Gik til audition på en helt anden rolle - nu er han nomineret til en Robert

Han er nomineret til en Robert for sin rolle som Emil i ZULUs ’SJIT Happens’, men egentlig var Claes Quaade udset til at spille rollen som Olau.

Du har måske hørt historien om, at Courteney Cox oprindeligt blev tilbudt rollen som Rachel i den amerikanske tv-serie 'Venner'. Heldigvis gik rollen til Jennifer Aniston, mens Courtney Cox i stedet indtog rollen som den småneurotiske Monica.

Men du har formentlig ikke hørt, at der findes en dansk pendant til den historie.

- Jeg kom egentlig først til casting på Rubens rolle, som så mange andre knøse havde været før mig. Jeg blev anbefalet af en god DR-kollega, som var venner med hovedforfatteren. Så fik jeg et opkald nogle dage efter. Du er ikke Tobias, som Olau-karakteren hed dengang, men nu skriver vi lige en lidt anden rolle til dig, fortæller Claes Quaade.

Claus Quaade er nomineret til en Robert ved prisuddelingen af samme navn, der finder sted søndag aften. Du kan se reaktioner fra hans kollegaer i klippet ovenover.

For det er netop for sin rolle som den smånarcissistiske kulturæstetikker Emil i tv-serien ’SJIT Happens’. Men det var måske aldrig blevet til noget, hvis han havde ramt den første casting på serien helt rigtigt.

Overlappende personligheder

I 'SJIT Happens' er det helt naturligt, at skuespillerne selv er med til at forme karaktererne. Og det er måske særligt tilfældet med Claes Quaade, der i høj grad var inspiration til karakteren Emil.

Det er måske en del af forklaringen på, hvorfor det er underligt at forestille sig Claes Quaade i hvilken som helst anden rolle.

- Der er en del overfladiske ligheder i forhold til vores interesser. Og så har han jo grundlæggende bare behov for lidt omsorg og anerkendelse. Ikke at jeg selv ville reagere på samme måde - oftest ville jeg nok reagere lige modsat - men smertepunkterne i ham kan man jo sagtens genkende, tilføjer skuespilleren, der er aktuel i sæson fire af den populære tv-serie, der åbner på en ferie i Egypten.

Komisk skulderklap

Robert-juryen har efterhånden fået øjnene op for den populære tv-serie. For tredje gang er serien nomineret i kategorien ’Årets korte tv-serie’, mens Stephania Potalivo sidste år var nomineret til en Robert for sin rolle som Ane i serien.

I år tilfalder muligheden altså Claes Quaade, der er nomineret i kategorien med tunge dramadrenge, der tæller Carsten Bjørnlund for ’Arvingerne II’, Claus Riis Østergaard og Thomas Levin for deres roller i TV 2-dramaet ’Norskov’ og sidst men ikke mindst Thure Lindhardt for ’Broen III’.

- På sin vis føler jeg allerede, at jeg har vundet. Det er en ret stor overraskelse, at jeg har fået den på baggrund af en karakter, som overvejende er komisk. Men for mig er han jo virkelig, og jeg har taget ham meget alvorligt. At jeg har været med til at skabe en komisk karakter med autencitet, der er en Robert-nominering værdig, er jeg meget stolt over, siger Claes Quaade.

Overrasket i et sofaøjeblik

Man kunne måske fejlagtigt tro, at de nominerede bliver ringet op af en officiel budbringer fra Det Danske Filminstitut, men sådan foregår det ikke. Og Claes Quaade fik derfor også nyheden på en helt anden måde.

- Jamen, det var et sofaøjeblik. Jeg skulle møde på optagelser en halv time efter, men så ringede Stephania. Det var jeg lidt overrasket over, da jeg jo nærmest var på vej over til hende. Men så sagde hun, du er nomineret til en Robert! ’Nej det er ikke rigtigt. Jo, det er rigtigt!’ Og sådan fortsatte en ret befippet samtale, fortæller han.

Store dramatiske ambitioner

Claes Quaade regner med, at prisen nok går til en af dramadrengene. Til gengæld håber han på, at skulderklappet måske kan være en løftestang til hans videre karriere – der ifølge Claes Quaades plan byder på flere dramatiske roller. Gerne en filmrolle.

- Der er mange milepæle i horisonten, både som spiller og skriver. I første omgang er jeg bare utrolig stolt af anerkendelsen, og håber at det kan føre til flere dramatiske roller. Og måske arbejde mere med filmformatet, der er et lidt andet end det serielle.

- Har du så øvet dig på et taberfjæs?

- Der må jeg trække på karakterarbejdet, siger en smilende Claes Quaade med noget, der ikke kan identificeres som et taberfjæs.

Fjerde sæson af 'SJIT Happens' kører hver mandag 21.30 på TV 2 ZULU, men du kan også altid fange snigpremieren på TV 2 PLAY.