Comedy

Nina er blind, men vil ikke behandles som idiot: Så vi udfordrede hende i skak

Nina Bargum oplever ofte, at folk tror hun ikke kan tale - bare fordi hun er blind.

Nina Bargum er 21 år, blind og læser til dagligt psykologi. Det kan man godt, selvom man er blind.

Du tænker måske, 'ja, selvfølgelig kan man det'.

Her kan du se 'Hvem er spasseren nu?'

Du kan se mere til Nina Bargum i 'Hvem er spasseren nu?' hver mandag på TV 2 ZULU. 

Eller du kan fange alle afsnit på TV 2 PLAY.

Realiteten er dog, at Nina Bargum ikke altid bliver behandlet, som om hun var rigtig klog.

- Tit, når jeg er ude at shoppe, så taler de altid i tredje person om mig til min veninde. For eksempel: 'Kan hun godt lide den her kjole?' eller sådan nogle ting, fortæller Nina Bargum, der af samme grund har meldt sig til ZULU-programmet 'Hvem er spasseren nu?' for at gøre op med nogle af de fordomme, der er om folk med handicap.

Det skal ikke hedde sig, at ZULU forskelsbehandler, så vi inviterede derfor Nina på et slag skak og en lille snak.

Se hvordan det gik i videoen herover.

En undersøgelse, som Megafon har lavet for TV 2 viser, at over halvdelen af alle danskere har berøringsangst over for folk med et handicap. I 'Hvem er spasseren nu?' tester fem personer med handicap - herunder Nina Bargum - danskernes berøringsangst ved at undersøge, hvor dum man har lov at være - bare fordi man er handicappet.

Nina er ikke dum - men hun kan ikke lave mad

Nina Bargum har været blind hele sit liv, men ud over de åbenlyse begrænsninger, så lever hun et helt almindeligt liv som studerende på KU. Her læser hun som bekendt psykologi, der har et af landets højeste adgangskrav. Nina Bargum er langtfra dum - hun er faktisk ret klog.

- Jeg vil gerne gøre forskel for blinde på arbejdsmarked. Det er superærgerligt, hvis man ikke kan få et arbejde, fordi man er blind. Og man ved, at uddannelse giver større mulighed for arbejde - og så tænkte jeg, at psykologi var et godt sted, fortæller Nina Bargum.

Der er ting, som Nina Bargum ikke kan. Hun kan for eksempel ikke lave mad. Men det har ikke så meget med hendes synsproblem at gøre.

- Jeg er virkelig dårlig til at lave mad. Jeg burde kunne lave mad - det er bare fordi, jeg er doven, siger Nina Bargum.

Nina Bargum bor også stadig hjemme hos sine forældre. Men igen - ikke fordi hun er blind - men fordi hun vil spare penge.

Hun kan med andre ord gøre det meste med de rette hjælpemidler og den rette træning, men kræver mere energi end for andre. 

- Det handler om at prioritere sin energi. Derfor har jeg også en ledsager, som kan tage med ud at shoppe, da det kan være svært at gøre alene, hvis det er et sted, jeg aldrig har været, fortæller Nina Bargum.

Og lige nu står madlavning ikke øverst på listen. Men det kan mange 21-årige sikkert genkende.