Ruben Søltoft: - De første mange måneder boede jeg i en kuffert

Komiker Ruben Søltoft opgav uddannelse, indkomst og fast adresse for at blive komiker. Nu er han nomineret til den største komikerpris i Danmark.

Ruben Søltoft har det hele. Humor, krøller og berømmelse.

Men sĂĄdan var det ikke i begyndelsen. Dengang troede hans omgivelser ikke rigtigt pĂĄ ham.

Det gjorde han heldigvis selv, og han satsede derfor ogsĂĄ alt.

- Der er jo ikke SU eller nogen anden form for støtte til den slags. Så de første måneder boede jeg i en kuffert, for at dedikere mig 100 procent til projektet. Jeg var velsignet med en skøn vennekreds, som redte en sofa op, men et par enkelte gange sov jeg på et toilet eller på en banegård. Jeg håber virkelig ikke, at min mor kommer til at læse det her, fortæller Ruben Søltoft.

Simon Talbot om Ruben Søltoft

Det er sgu lidt ærgerligt for de, der kun kender ham fra Sjit, for det jo en dramarolle - og han er jo vildt sjov. I 'Mit Hoved’ fĂĄr man ham for alvor at se. Han har den der unikke tone og særlige fysik, og sĂĄ er han arbejdsom. Altid i fuld gang med nyt materiale. Det er ikke kun fordi han er sĂĄ pisselækker, at han fĂĄr sĂĄ meget opmærksomhed.

Velsignet med en form for ungdomsoptimisme blev det hele snarere et eventyr snarere end en reel nedtur. Den lidt barske begyndelse bar heldigvis frugt for komikeren.

I dag knuser han teenage-hjerter i ZULU-serien ’Sjit Happens’, og i efteråret 2015 optrådte han for udsolgte sale med sit første onemanshow ’Mit Hoved’, som du kan se et klip fra øverst i artiklen.

Sidstnævnte har gjort Ruben Søltoft fortjent til en plads blandt fire komikere, der dyster om titlen som Ă…rets Komiker, der uddeles ved ZULU Comedy Galla.

Sceneforbud

Ruben Søltoft fik smag for stand-up som gymnasieelev, da han optrådte ved morgensamlingen om onsdagen. Her skiftedes klasserne til at underholde.

- Jeg udviklede en komisk karakter, hvor jeg klædte mig ud. Så var nederlaget ikke for stort, hvis det ikke var sjovt, fortæller Ruben Søltoft, der hurtig blev høj på latter.

Nogle venner og jeg udfordrede hinanden. Hvis man ikke klarede sin udfordring, skulle man give en middag på Aarhus’ ”dyreste” restaurant - Jensens Bøfhus.

Ruben Søltoft om sin første open mic

Til juleafslutningen gjorde han sig upopulær hos ledelsen, da han sagde noget uheldigt om en lærer. Det udløste et sceneforbud, der udløste en form for sceneskræk hos den unge gymnasieelev.

Med den oplevelse lagde Ruben Søltoft derfor stand-up’en lidt på hylden.

Open mic eller bøfmiddag

Det var først nogle år senere – og ved lidt af et tilfælde - at han genoptog flirten med stand-up.

- Nogle venner og jeg udfordrede hinanden. Hvis man ikke klarede sin udfordring, skulle man give en middag på Aarhus’ ”dyreste” restaurant - Jensens Bøfhus. Min udfordring var at tilmelde mig en open mic på det gamle Studenterhus nede ved havnen. Lokaler, der i dag er lavet om til Jensens Bøfhus, siger Ruben Søltoft.

Igen gik han pĂĄ scenen i kostume. Denne gang i en hvid flyverdragt, som kun blev brugt i en enkelt joke ud af hele settet.

Ruben Søltoft optræder i hvid flyverdragt til sin første open mic.
Ruben Søltoft optræder i hvid flyverdragt til sin første open mic.

- Resten af showet stod jeg bare i et mærkeligt kostume. Og det var da lidt akavet, men showet gik fint.

Og han havde heller ikke noget problem med at holde varmen.

Det gav ham mod på at prøve en gang til. Og en gang til. Da Thomas Warberg iværksatte ugentlige open mics i byen, blev Ruben Søltoft hurtigt opslugt af sin fritidsbeskæftigelse.

Bekymrede venner

For Ruben Søltoft blev det hurtigt alt eller intet. Så han droppede studiet og dermed sin faste SU-indkomst.

Det gjorde ham hjemløs i en kortere periode. Men det var ikke det hårdeste.

- Jeg tror, det hĂĄrdeste har været at blive ved med at tro pĂĄ, det kunne lade sig gøre. Jeg ved, at jeg er en af de heldige der forholdsvis hurtigt har fĂĄet succes. Men der har ogsĂĄ været nederlag. Jeg blev sorteret fra til ZULU Comedy Fight Club og DRs talenthold. To ting, jeg ĂĄndssvagt gerne ville. Og sĂĄ var det hĂĄrdt, da flere af mine venner mistede troen pĂĄ det, fortæller han og smiler.

 Det gik helt forfærdeligt. Jeg gik derfra med en ret dĂĄrlig fornemmelse

Ruben Søltoft om castingen til 'SJIT Happens'

Et par måneder før DM i stand-up (2010 red.) blev han inviteret til brunch hos en kammerat. Det viste sig at være en form for intervention, hvor hans venner forsøgte at overtale ham til at genoptage studiet.

- Set i bakspejlet forstår jeg udmærket bekymringen fra mine søde venner. Det var noget helt andet end deres studieliv. Jeg var ude at optræde hver aften, og efterfølgende var det ganske naturligt, at man fik nogle øl med de andre komikere og udvekslede feedback ud til sent på natten, siger komikeren.

Ruben Søltoft troede selv så meget på sit materiale, at han tog til DM i stand-up alligevel. Et DM han i øvrigt vandt.

Samme uge optrådte han til ZULU Comedy Galla, som et af ’De nye Håb’. Og et års tid senere indtog han nationalt tv igen – og blev lidt af en viral landeplage med sin jeg-er-et-dådyr-joke.

Good Sjit Happens

En dag blev han inviteret til en casting pĂĄ et nyt tv-program.

- Det gik helt forfærdeligt. Jeg gik derfra med en ret dårlig fornemmelse, fortæller Ruben Søltoft.

Han mærkede rigtig, for han blev ikke ringet op igen. Ikke i første omgang. Men da førstevalget, komikeren Martin Høgsted, sprang fra for at lave ’Danish Dynamite’, fik Ruben Søltoft alligevel et opkald.

Se de gemte optagelser af Martin Høgsted som karakteren Olau herunder.

Kan du komme til casting i morgen? Det kunne Ruben Søltoft ikke. Han var ude af rejse i Asien. I stedet foreslog han en casting over Skype. Det gik godt. Resten er historie.

Faktisk fik Ruben Søltoft så travlt med ’Sjit Happens’, at han hurtigt blev populær som den søde og lidt naive karakter Olau.

- Jeg var ude på et gymnasium, hvor jeg lavede en joke med, at pædofile burde slå til i svømmehallen, for der må man ikke løbe. Der fik jeg efterfølgende kastet et blik på nogle uskyldige 1. g’ere, der så meget forargede ud, som om de tænkte: ’Hvad er det Olau står og siger?’, lyder det fra komikeren.

Det oplever han heldigvis ikke så meget mere. Hans første stand-up-show ’Mit Hoved’, der havde premiere i foråret, handler om ting, der foregår i Rubens hoved. Sjovt nok. Og selvom han har fået god respons på showet – både blandt anmeldere og publikum, så tror han ikke helt på, at han vinder ’Årets komiker’.

- Det er ekstremt uventet og overvældende at være nomineret. Men jeg tror, at det bliver Jonatan, der vinder. Han er så sindssygt dygtig. Det vil i hvert fald være en kæmpe fiasko for ham, hvis han ikke gør, griner Ruben Søltoft.

Ruben Søltofts første one-man-show bliver vist den 7. september pĂĄ TV 2 PLAY og TV 2 ZULU klokken 20.55. Du kan stemme pĂĄ komikeren som Ă…rets Komiker herunder. Prisen bliver uddelt den 1. september ved Zulu Comedy Galla i København.