Bradley Coopers næse er blevet centrum for ophedet debat

Det får kritik, at skuespilleren bærer næseprotese i rollen som en jødisk komponist, men han får samtidig støtte fra vigtige stemmer.

Den amerikanske skuespiller Bradley Cooper får kritik for sin rolle som den amerikanske komponist og dirigent Leonard Bernstein.

Kritikken blussede op i kølvandet på traileren til filmen ’Maestro’, hvor Bradley Cooper ses iført en næseprotese, der tydeligt forstørrer hans egen næse.

Det har fået flere til tasterne og startet en debat om, hvorvidt Bradley Cooper, der ikke selv er jøde, bør iføre sig den større næse for at spille den jødiske komponist. Og ikke mindst om han overhovedet burde spille rollen, når han ikke selv er jøde.

Sammenligner med at blackface

Den britiske skuespiller og aktivist Tracy-Ann Obermann langede ud efter Hollywood-stjernen på Instagram og sammenlignede næseprotesen med at blackface.

Hun skriver, at ”alle skuespillere bør kunne spille hvilken som helst rolle med deres evner”, og derfor knækker filmen, når Coopers næse bliver ændret for at spille Leonard Bernstein.

- Hvis han er nødt til at bære en næseprotese, så er det for mig og mange andre det samme som blackface eller yellow-face, skriver hun og tilføjer:

- Hvis Bradley Cooper ikke kan gøre det alene gennem skuespillets kraft, så giv ham ikke rollen. Få en jødisk skuespiller.

Hun peger også på, at Bradley Cooper i 2014 optrådte på de skrå brædder som en voldsomt vansiret mand – uden proteser i ansigtet. Dermed bør det være muligt at spille den jødiske komponist uden en falsk næse, lyder det.

Da de første billeder af Bradley Cooper i rollen dukkede op sidste år, kaldte Hollywood Reporters filmkritiker Daniel Feinberg det ”problematisk” og beskrev filmens umiddelbare udtryk som ”etnisk cosplay” – at de klæder sig ud som andre etniciteter.

Men flere vigtige stemmer i denne sammenhæng er trådt frem for at støtte Bradley Cooper.

Afstemning

Er det i orden, at Bradley Cooper har iført sig en falsk næse i rollen som Leonard Bernstein?

Støtte fra familien

Leonard Bernsteins børn har taget Bradley Cooper, der også har skrevet manuskriptet og instrueret filmen, i forsvar.

Instagram roser de Bradley Coopers indsats og hengivenhed til at portrættere deres far, og at det knuser deres hjerter, at der er ”misforståelser af hans indsats”.

- Det viser sig at være sandt, at Leonard Bernstein havde en dejlig, stor næse. Bradley valgte at bruge makeup til at forstærke hans lighed, og det har vi det meget fint med. Vi er også sikre på, at vores far ville have det fint med det, skriver de.

’Maestro’ omhandler Leonard Bernstein og hans 25 år lange ægteskab med Felicia Montealagre, spillet af Carey Mulligan.

Bradley Cooper har ikke kommenteret på kritikken og debatten om den kommende film, der ifølge IMDB ventes at udkomme 20. december i år.

Lignende kritik har også ramt filmen ’Golda’, der handler om den tidligere israelske premierminister Golda Meir under Yom Kippur-krigen i 1973.

Her indtager den britiske stjerne Hellen Mirren hovedrollen, og også her har kritikken lydt, hvorfor rollen ikke bliver spillet af en jødisk israeler.

Her har skuespillere også fået kritik for deres roller

  1. Eddie Redmayne undskyldte for rolle som transkønnet

    Den britiske skuespiller Eddie Redmayne slog i 2021 fast, at det var en fejl at takke ja til at spille rollen som den transkønnede Lili Elbe i 'Den danske pige' fra 2015. Hvis han kunne gøre det om, ville han ikke tage rollen, lød det.

    Filmens instruktør, Tom Hooper, og Eddie Redmayne fik kritik for at have en ciskønnet mand i rollen som en transkvinde. Krikken gik særligt på, at der er så få roller til transkønnede skuespillere, at rollen burde gå til en transkvinde.

  2. Nikolaj Lie Kaas lagde stemme til sort tegnefilmsfigur

    Det førte til debat herhjemme, da Nikolaj Lie Kaas lagde stemme til den afroamerikanske karakter Joe Gardner i den animerede film 'Sjæl' fra 2020. Må en hvid skuespiller godt lægge stemme til en sort tegneseriefigur?

    Ja, mente skuespilleren selv. 

    - Lad den kvinde, mand og så videre, der kan udføre arbejdet bedst muligt, få jobbet. Det plejer at blive det bedste resultat, lød det blandt andet.

  3. Scarlett Johansson trak sig fra rolle som transkønnet

    Scarlett Johansson fik i 2018 kritik for at takke ja til en rolle som transkønnet mand i filmen 'Rub and Tug' og dermed tage muligheden fra transkønnede skuespillere. Hun forsvarede i første omgang rollen, men endte med at trække sig fra filmen.

    Sidenhen har hun udtalt, at hun håndterede sit svar på kritikken dårligt.

    Før denne sag havde skuespilleren også fået kritik for såkaldt whitewashing i sin rolle i filmen 'Ghost In The Shell', hvor hun spillede en japansk karakter.