Comedy

Anders Matthesen siden sidst: - Jeg føler mig som et hus med gennemtræk

Anders Matthesen er igen klar til at stimulere danskernes lattermuskler med nyt one-man-show ’Shhh’, hvor han bekymrer sig over verdens tilstand.

Shhh.

Dansk komiks hurtigtsnakkende vestegnsoriginal har brug for ro. For verden larmer, og med komikerens egne ord er det ikke til at navigere rundt i trafikken af dårligdomme for bare skilte.

- Showet tager meget udgangspunkt i min hverdag. Der, hvor jeg synes, der er kommet rent fysisk målbar støj, hvor det ikke har været før. For eksempel når jeg slår mine egne stillepauser ihjel ved at tjekke sms’er, når jeg går på toilettet, fortæller Anders Matthesen ærligt.

Det er tre år siden, at Anders Matthesen sidst spredte godt humør over Danmark med sit anmelderroste show ’Anders’.

Se et klip derfra øverst i artiklen eller se med herunder, hvor Felix følger ham dagen før showet.

Han har stort set har formået at holde sig helt væk fra mediernes søgelys siden. Nu er han klar med et nyt show, så TV 2 møder den oplagte komiker et sted i Nordvest.

Det hele ser trist ud

Og Anders Matthesen har i den grad noget på hjerte, hvilket hans kommende show formentlig også vil afspejle.

Grundlæggende er Matthesen bekymret. Ikke bare for sig selv og sin familie, men for verden. Og tanket op på kaffe og cola zero bevæger interviewet sig hurtigt og selvsikkert op i de højere luftlag.

- Verdens tilstand har jeg tænkt meget over. Vandet smelter, der kommer flere og flere mennesker, og der er mere og mere krig og elendighed. Det hele ser bare så trist ud, det ser sgu ikke ud til at blive bedre. Tværtimod, lyder det lidt dystopisk fra filosoffen, der de sidste tre år har vundet fodfæste i Anders Matthesen.

Tidligere har jeg jo nok levet sådan lidt kunstnerisk, hvor man skriver om natten. Da børnene så kom til, så blev det mere på lånt tid, så kunne man prøve at få nogle ideer i brusebadet.

Anders Matthesen

Og vi er alle skyldige, mener komikeren. For dem der potentielt sidder på løsninger, kan ikke trænge igennem tæppet af informationsstøj, der er mere finmasket end nogensinde.

- Jeg lagde pludselig mærke til, hvordan jeg bliver nemmere distraheret af afbrydelser, støj og muligheder. Det kan være svært bare at have sådan et almindelig uafbrudt liv, hvor man bare føler sig nogenlunde veltilpas, lyder det fra komikeren.

Måske skyldes det dårlig samvittighed, eller måske skyldes det, at Anders Matthesen er blevet ældre og har sat børn i verden, men med sit nye show har komikeren i hvert fald sat sig for at adressere støjen og give verden lidt igen på karmakontoen.

- Lige nu løber vi bare rundt og larmer og finder mærkesager og siger; ’det der er de dumme’. Med showet kaster jeg lys over det hele - lidt set fra oven - frem for at gribe fat i en konkret mærkesag, siger han.

Kort om Anders Matthesen

Han er 41 år.

Han er født på Østerbro, men voksede op i Albertslund.

Du kender ham helt sikkert fra ’Hva’ snakker du om?’, ’Anden på coke’, ’Terkel i knibe’ og ’Jul på Vesterbro’.

Når kunsten presses ind i brusebadet

Udadtil er der ikke sket noget større i komikerens liv. Han er blevet lidt ældre (41 år), lidt tykkere og så har han fået lidt flere grå hår, påstår han. Det er dog ikke til at se, eftersom han er helt kortklippet, som man kender ham.

Privat er han stadig gift med sin manager Cemille Rosenberg, som han har sønnen Spencer sammen med foruden et sæt tvillinger fra hendes tidligere forhold. Og rollen som far har været svær at forene med livet som udsvævende kunstner.

- Tidligere har jeg jo nok levet sådan lidt kunstnerisk, hvor man skriver om natten. Da børnene så kom til, så blev det mere på lånt tid, så kunne man prøve at få nogle ideer i brusebadet. Det her show er på mange måder blevet til på selve præmissen stukket ud af hverdagens væddeløb, der foregår mest på børnenes præmisser og behov. Det har der måske været en lille smule ubalance i, fortæller Anders Matthesen.

Det skal hans nye kontor forhåbentlig råde lidt bod på. Et lille minifort, hvor han kan isolere sig fra verden, når den larmer for meget.

Lige nu øver jeg mig lidt i at sige ja. Det kan blive lidt for meget sådan ’nej, nej, nej’, jeg vil kun lave mine egne ting.

Anders Matthesen

- Det er et sted, hvor der er ro til at arbejde. Et sted, hvor alt mit musik står i alfabetisk orden, hvor blyanterne er spidse, og der står kaffe på kanden. Der er det ens egne regler, der gælder, siger komikeren tydeligvis tilfreds med sin nye arbejdsplads.

Bliver nemt distraheret

Det hører naturligvis også med til historien, at Anders Matthesen, ifølge ham selv, bliver meget nemt distraheret. Det er ikke svært at forestille sig, når man kigger ned over komikerens CV, hvor du finder alt fra pladeudgivelser til børneradio og animationsfilm, der antyder, at (m)anden ikke lader sig begrænse af udtryk.

Og det hjælper heller ikke på situationen, at udbuddet af virtuelle muligheder og informationskanaler er større end nogensinde.

- Det er jo fuldstændig vanvittigt, hvor meget jeg føler mig som et hus med gennemtræk i. Det er helt gak. Samtidig er det jo bare sådan at verden udvikler sig, siger komikeren.

Derfor har komikeren også frivilligt har valgt at lukke sin personlige Facebook-side. Det blev simpelthen for meget bimlen og bamlen.

- Jeg er bange for at blive distraheret af det der. Jeg bliver også nødt til at lukke ned for iPad’en, når det bliver for meget. Jeg har sådan noget farmheroes, jeg spiller hver dag, hvor man skal samle sådan nogle grøntsager. Når jeg så er på bane 200 og tænker; ’nu har jeg altså også brugt et halvt år på at sidde at spille hver aften’, og så bliver jeg nødt til at slette det, fortæller den spilleglade komiker.

Af samme grund tør han ikke indlade sig på at jage Pokémons med sine børn eller begynde til golf for den sags skyld. Derfor har han i mange år sagt ’nej’, når TV 3, Kanal 5 og de andre tv-stationer har banket på hans dør for at få ham med i et program. Faktisk er han blevet lidt for god til at sige ’nej’.

- Lige nu øver jeg mig lidt i at sige ja. Nu har jeg lige lavet en tegnefilm. Det kan blive lidt for meget sådan ’nej, nej, nej’, jeg vil kun lave mine egne ting. Nu skal man også prøve at have det sjovt. Og lave noget nyt arbejde. Det er også en del af eventyret at lave noget nyt hver dag.

Rundt om Anders

 1. Anders om stilhed

  - Det er noget, jeg synes, jeg savner, men det er samtidig også noget, jeg synes, kan være lidt kedeligt. Jeg er ikke så god til selv at være stille - hverken på ydre eller indre plan. Jeg er ikke så god til at have ro inde i hovedet - ikke at tænke noget - ikke at lave noget. Jeg kan sagtens finde på at se Youtube-klip hele natten eller et eller andet åndssvagt.

 2. Anders om Pokémon Go

  - Det tør jeg simpelthen ikke at begynde på. Det kunne jo sikkert være skidesjovt og socialt med ungerne. Både det der med at gå rundt og Geo-catche, men også at finde små poster og fange de der Pokémons. Men jeg skal ikke have for meget. Hvis nogen spørger ’vil du med ud at spille golf’, så takker jeg også nej af samme grund.

 3. Anders om at finde ro i musikken

  - Jeg finder ro, når jeg laver musik. Der skal man ikke bruge sin tankevirksomhed på samme måde, som når man skriver eller konstruerer jokes. Det der med at trykke på en synthesizer, høre en tromme og mærke sig lidt frem. Lave et track, komponere et beat, spille noget bas og så se det tage form. Det er noget af det, jeg har det allerbedst med.

 4. Anders om at drikke for meget cola

  - Jeg burde ikke pisse alt det aspartam ud i verdenshavene, men jeg kan altså ikke lade være. Jeg burde ikke drikke cola zero. Om det så er egoisten, der overvinder, ved jeg ikke. Men jeg er for svag til at deale med det lige nu. Jeg tror mere, at jeg er drevet af dårlig samvittighed.