Comedy

Hun blev nægtet visum til USA: Afvisningen blev begyndelsen på ny norsk seriesucces

Siri Seljeseth fik først succes, da hun skrev en serie om at fejle.

Hvis norske Siri Seljeseth havde fulgt sin oprindelige plan, så havde hun muligvis været semi-succesfuld stand-up-komiker i Los Angeles. 

Hvis norske Siri Seljeseth havde fulgt sin oprindelige plan, så havde hun ikke været tv-stjerne.

Hvis norske Siri Seljeseth havde fulgt sin oprindelige plan, så havde du formentlig aldrig hørt om hende.

Så havde hun ikke skrevet serien 'Unge Lovende', der lige nu fejer ind over Europa - præcis som SKAM gjorde det for et år siden.

'Jeg er freelance-komiker'

Er du gift? Har du børn? En lejlighed? Et fast job? Damen bag glasruden på den amerikanske ambassade skuler til den unge kvinde foran skranken.

- Jeg er freelance-komiker, svarer kvinden lidt undskyldende.

Svaret behager ikke damen bag glasruden, der kigger skeptisk på den unge kvinde og sender anmodningen om et visum til USA retur til den unge kvinde - vel og mærke uden det nødvendige stempel.

- Jeg forsøgte at komme tilbage til Los Angeles for at lave stand-up og ansøgte om et turistvisum. Men damen på ambassaden syntes, at mit liv i Norge lød så sørgeligt, at hun ikke troede på, at jeg ville vende tilbage til Norge, så hun afviste min anmodning, fortæller 28-årige Siri Seljeseth om den oplevelse, der tvang hende til at genoverveje sin fremtid.

Om dengang hun med sine egne ord var en 'nobody', der boede hos sin mor og levede på en løn som bartender.

Ovenstående scene på ambassaden er taget ud af første afsnit af 'Unge Lovende'. Men scenen er også næsten identisk med en oplevelse, som Siri Seljeseth selv havde for år tilbage. Men hvor seriens unge kvinde, Elise Evensen, bare vender slukøret hjem (til sine forældre, hvor hun bor), så går det altså lidt anderledes for Siri Seljeseth.

Plan B

Det er nemlig langt fra tilfældigt, at besøget på ambassaden er blevet til en nøglescene i tv-serien. For Siri Seljeseth, der i flere år havde forsøgt en række forskellige karriereveje både som skuespiller og stand-up-komiker, var afvisningen nemlig det skub, der satte gang i serieprojektet samme eftermiddag.

- På vej hjem smutter jeg forbi en café og skriver tre episoder af en serie om tre piger, der fejler i livet. De ender med at være hovedkaraktererne i ’Unge Lovende’, siger Siri Sejleseth, som om hun stadig ikke helt tror på sit eget 'held'.

Vi har en masse Nordic Noir, krimiserier og serier om 2. verdenskrig, men ikke noget om kvinder, der forsøger at blive rigtig voksne

Siri Seljeseth, forfatter og hovedrolleindehaver i 'Unge Lovende'

Siri Seljeseth spiller selv Elise Evensen i 'Unge Lovende'. I dag er den unge serieforfatter blandt de største succeshistorier i Norge i selskab med SKAM-skaberen Julie Andem. Og det kan hun underligt nok takke den amerikanske ambassade for.

SKAMrider norsk succesbølge

Serien tager successtafetten op efter SKAM og er allerede solgt til fem forskellige lande i Europa - inklusiv Danmark, hvor den sendes på TV 2 ZULU og TV 2 PLAY.

Udover successen og Norge har ’Unge Lovende’ ikke meget tilfælles med SKAM. De tre hovedpersoner i ’Unge Lovende’ er et helt andet sted i livet og mindst ti år ældre end deres karakterkollegaer i SKAM.

- Der var ikke rigtig nogen serie som denne i Norge, da NRK købte den i sin tid. Vi har en masse Nordic Noir, krimiserier og serier om 2. verdenskrig, men ikke noget om kvinder, der forsøger at blive rigtig voksne, siger Siri Seljeseth.

Forfatteren er dog heller ikke i tvivl om, at serier som SKAM og den amerikanske serie 'Girls' har hjulpet 'Unge Lovende' frem. Faktisk er Siri Seljeseth - som forfatter og hovedrolleindehaver - flere gange blevet sammenlignet med Girls-skaberen Lena Dunham.

- Jeg forstår godt sammenligningen. Så mange serier er der heller ikke om unge kvinder på det stadie af deres liv. Men hvor kvinderne i 'Girls' er bygget mere satiriske op, som man gør i en komedie, så har jeg prøvet at lave karaktererne i 'Unge Lovende' mere menneskelige og relaterbare, siger Siri Seljeseth.

"En serie om mig og mine to veninder"

Faktisk er seriens tre hovedkarakterer skrevet med udgangspunkt i Siri selv og hendes to veninder Gine Cornelia Pedersen og Alexandra Gjerpen, der i serien hedder Nenne og Alex. Men ikke nok med det, så spiller begge veninder i serien de to karakterer, de er baseret på. 

- Vi spiller ikke helt os selv, men vi minder meget om os selv. Altså Lex forsøgte faktisk at komme ind på teaterskolen, og Gine vil gerne være forfatter, og jeg er også stand-up-komiker som Elise i serien. Men vi har grundlæggende gjort alle yngre og mindre erfarne i serien. Og kærlighedsrelationerne er også ren fiktion, forklarer Siri Seljeseth.

Ideen om de tre veninder, der spiller tre veninder, tændte den norske tv-station NRK ifølge Siri Seljeseth ret meget på. Men det var produktionsselskabet Monster, der først henvendte sig til Siri Seljeseth på baggrund af et pitch.

Du får fortalt, at du kan blive alt, og hvis det ikke sker, føler du, at du har fejlet i livet

Siri Seljeseth

- Jeg har lavet en lille web-serie før, men dette var mit første store projekt, fortæller Siri Seljeseth, der fik hjælp af produktionsselskabet til at finpudse serien.

Lige nu bliver anden sæson vist på den norske tv-kanal NRK, mens Siri Seljeseth selv er i fuld gang med at skrive på tredje sæson.

Stadig på røven

Men selvom fremtiden ser lysende ud for Siri Sejleseth, så er det ikke gældende for karaktererne i 'Unge Lovende'. Sæson to bliver af samme naturlige grund ikke helt så selvbiografisk som sæson et. Men hvorvidt de tre kvinder ender med at opnå deres drømme, er Siri Seljeseth mere kryptisk omkring.

- Succes er svært at definere. Pigerne i serien er meget ambitiøse, og de ofrer meget for at opnå deres mål. Og så er det interessant at se, om de bliver lykkelige, når de endelig når deres mål og får succes, siger Siri Seljeseth på en måde, så man er i tvivl om, hvorvidt hun taler om sig selv.

- Eksistentialisme er måske det største problem i vores del af verden. Du får fortalt, at du kan blive alt, og hvis det ikke sker, føler du, at du har fejlet i livet, siger hun.

Lige nu ser den unge tv-stjerners karriere ud til at køre på skinner, så på den front lader det ikke til, at hun har noget at bekymre sig om.

'Unge Lovende' sendes hver mandag på TV 2 ZULU, men du kan også fange snigpremieren på serien en uge tidligere på TV 2 PLAY.