ZULU Comedy Festival

Victors forældre blev skilt for to år siden - det blev begyndelsen på et stand-up-show

Victor Lander blev vred, da han forældre blev skilt for to år siden. Nu har han endelig fået noget konstruktivt ud af det.

Victor Lander var en voksen mand, da hans forældre blev skilt.

Det sagde dåbsattesten i hvert fald. Måske derfor blev han ikke skånet for mudderkastningen, da forældrene besluttede sig for at gå hver til sit for to år siden.

- Mine forældre anså mig som voksent menneske, og lagde derfor også nogle byrder over på mig. Havde jeg været 9-10 år gammel, så havde de i stedet skulle beskytte mig for udefrakommende ting. Så havde de nok ikke følt, at jeg skulle forstå mine forældre på samme måde, siger Victor Lander, der var 19 år, da hans forældre søgte om skilsmisse.

I dag er Victor Lander 22 år. Og han har bearbejdet skilsmissen på sin helt egen måde med stand-up-showet 'Victors forældre skal skilles' om bruddet mellem forældrene, der skal luftes til Zulu Comedy Festival. 

- Jeg var meget gal på min far

Victor Lander var den eneste af sine fire søskende, der stadig boede hjemme på daværende tidspunkt. Det betød, at skilsmissen måske nok kom tættere på ham end på hans søskende.

Victor Lander reagerede derfor også stærkere på skilsmissen end hans søskende, der var nogle år ældre. Og måske også lidt vildere, end både hans mor, far, søskende og venner lige havde forventet. 

- Jeg var meget gal på min far i en periode og snakkede ikke med ham i noget tid, fortæller Victor Lander.

Victor Lander er dog langt fra alene. Der er ikke lavet meget forskning på området, men psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard kan godt nikke genkendende til Victors historie, at voksne skilsmissebørn i højere grad end yngre børn oplever de mindre kønne sider af en skilsmisse på tættere hold.

Skilsmisse fra første parket

Og det er der en helt naturlig forklaring på.

Når man er voksen, kan ens forældre godt få en idé om, at man emotionelt er helt fin med skilsmissen - og sagtens kan bearbejde det selv

Victor Lander

- Det, som sker for voksne børn under en skilsmisse, er, når forældrene taler til en som en voksen. Voksne skilsmissebørn oplever derfor en helt anden og dybere involvering i forældrenes personlige konflikter. Havde barnet været yngre, så havde forældre nok skånet barnet mere, fortæller psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard - helt i overensstemmelse med Victor Landers oplevelse.

Samtidig er det ofte op til de voksne børn selv at tage ansvar for at skabe en ny relation til enten den ene eller anden forældre, nu hvor de ikke bor sammen længere.

-  Der er rigtig mange brud i familier mellem voksne og børn, når skilsmisse sker, mens barnet er voksent. Man ser særligt, at det kan være svært at skabe en relation til faderen, fordi moderen naturligt har haft den der omsorgsrolle. Og så opstår der en loyalitetskonflikt, fortæller Camilla Carlsen Bechsgaard.

'Victors forældre skal skilles'

Victor Lander er i dag kommet sig over skilsmissen. Og her er stand-up'en kommet Victor til undsætning. 'Victors forældre skal skilles' handler om det at være voksent skilsmissebarn - og alle de absurde situationer, der opstår, når man netop er voksen og ikke barn i den situation. 

Men det tog lige et års tid, før han kunne se det sjove i situationen. Når han ser tilbage, er han ikke længere vred på sine forældre. Men han havde nok ønsket, at de havde skånet ham lidt mere, end de gjorde.

- Når man er voksen, kan ens forældre godt få en idé om, at man emotionelt er helt fin med skilsmissen - og sagtens kan bearbejde det selv. Men det er altså ikke nødvendigvis tilfældet, siger den unge komiker.

Dit barn er ikke din voksne ven

Og psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard fortsætter i lidt samme spor.

- Det vigtigste som forældre er at tænke på, at det voksne barn stadig er et barn. Dit barn er ikke en voksen ven. Det er måske nemmere at huske, at man ikke skal dele alle sine problemer med en 12-årig frem for en 25-årig. Problemer bliver bare ikke mindre ubehagelige - bare fordi man er voksen, lyder det gode råd til forældrene fra psykologen.

Til børnene, der står midt i det hele har hun rådet:

- Børnene skal være opmærksomme på at give sig lov til at være børn. At sige fra, hvis forældrene bruger dem. Det er selvfølgelig fint, at forældre giver udtryk for, at de ikke har det godt. Men det er helt okay, hvis man som barn ikke vil vikles ind i forældrenes nærmeste stridigheder, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Du kan opleve 'Victors forældre skal skilles' på Zulu Comedy Festival lørdag den 3. september på Huset-KBH samt torsdag den 8 september på Ny V58 i Aarhus.