Comedy

Nina er blind og Simon er dværg: Derfor skal du ikke have ondt af dem

Det er god stil at hjælpe folk med et handicap, men man behøver ikke pakke dem ind i vat, lyder det fra tre personer med et handicap.

Kristian Hegaard, Nina Bargum og Simon Sørensen har alle et fysisk handicap, men vil gerne behandles som alle andre - også når de opfører sig som idioter.

- Jeg tror hurtigt, at folk oplever det som om, at det er synd for os, at vi har et handicap, men vi er jo bare vant til at leve med det. Det er overhovedet ikke synd for os. Det kan engang imellem være besværligt at være handicappet, fortæller den 21-årige Nina Bargum, der er blind - og ofte oplever, at folk taler anderledes til hende end til alle andre.

I anledningen af premieren på et nyt program 'Hvem er spasseren nu?' på TV 2 ZULU er de tre medvirkende i programmet Nina Bargum, Kristian Hegaard og Simon Sørensen på besøg i 'Go' morgen Danmark' for at sætte fokus på danskernes berøringsangst over for folk med handicap.

Det, at have et handicap berettiger ikke nogen til at smadre noget med fuldt overlæg og så få nogen andre til at betale for det

Kristian Hegaard, medvirkende i 'Hvem er spasseren nu?'

En berøringsangst, som fem personer med handicap - inklusiv de tre ovenstående - tester i programmet ved at undersøge, hvor langt man kan gå - bare fordi man har et handicap. Og det er tilsyneladende ret langt.

Handicap er ikke en undskyldning for at være idiot

En undersøgelse, som Megafon har lavet for TV 2, viser, at et flertal af danskerne ville give en person med handicap særbehandling frem for en person uden handicap. Og for folk med et handicap virker det som om, man automatisk sætter dem i en offerrolle.

Og det skal man ikke, for folk med handicap kan også være idioter - og det skal de ikke slippe afsted med.

- Der er for mange tv-programmer, hvor folk uden handicap kigger på folk med handicap, og skal have ondt af dem. Det interessante ved situationen her er, at vi vender den om. Her skal man have ondt af alle dem uden handicap, siger Kristian Hegaard, der er født med en knoglesygdom og derfor sidder i kørestol.

I programmet slipper Kristian Hegaard for eksempel af sted med at være en verdensklasseidiot ved at vælte en hel stabel tomatdåser med vilje - og får så en tilfældig kunde til at tage skylden og betale for 'uheldet'.

Se det nævnte eksempel i klippet herunder.

I 'Hvem er spasseren nu?' tester fem personer med handicap vores berøringsangst. Se, hvordan det går, da Kristian forsøger at smøre et 'uheld' af på et uskyldigt øjenvidne.

- Det viser, at folk som udgangspunkt er rigtig søde, og at der er mange, der gerne vil folk med handicap det bedste. Men omvendt, det, at have et handicap berettiger ikke nogen til at smadre noget med fuldt overlæg og så få nogen andre til at betale for det, siger Kristian Hegaard.

Endte på det forkerte tog

Men berøringsangsten eller det misforståede hensyn kan også afstedkomme mere alvorlige konsekvenser.

Nina Bargum er blind, men studerer psykologi - og har i det hele taget mer ekørende for sig end de fleste. Alligevel har hun flere gange oplevet, at folk bare automatisk går ud fra, at hun har brug for hjælp, fordi hun er blind.

- Der er bare nogle gange, hvor folk kommer til at hjælpe lidt for meget. Det kan for eksempel være, at de ikke lige spørger, om jeg har brug for hjælp, men tror, at jeg skal ind i et tog, og så trækker de mig ind i det forkerte tog, fordi det er ved at køre, fortæller Nina Bargum i 'Go' morgen Danmark', som du også kan i i klippet øverst i artiklen.

Generelt er budskabet fra de tre medvirkende, at de bare gerne vil ligestilles og behandles, som man behandler alle andre folk.

- Du skal behandle mig, ligesom du behandler dine venner og medmennesker, lyder det fra Simon Sørensen.

'Hvem er spasseren nu?' bliver sendt for første gang i aften på TV 2 ZULU. Du kan også fange det på TV 2 PLAY.