Øgendahl gransker danskheden på godt og ondt: Vi er gode til at pille hinanden ned

Danmark og danskhed er blevet et kæmpe tema de senere år. Nu blander Mick Øgendahl sig i debatten med ny satireserie.

Danskerne bliver først for alvor røde og hvide, når de tager til udlandet. Bogstaveligt talt såvel som i overført betydning.

Det mener Mick Øgendahl, der kan spotte en dansker flere hundrede meter væk, når han er sydpå.

- Svenskere er altid lidt brunere, og så har de en helt speciel måde at sætte håret på. Italienere er fashionable - både kvinderne og mændene. Mens danskerne virkelig slipper tøjlerne med sokker i sandalerne, løse Hawaii-skjorter og den der kæmpe pengekat på maven. Danskeren er næsten altid den der person, som er enormt dumt klædt, siger Mick Øgendahl.

Komikeren er aktuel som hovedforfatter på i et nyt sketchshow om danskerne på TV 2 under navnet 'Grand Danois', som han også selv spiller med i.

TV 2 har derfor taget en snak med komikeren om danskere, Danmark og begrebet danskhed, der er blevet et omdiskuteret tema de senere år i særligt integrationsdebatten.

Kom galt af sted på en ferie i Grækenland

Og vi fortsætter lidt i udlandet, for det er også her, at man selv får en fornemmelse af, hvad det vil sige at være dansk.

Hun kigger på mig og siger så øjeblikkeligt 'no', fordi hun ikke forstår ironien eller sarkasmen i min kommentar

Mick Øgendahl i kultursammenstød på en ferie i Grækenland

- Jeg tror, danskhed for mig er måden, vi er over for hinanden på. Det finder man først ud af uden for landets grænser, når man møder andre. Danskhed er meget defineret ud fra ironi. Vi har en måde at interagere med hinanden på, som godt kan virke stødende over for andre mennesker, siger Mick Øgendahl, der for nyligt oplevede netop det på en ferie i Grækenland.

På den sydeuropæiske ferie var komikeren på stranden med sin familie. Mick Øgendahls søn rendte rundt i vandkanten med sine badevinger, og hvad der ellers hører til en standard redningsuniform med flydegaranti. Derfor var Mick Øgendahl heller ikke bekymret, da sønnen skvattede i vandkanten.

En udenlandsk kvinde derimod sprang panisk ned til vandkanten for at redde drengen, hvilket Mick Øgendahl reagerede på med ironi: 'Just leave him, he's annoying', som oversat til dansk må være 'bare lad ham være, han er irriterende'. Det skulle han ikke have gjort.

- Hun kigger på mig og siger så øjeblikkeligt 'no', fordi hun ikke forstår ironien eller sarkasmen i min kommentar, fortæller Mick Øgendahl.

Vi er gode til at pille hinanden ned

Og Mick Øgendahl bruger ikke kun ironi og sarkasme i hverdagen, det gennemsyrer også hans komik - både når han laver stand-up og når han laver tv, som sketchserien 'Tak for i Aften'.

Det er bare enormt nemt at ramme folk, der er enormt optaget af deres arbejde.

Mick Øgendahl

Men også i det nye tv-program 'Grand Danois' spidder Mick Øgendahl og en lang række af de største inden for danske komik den danske folkesjæl med et tyk lag sarkasme og ironi.

'For vi er gode til at pille hinanden ned', fortæller komikeren.

- Vores humor er jo nok også en forlængelse af Janteloven på godt og ondt. For det er ikke altid ondt, men det er bare enormt nemt at ramme folk, der er enormt optaget af deres arbejde. Vi har for eksempel en karakter, der arbejder på 'Joe and the Juice', og de har jo nærmest en bibel, de følger sekterisk, siger Mick Øgendahl.

Derfor har de fire hovedforfattere lavet en diagram for at sikre, at de ikke kun sparker på en bestemt type dansker. Men i stedet spidder alle dele og ender af Danmark.

- Vi har prøvet at lave en diagram, hvor den ene akse afspejler politisk ståsted, og den anden akse repræsenterer uddannelsesniveau. Derfra har vi prøvet at plotte forskellige typer af danskere ind, så vi ikke kun sparker nedad.

Vi får aldrig en revolution i Danmark

Vores tilbagelænede og afvæbende attitude har dog også sine fordele på den lange bane, mener Mick Øgendahl.

- Jeg tror, at det tager en masse konfrontationer i opløbet. Jeg mener, det var Arne Melchior, der sagde, at vi aldrig får en revolution i Danmark, for enten er det regnvejr, eller også begynder vi at grine. Med den attitude tror jeg, at vi afmonterer de fleste ting, siger Mick Øgendahl.

Jeg elsker Dannebrog. Jeg vil gerne have hængt Dannebrog op, når jeg har fødselsdag.

Mick Øgendahl

Som eksempel nævner han den situation i supermarkedet, hvor en ny kasse bliver åbnet. Det sker ofte, at folk bagerst i køen pludselig kommer forrest i køen. Og selvom man måske føler, at det er uretfærdigt, så er der sjældent nogen reaktion. I stedet trækker man bare på skuldrene, og således er en potentiel konflikt hurtigt afmonteret.

Og så elsker han Dannebrog 

Til spørgsmålet om hvilken person, der repræsenterer Danmark allerbedst, svarer han lidt overraskende Dronningen.

- Hun er i sig selv en dansk institution forankret i vores historie. Og så er hun jo repræsentant for den gængse trosretning i Danmark. Hun har også en familie, der ligner mange andre danske familie med børn og børnebørn. Hun har en søn, der har været igennem en skilsmisse. En anden søn, der er lidt usikker på sig selv - og så har hun en mand, der taler lidt gebrokkent dansk, og indimellem har lidt svært ved at forstå danskerne.

Mick Øgendahl ser ikke 'Den Store Bagedyst' onsdag aften. Og han risikerer gerne dårlig mave i udlandet, hvis han får lov at prøve det lokale køkken - men ud over det, så må han kategoriseres som ret dansk. Han begyndte at drikke som 14-årig, han har masser af selvironi, og så har endda gået på højskole, som er en af de danske værdier kulturminister Bertel Haarder gerne vil have kanoniseret. 

Og så elsker han Dannebrog

- Jeg elsker Dannebrog. Jeg vil gerne have hængt Dannebrog op, når jeg har fødselsdag. Det er ærgerligt, at flaget er blevet fanget i en værdikamp, siger komikeren, der dog ikke selv har en flagstang.

'Grand Danois' kan fanges hver tirsdag aften på TV 2, men du kan også se forpremieren en uge før på TV 2 PLAY.

Afstemning