’SJIT Happens’. Eller en serie, hvor en af hovedpersonerne også spiller med. Det kunne for eksempel være ’Mercur’ på TV 2 Charlie, hvor ’SJIT Happens’ Ane, skuespilleren Stephania Potalivo har en rolle. 

- Som med en ny kæreste, kan det ske, at man bliver slemt skuffet, fordi personen spiller en helt anden rolle i den nye serie eller film. Det kan også være, at det forhold udvikler sig, så man pludselig ser nogle andre kvaliteter i den nye serie, siger Andreas Lieberoth. 

Skift medie

Nogle skifter helt medie for at dulme seriesorgerne. 

- Er man færdig med ’Sopranos’, så ser man måske en film med James Gandolfini. Der er også folk, der tænker i medieskift og i samspil med serieskaberne udvikler computerspil inden for samme univers, fortæller Andreas Lieberoth.

Sidst men ikke mindst nævner forskeren de internetfællesskaber, hvor nogle fans udvikler fanfiction og fanteorier. Her skriver fans selv videre på det fiktive univers. Der findes for eksempel sider på internettet dedikeret til Harry Potter-universet, hvor fans selv har digtet videre på den oprindelige historie.

Her er et par bud på serier eller shows, du kan kaste dig over, hvis du savner SJIT.

Fire ting du kan kaste dig over, hvis du savner 'SJIT Happens'

 1. Mercur

  Har du fulgt med i 'SJIT Happens' fra begyndelsen, så er det vist på tide, at du ser noget mere voksent. Den nye serie om Danmarks første kommercielle radiostation 'Mercur' er et godt bud. Som et plaster på dit SJIT-sår er Stephania Potalivo nemlig med i serien.

  Se den på TV 2 CHARLIE søndag aften eller på TV 2 PLAY.

 2. Unge Lovende

  Har du ikke fået nok af ungdomsserier, så kan vi kun råde dig til at kaste dig over en af de bedre for tiden. 'Unge Lovende' er en norsk tv-serie om tre kvinder midt i tyverne. De kæmper med job, kærlighed og identitet - nøjagtig som vores hold af tosser i 'SJIT Happens'.

  Du kan se den på TV 2 PLAY eller på TV 2 ZULU.

 3. Comedy Vagten med Nikolaj Stokholm

  Nikolaj Stokholm drøner rundt med ven og kollega Simon Talbot. De snakker om alt og ingenting.

  Se det gratis på TV 2 PLAY.

 4. Ruben Søltoft - Mit Hoved

  Ruben Søltofts første one-man-show handler om ting, der sker inde i hans hoved. Inden du kaster dig over stand-up-showet, skal du lige vide, at Ruben Søltoft ikke minder om Olau i den virkelige verden. Han er faktisk meget sjovere. Så er du advaret.

  Se showet her på TV 2 PLAY.