Nyt tv-program kaldes det mest vanedannende i årtier
Flere har haft brug for psykologhjælp efter at have deltaget i udenlandske versioner af 'Forræder'.
Da komikeren Stefano Keizers tjekkede ind på et flere hundrede år gammelt slot i det sydlige Holland, var han én person.
Da han forlod slottet igen, var han en anden – og han endte med at måtte undskylde sin opførsel for hele Holland.
Du kender ham højst sandsynligt ikke, men i 2022 deltog han i tv-programmet 'De Verraders' – et tv-format, som de seneste år har spredt sig til det meste af verden og nu også kommer til Danmark.
Fredag er der nemlig premiere på 'Forræder' på TV 2, og når du har læst denne artikel, vil du måske forstå, hvorfor Stefano Keizers forlod slottet som en forandret mand.
For 'Forræder' er ikke hvilket som helst tv-program.
Paranoiaen tager fat
Folkene bag 'Forræder' har aldrig nogensinde lavet et program som det, der nu rammer tv-skærmene.
Ordet "paranoia" går igen, når de taler om det. For det var paranoia, der ramte både produktionen og spillerne, som de medvirkende kaldes.
Selvom man ikke skulle tro det, er der nemlig "bare" tale om et spil.
Men paranoiaen fik alle til at gå all in. Og den krævede også, at produktionen måtte tage specielle metoder i brug for at undgå at påvirke spillerne.
Men det vender vi tilbage til.
For først skal du lige forstå spillet.
Loyal eller forræder?
'Forræder' minder om andre spil, du måske kender fra selsskabslegen Varulv eller computerspillet Among Us.
I 'Forræder' udspiller mysteriet sig dog på et slot, nærmere bestemt Hvedholm Slot ved Faaborg.
Her tjekker 18 kendte danskere ind som loyale – og 3 af dem udpeges i al hemmelighed som forrædere.
Forræderne skal skaffe sig af med de loyale ved at "myrde" dem om natten – uden at vække den mindste mistanke i gruppen om dagen.
De loyales opgave er nemlig at se igennem løgnene og forvise en forræder hver aften ved en seance kaldet "Det runde bord".
Det er dog langt fra altid, at det lykkes spillerne at ramme rigtigt. I stedet kan en forvist loyal så gruble over, hvad der fik flokken til at vende sig kollektivt imod ham eller hende?
Mistanken kan skræmmende nok komme af de mindste ting. Hvem taler for meget? Hvem taler for lidt? Hvorfor har vedkommende så intense øjne? Eller påfaldende røde ører?
Der bliver ikke sparet på konspiationerne. Og en anmelder fra The Guardian skrev i 2022, at det var "sygeligt fornøjeligt at se en person blive forvist".
- Ikke, fordi de skal væk (faktisk kan det være grumt at se, hvor let stemningen vender), men fordi den forviste bagefter kan vende sig om og fortælle alle, at de tog fejl. Ja! Se selv! Jeg var loyal!
Du vil nemlig finde ud af, at sandheden har trænge kår, når man ikke kan stole på nogen.
Og denne anmelder er ikke den eneste, der er begejstret for tv-programmet.
Vanedannende tv
Den britiske version af 'Forræder' – kaldet 'The Traitors' – er blevet kaldt "det mest vanedannende tv-show i årtier".
Og der er noget om det.
I maj vandt 'The Traitors' to tv-priser ved British Acadamy Television Awards (BAFTA) – og sæsonens sidste omgang af "Det runde bord" var også nomineret til prisen som det mest mindeværdige tv-øjeblik.
'The Traitors' er da også BBCs mest sete, nye program blandt den yngre målgruppe i hele 2022.
Det originale format fra Holland har også vundet flere priser, og antallet af artikler om programmet vidner om noget af en hype.
Den paranoia, som deltagerne havde, spejlede vi fuldstændig i produktionen. Vi var i konstant alarmberedskab
Thomas Richardt Strøbech, underholdningsredaktør på TV 2
Derfor var det måske heller ikke så mærkeligt, at TV 2s underholdningsredaktør, Thomas Richardt Strøbech, blev grebet, da han så programmet for første gang tilbage i 2021.
- Jeg var overrasket over, hvor underholdende jeg egentlig synes, det var at se nogle for mig ukendte hollændere spille det her spil, siger han.
Dog var der i begyndelsen en tvivl omkring 'Forræder'. Var det for hardcore til at være et underholdningsprogram i weekenden?
Men i sin essens handler spillet om meget mere end bare løgn og bedrag, lyder det fra redaktøren.
Han sammenligner det med et brætspil, der sætter fantasien i gang.
- Det handler om, hvordan man lægger en god strategi, og hvordan vi alle sammen i virkeligheden hele tiden tolker på hinanden, siger Thomas Richardt Strøbech.
Derudover kunne der arbejdes med tonen i spillet, så 'Forræder' kunne tilpasses en familieaften hjemme foran fjernsynet.
- Men jeg tror ikke, at nogen havde forudset, at det ville blive så intenst at producere, siger Thomas Richardt Strøbech.
Den største bekymring hos produktionen var faktisk, om de kendte danskere ville kaste sig nok ind i spillet – eller om de ville holde en ironisk distance til det.
Men det skete overhovedet ikke.
Følelsen af paranoia ramte allerede, da forrædderne var blevet udpeget første dag.
- Lige pludselig var det eneste, de snakkede om, hvem, de troede, der gjorde hvad. Hvem der havde sagt hvad. Og hvem der så mærkelig ud, fortæller Thomas Richardt Strøbech.
- Det foregik i døgndrift.
Det ved han, fordi spillerne blev filmet hele tiden. Og fordi han selv sad klistret til de mange skærme, hvorfra han kunne følge med i alt, der skete.
Og det var også nervepirrende bare at se på.
Det var vildt, hvordan det blev så altoverskyggende. Og det er underligt, at man lige pludselig bliver mistroisk omkring alting
Julia Sofia Aastrup, influencer og spiller i 'Forræder'
- Den paranoia, som deltagerne havde, spejlede vi fuldstændig i produktionen. Vi var i konstant alarmberedskab, siger han.
Blandt andet, fordi produktionen skulle sikre, at ingen fra holdet kom til at afsløre det mindste over for spillerne. Men også, fordi de blev grebet af stemningen.
Faktisk var redaktøren så opslugt af, hvad de medvirkendes næste træk ville være, og hvilken teori der nu blev den gældende.
Derfor forlod han faktisk ikke slottet i de ti dage, optagelserne stod på.
- Man kunne ikke slippe det ét sekund. Skete der det mindste fejltrin, så skiftede det hele bare, siger han.
Men selvom det kom bag på produktionen, hvor intenst det ville blive at lave 'Forræder', var de dog forberedt på, at det ville blive nogle ret hårde dage for spillerne.
Fra de udenlandske producenter havde de nemlig hørt, at det er udmattende konstant at være i situationer, hvor man ikke kan stole på noget.
Og det skulle vise sig at holde stik.
Er jeg mistænkelig nu?
Influenceren Julia Sofia Aastrup er en af de 18, der medvirker i 'Forræder'. Om hun er loyal eller forræder, kan du ikke få at vide, før programmet ruller i tv.
Men hun fortæller både, at det var "mega sjovt" at være med, men også virkelig hårdt – og hårdere, end hun havde troet.
- Det var vildt, hvordan det blev så altoverskyggende. Og det er underligt, at man lige pludselig bliver mistroisk omkring alting, siger hun.
Jeg begyndte også at tvivle på mig selv
Julia Sofia Aastrup, influencer og spiller i 'Forræder'
I sin hverdag beskriver hun ellers sig selv som tillidsfuld, og hun kan godt lide at stole på, hvad andre folk siger.
- Men her var det, som om man stillede spørgsmålstegn ved alt. Selv bittesmå ting kunne man lige pludselig overanalysere, og jeg begyndte også at tvivle på mig selv, siger hun.
For eksempel kunne hun sidde i en bil med de andre spillere og føle sig helt afslappet. Og så kunne hun bagefter få at vide, at den selvsamme biltur havde gjort hende endnu mere mistænkelig i andres øjne.
- Og så får man sygt paranoia på. For hvad i min væremåde gjorde lige, at jeg var mistænkelig?
Af samme grund blev der også nødt til at være totalt vandtætte skotter mellem spillerne og produktionen.
For alt kunne vitterligt tolkes som et tegn.
Derfor måtte ingen fra produktionen kommunikere med de medvirkende undervejs. Kameramændene måtte end ikke svare på, hvad klokken var.
Vi ville gerne sikre, at de medvirkende dels var forberedt på, at det ville blive presset og ville kunne holde til det, mens spillet stod på
Thomas Richardt Strøbech, underholdningsredaktør på TV 2
Produktionen måtte heller ikke tilrettelægge optagelserne – for eksempel ved at justere på, hvordan spillerne skulle sidde i en given situation for at få de bedste tv-billeder.
Det var også en anden grund til produktionens konstante alarmberedskab.
- Det er et kæmpe kontroltab og en helt ny måde for os at lave tv på, siger Thomas Richardt Strøbech.
- Vi gav de medvirkende et sæt spilleregler og slap dem så ellers løs i spillet uden at kunne påvirke noget som helst. Det var virkelig specielt.
Det betød foreksempel også, at intervieweren altid sad bag et klæde, når en spiller skulle interviewes på kamera – så spilleren ikke kunne se vedkommendes ansigtsudtryk eller mimik.
På den måde var de 18 kendte danskere virkelig afskåret fra omverdenen under optagelserne. Bortset fra 40 minutter hver dag, hvor de havde deres telefoner og måtte ringe hjem.
Men der var også én anden uden for spillet, som de kunne tale med, hvis behovet opstod.
For noget har man lært af de første sæsoner i udlandet.
Debriefing var nødvendigt
Den hollandske skuespiller Babette van Veen har fortalt, at hun fik psykologhjælp efter at have været med i 'De Verraders'. Og det var tiltrængt på grund af de mange konspirationer og løgne, hun havde skullet forholde sig til.
Derudover har den britiske skuespiller Maddy Smedley opfordret andre til at tænke på deres mentale helbred, før de siger ja til at medvirke i 'The Traitors'.
Det er svært at fortælle sit nervesystem, at det er for sjov
Julia Sofia Aastrup, influencer og spiller i 'Forræder'
Af samme grund var de medvirkende i 'Forræder' til psykologsamtaler i forbindelse med castingen. Derudover var der en psykolog til rådighed gennem de ti dage, optagelserne stod på.
- Vi ville gerne sikre, at de medvirkende dels var forberedt på, at det ville blive presset og ville kunne holde til det, mens spillet stod på, siger Thomas Richardt Strøbech.
Ingen benyttede sig dog af livlinen undervejs.
Men psykologen havde en debriefing med alle spillere, når de forlod slottet – og igen to dage efter deres hjemvenden for at sikre, at alle var okay.
Det gjaldt også for Julia Sofia Aastrup.
Hulkede hjem i bilen
Igen kan du af gode grunde ikke få at vide, hvornår og hvordan den 25-årige influencer forlader 'Forræder' – eller om hun ender med at overleve til sidste afsnit.
Men da Julia Sofia Aastrup skulle hjem, hulkede hun så meget, at psykologen skulle sige "go", før hun fik lov at køre fra slottet.
- Man kan godt sige til sig selv, at det her bare er noget, vi leger. Men det er svært at fortælle sit nervesystem, at det er for sjov. Og min reaktion var simpelthen forløsningen på det følelsesmæssige spil, man havde været involveret i, siger hun.
Da optagelserne sluttede, brugte Julia Sofia Aastrup da også en hel dag på at ringe til samtlige af de andre spillere. For "vi havde virkelig brug for at tale det hele igennem", som hun siger.
Hun tøver heller ikke med at kalde 'Forræder' noget af det mest psykisk udmattende tv, hun har lavet. Det kan nærmest konkurrere med at sejle over Atlanten på tre uger isoleret på en båd.
Derfor er hun også spændt på premieren. Og især er hun spændt på, om du som tv-seer vil forstå, hvor intenst det var at være med i 'Forræder'.
En, der højst sandsynligt forstår, er den hollandske komiker fra begyndelsen.
- Med alt jeg ved nu, er der kun tilbage at fortryde
Stefano Keizers blev selv så grebet af 'De Verraders', at han lavede en kæmpe scene, da han blev afsløret som forræder lige før finalen.
Han endte med at håne de tre tilbageværende spillere og beskylde dem for ikke at være retmæssige vindere af programmet.
- Jeg er ikke en forræder, jeg er forræderen, sagde han dramatisk, da han blev forvist.
Efterfølgende har han udtalt, at han "spillede spillet ekstremt og tog det for seriøst" – og at han takket være 'De Verraders' har fundet ud af, at han virkelig ikke kan tåle at tabe.
Siden har han også undskyldt sin opførsel på Instagram med ordene:
- Med alt jeg ved nu, er der kun tilbage at fortryde.
Så det tyder altså på, at dette tv-program har potentialet til at ryste dem, der spiller med – og måske også os, der ser på.
I hvert fald har flere udenlandske anmeldere – og underholdningsredaktøren Thomas Richardt Strøbech – råbt ad deres tv, mens de så 'Forræder'.
Og hvis du kommer til at gøre det samme, så husk én ting: Det er jo bare et spil.
Se premieren på 'Forræder' fredag 28. juli klokken 21.10 på TV 2 eller på TV 2 Play.