Hun hitter stort i udlandet – nu hyldes hun endelig i Danmark

I sine unge år var Sofie Hagen lidt af en stemningsdræber, fordi hun talte højt om sine bekymringer. Det gør hun stadigvæk. Men nu griner folk af det.

Sofie Hagen er måske ikke et navn, der siger dig det helt store. Men den kvindelige komiker har gjort noget, som ingen andre danske komikere har gjort. Nogensinde.

Hun har skabt sig selv en karriere i udlandet, før hun overhovedet havde nogen herhjemme.

- Jeg startede jo egentlig i Danmark. I 2012 tænkte jeg bare, at jeg skulle prøve noget nyt. Så tog jeg til England, hvorefter det gik helt vildt stærkt. Jeg ved faktisk ikke helt, hvornår Danmark ligesom opdagede, at jeg fandtes, siger Sofie Hagen.

Sidste år vandt hun prisen ’best newcomer’ ved Edinburgh Comedy Awards for sit show ’Bubblewrap’. I dag rejser hun rundt i hele verden og optræder. Hun skal blandt andet til Canada for at optræde på et stort tv-show, der hedder ’Just for Laughs'.

Jonatan Spang om Sofie Hagen

Sofie har gjort noget, som jeg tror, at alle danske komikere har tænkt på. Vi har alle talt om at tage til udlandet i en flaskerus – men det er de færreste, der gør det. Hun har ren faktisk gjort det. Jeg tror ikke, at jeg kender nogen i dansk comedy, som ikke tager totalt hatten af for det.

Om kort tid vender hun dog hjem for en kort stund for at konkurrere om titlen som ’Årets Komiker’ i anledningen af ZULU Comedy Galla, der finder sted 1. september i Operaen i København - og vises 11. september på TV 2 ZULU og TV 2 PLAY.

Tog til udlandet for at dyrke musicals

Sofie Hagen var blandt ’de nye håb’ ved Zulu Comedy Galla i 2012, hvor hun havde sin tv-debut i Danmark. Det var umiddelbart derefter, at hun rejste til London, på hvad der skulle have været en ultrakort ferie for at se musicals.

- Jeg kan rigtig godt lide musicals. Så jeg tog faktisk derover for at se en masse musicals. Så havde jeg lidt tid til overs, og så tilmeldte jeg mig et open-mic-show. Det gik ret godt, og så blev jeg lige en uge længere og så en uge til, fortæller Sofie Hagen.

Efter nogle uger i England fandt Sofie Hagen en lejlighed. Derefter ringede hun til sin mor og sagde ’nu, tror jeg, at jeg bor i England’. Siden er det gået rigtig stærkt for den 29-årige komiker.

Jeg har altid talt meget om mine problemer. Det tror jeg, at jeg ville have gjort uanset hvad.

Sofie Hagen

Det med det engelske har ikke været det store problem, selvom man nemt kunne forestille sig, at humor er svært at mestre på et fremmedsprog.

- Jeg har altid bare talt om mig selv, mine følelser, mine oplevelser og meninger. Og det kan man oversætte ret let. Og så har jeg altid været god til engelsk, så det var ikke det store problem, siger hun og tilføjer:

- Dansk er faktisk et ufatteligt svært sprog at være sjov på.

Et kikset og relaterbart menneske

Sofie Hagens shows handler om Sofie selv. Det er der ikke noget utraditionelt i – og så alligevel.

’Jeg er et kikset, men relaterbart menneske’ – sådan udlægger hun det selv. Og selvom mange komikere netop dyrker deres egne knaster, så er det – om Sofie Hagen vil tale om det eller ej – ikke mange kvinder, der udleverer sig selv, som Sofie Hagen gør det.

Og det har hun gjort en karriere ud af.

- Jeg har altid talt meget om mine problemer. Det tror jeg, at jeg ville have gjort uanset hvad. Den eneste forskel er, at før jeg lavede stand-up, så var det at tale om psykisk sygdom og at være tyk noget, der bare ødelagde stemningen. I dag griner folk af det. Så stand-up føles virkelig som at finde hjem, siger Sofie Hagen.

I begyndelsen vakte Sofie Hagen opsigt – den positive slags - ved at tale højt, om dengang hun havde en depression, om det at være tyk – og glad for at være det - og ikke mindst om hendes besættelse af Westlife, som vistnok stod på i nogle år.

Se klippet øverst i artiklen, hvor hun laver jokes om den tid.

Humor med et budskab

I dag handler hendes shows om alt mellem himmel og jord. Fælles for dem er, at de helst skal have et budskab.

- Det er helt klart noget, der foregår mest oppe i mit eget hoved. Men det falder mig ikke naturligt at være i centrum. Så for at retfærdiggøre, at jeg skal stå på en scene og sige noget til andre, så skal jeg have en grund eller et budskab, jeg kan give videre, forklarer Sofie Hagen, der mener, at comedy netop egner sig til to ting:

Jeg var den der virkelig irriterende person, der hang ud ved siden af komikerne i København hver aften.

Sofie Hagen

Det er et sted, hvorfra man kan stille skarpt på det politiske klima og samfundets absurditet, som for eksempel komikeren Richard Pryor gjorde det for at belyse racediskrimination i USA.

- Og så er comedy-scenen et sted, hvor alle os sociale tabere kan få lov at udtrykke os. Når man er kommet over en mørkere periode i ens liv, så vil man bare gerne hjælpe andre med det, siger Sofie Hagen.

Fangirl på Comedy-klubben

Sofie Hagen er fra Søndersø på Fyn, men flyttede senere til Farum.

Og det var her, at hun først fandt interesse for stand-up og comedy. Faktisk blev hun så optaget af stand-up, at det blev lidt af en besættelse for hende.

- Jeg var den der virkelig irriterende person, der hang ud ved siden af komikerne i København hver aften. Så når Torben Chris lavede et show, så klistrede jeg mig bare op ad ham og tvang ham til at tale om comedy, siger Sofie Hagen og fortsætter:

- Det gjorde jeg så syv dage om ugen, indtil de til sidst blev så trætte af det, at de sagde ’nu skal du prøve at optræde. Det er jo det, du vil. På tirsdag har du fem minutter’, og så kan man ligesom ikke sige nej.

Den første gang gik rigtig fint. Det er ifølge Sofie Hagen tredje og fjerde gang, der er rigtig hård, for der er ingen debutbarmhjertighed at hente hos publikum.

- De andre, Elias Ehlers, Thomas Hartmann, Simon Talbot og Torben Chris, hjalp mig rigtig meget i starten med mine jokes. De var virkelig søde til at bakke mig op, når jeg var nede, siger Sofie Hagen.

Nu er det Sofie Hagen, der giver gode råd om at slå igennem i udlandet til sine danske kolleger.

Hvis du vil se et helt show med Sofie Hagen på det foretrukne sprog engelsk, så viser TV 2 ZULU 'Standup med Sofie Hagen' lige efter visningen af Zulu Comedy Galla 11. september klokken 23.30.