En jæger fandt hans bil smurt ind i blod – tre uger senere vågnede han og kunne ikke tale

Da han vågnede fra sin koma, kunne han kun sige: ”Mor”. I dag har han kæmpet sig tilbage til et godt liv. Men kærligheden skal han stadig kæmpe for.

Det er ikke fordi, Jens Dalsgaard ikke havde noget på hjerte, at han var stille under sin speeddate i ’Landmand søger kærlighed’.

Faktisk var hans hoved fyldt med spørgsmål og fortællinger, da han blev placeret over for stutteriejeren Linea Pedersen, som han nærmest ikke kunne vente med at lære bedre at kende.

Men som det har været tilfældet, siden han var ude for en voldsom arbejdsulykke for seks år siden, havde han svært ved at få ordene ud. Ofte ligger de lige på tungen. I andre situationer – særligt de pressede – når de ikke engang så langt.

- Det er ekstremt irriterende. Jeg ved for det meste, hvad jeg vil sige, men jeg kan pludselig ikke udtale ordene, siger 28-årige Jens Dalsgaard til TV 2.

Så prøver han at sige noget andet. Nogle gange kan det være helt forkerte ord, der ikke giver mening. Og han ved, i samme sekund han udtaler dem, at det er forkert. Det kan godt skabe noget træls forvirring, fortæller han.

- Men jeg skal ikke klage. Efter omstændighederne har jeg det ekstremt godt. Jeg har et fuldtidsarbejde og kan fint være aktiv i min fritid. Jeg går til kontrol med mit hoved, og det går fantastisk, siger han.

- Så jeg skal bare være glad for, at jeg har det så godt, når man tænker på, hvad jeg har været igennem.

Måtte starte forfra efter ulykke

Jens Dalsgaard var 22 år og på arbejde som skovhugger, da han i 2016 var i skoven for at fælde nogle store, gamle træer.

Han husker ikke, hvad der gik galt, for han så det ikke ske, da en gigantisk gren pludselig ramte ham bagfra, og han mistede både bevidstheden og hukommelsen.

Han kan derfor ikke forklare, hvordan det lykkedes ham at komme tilbage til bilen for at pakke sit værktøj sammen.

Han husker heller ikke, at en jæger opdagede den hvide bil, der var smurt ind i blod, og fandt en bevidstløs Jens Dalsgaard med et 18 centimeter langt kraniebrud.

Men han har siden fået fortalt, at han blev hentet af en helikopter, som fløj ham til Odense Universitetshospital, hvor han blev opereret og lagt i kunstigt koma i tre uger.

Herefter blev han overflyttet til genoptræning på Hammel Neurocenter. Og her fik han bevidstheden tilbage.

- Det første, jeg husker, er, at mine forældre slår døren op til stuen og kommer ind til mig. Jeg kunne forstå alt, hvad de sagde, men jeg kunne ikke svare dem. For jeg kunne ikke finde ud af at tale, fortæller Jens Dalsgaard.

Det første stykke tid kunne han kun sige: ”Mor”.

Han har siden fået forklaret, at man ofte starter forfra, når man mister talens brug. Derfor var mange af hans første ord, under de to måneders genoptræning, de samme, som da han lærte at tale som baby.

Da han blev udskrevet, fortsætte han genoptræningen hjemme i Vojens, hvor han blandt andet sang i kor med andre, der også havde glemt, hvordan man taler.

- Det var rigtig sjovt, men også lidt træls, fordi jeg var noget yngre end alle de andre. Det var primært ældre mænd, der havde haft en hjerneblødning og fået beskadiget de samme nervebaner i hjernen, som jeg havde, siger han.

- Men lægerne og instruktørerne var rigtig gode, og det var dejligt at se, hvordan der skete fremskridt hos ikke bare mig, men også alle de andre i koret.

Er ikke længere en festabe

Trods fremskridt var det værste ikke overstået, for tre måneder efter ulykken fik Jens Dalsgaard et epileptisk anfald som følge af skaderne i hjernen.

Han kan holde krampeanfaldene væk med medicin og har ikke oplevet det siden. Men han går konstant og frygter at få endnu et anfald.

Sker det, mister han nemlig kørekortet i et år. Og det går ikke, når man som Jens Dalsgaard bor langt ude på landet i Vojens, fortæller han.

Frygten for epilepsi betyder også, at han har haft svært ved at møde kvinder. Risikoen for et anfald stiger nemlig, når han drikker alkohol eller bliver overstimuleret.

- Så jeg er ikke den store festabe, og min omgangskreds er derfor nogle, der er lidt ældre og mere etablerede end mig. Så det var fedt at møde en kvinde som Linea, der på mange områder har det lidt som mig, siger han.

- Men selvom hun lever et roligt liv på landet, så går hun også til koncerter. Og med hende vil jeg kunne tage nogle chancer og kaste mig ud i noget nyt.

Efterhånden som Jens Dalsgaard lærte 37-årige Linea Pedersen at kende under optagelserne, kunne han mærke sine talevanskeligheder blive færre. De er derfor ikke så tydelige på tv, som de kan være.

- Hvis du kom og hidsede dig op, så skulle du se mig gå totalt i baglås, smiler han.

- Men under optagelserne til ’Landmand søger kærlighed’ var jeg sammen med nogle mennesker, som jeg hurtigt blev tryg ved, og som var stille og rolige. Så det var en rigtig god oplevelse.

Se Jens Dalsgaard og Linea Pedersen på speeddate i 'Landmand søger kærlighed' på TV 2 og TV 2 Play.