Komiker ville lave et skæg af døde dyr – så måtte produktionen gribe ind

Selvom der bliver gået til den under opgaveløsningerne, er der kun én gang blevet gjort voldsom skade på 'Stormester'-huset.

I syvende sæson inviterer stormesteren, Lasse Rimmer, og hans assistent, Mark Le Fêvre, fem kendte danskere til at løse en stribe gakkede opgaver.

Der bliver givet point for humor og opfindsomhed. Og det betyder, at deltagerne ofte er gået til ekstremerne.

Men hvad er egentlig det vildeste, en deltager nogensinde har bedt om? Hvorfor er stormesterens hus forskelligt fra sæson til sæson? Og står der mere i opgaverne, end seerne får lov at høre?

Det og meget mere får du svar på her.

11 ting du måske ikke vidste om 'Stormester'

 1. Husene skiftes ud

  Stormesterens hus er naturligvis ikke Lasse Rimmers eget. Det er derimod et, som produktionen lejer under optagelserne.

  Oftest er det muligt, mens palæet står til salg. Så når det bliver solgt til en ny ejer, som ikke ønsker at invitere 'Stormester'-holdet indenfor, må produktionen finde et nyt.

  Det aktuelle hus ligger i Værløse, mens det i tidligere sæsoner har ligget i Charlottenlund og Espergærde.

 2. Ingen grund til luksus

  I den australske og newzealanske version foregår optagelserne på en kæmpe ranch, mens det oprindelige britiske format, 'Taskmaster', optages i et lille rustikt hus – hvor hverken stormesteren eller hans assistent foregiver at bo.

  At Lasse Rimmer bor i en grandios luksusvilla, er altså ikke en del af det internationale koncept, men er primært en praktisk løsning, da der skal være højt til loftet og plads til lamper og kameraudstyr.

 3. Har ødelagt huset én gang

  Inden ’Stormester’-holdet rykker ind, besigtiger de huset, redegør for alle småskader, maler væggene og møblerer rummene, så de kan efterlade det i minimum samme stand.

  Kun én gang er der blevet gjort en større skade på huset under optagelserne. I en konkurrence om at glide længst lavede komiker Victor Lander en glidebane af vand og opvaskemiddel direkte på trægulvet. Gulvet blev totalskadet, og produktionen måtte efterfølgende få det slebet helt ned. 

  Vandskaden var i øvrigt til ingen verdens nytte – for af helt andre årsager kom opgaven ikke med i programmet.

 4. Ikke alle opgaver kommer med

  Ofte går opgaver nemlig i vasken. Det kan være, fordi alle deltagerne har løst dem så ens, at det ikke er spændende at se, eller fordi regler og benspænd ikke har fungeret i praksis.

  I disse tilfælde bruger redaktionen det som en mulighed for at skrue lidt på opgaven, så den sidder i skabet til næste sæson, hvor et nyt hold kan gøre forsøget.

  For eksempel fik deltagerne til opgave at balancere Mark Le Fêvre på en vippe. Men i nærheden stod en masse tunge vaser, som samtlige deltagere brugte til at tynge den.

  Opgaven blev derfor klippet ud, så i næste sæson forsøgte man igen – uden rekvisitter i umiddelbar nærhed – og denne gang var der større variation i løsningerne. Blandt andet tænkte en deltager ud af boksen og placerede noget under vippen i stedet for at putte vægt på den.

  I hver sæson optages der derfor tre til fire opgaver flere, end der er plads til i de færdige programmer.

 5. Bruger fire dage på opgaverne

  Hver deltager bruger fire dage på optagelserne i huset og løser cirka ti opgaver per dag. Deltagerne er ikke i huset samtidig, så når én er færdig med alle sine optagelser, kommer en ny derud og løser de samme opgaver forfra.

  Optagelserne foran publikum i Glassalen i Tivoli laves efterfølgende. Her optages to programmer på en aften.

  Da Simon Jul fik corona i seneste sæson, virkede det altså som en langvarig sygemelding, da han måtte melde afbud til hele to programmer per sygedag. I stedet trådte tidligere deltager Simon Talbot til som vikar.

 6. Blev nægtet at bruge døde dyr

  Da komiker Victor Lander fik opgaven om at lave et julemandsskæg af noget overraskende, bad han om en masse døde mus. Men der satte produktionen foden ned. Man mente, at det var over grænsen at lave sjov med døde dyr.

  I stedet lavede komikeren sit julemandsskæg af en levende hund – som blev udlånt af en kennel og naturligvis passet godt på under optagelserne.

 7. Må ødelægge meget – men ikke alt

  Faste seere af ’Stormester’ vil vide, at der er stor sandsynlighed for, at en opgaverekvisit bliver blendet eller ødelagt på anden vis – også når det ikke er en del af opgaven. Derfor bliver der indkøbt nok til, at noget kan gå i stykker undervejs.

  Ikoniske rekvisitter, som bliver brugt i samtlige sæsoner – som for eksempel stormesterens skrivemaskine eller hans buste i guld – må de helst ikke ødelægge. Går de i gang, bliver de bedt om at stoppe.

  I andre tilfælde må produktionen erkende, at det kan tilføje noget sjovt til programmet. Da tv-vært Sarah Grünewald skulle lave en bugtalerdukke, fik hun derfor lov at skære Lasse Rimmers ansigt ud af et maleri, så i resten af sæsonen var der et stort hul – til de resterende deltageres store undren.

 8. Det går ofte galt

  Under en opgaveløsning slog Ruben Søltoft sine lægge så voldsomt, at han ikke kunne gå i to uger og måtte sygemeldes. Senere forsøgte Heino Hansen at flække en vandmelon med sit hoved og fik hjernerystelse.

  I begge tilfælde skete det så hurtigt, at produktionen ikke nåede at gribe ind. Andre gange har den afværget en potentiel katastrofe – for eksempel ved at afbryde optagelserne og stoppe Simon Jul, inden han stak et par skruetrækkere i en gasflaske. Denne afbrydelse endte med at komme med i programmet.

  I en anden sæson nåede et medlem af produktionen at løbe ind og gribe Lasse Rimmers overraskende tunge buste, inden den faldt ned i hovedet på Jacob Tårnhøj, som havde indledt en slåskamp med Mark Le Fêvre på gulvet under den.

  Én gang var produktionen dog ikke i stand til at forudse, hvad der kunne gå galt – og det var nær endt fatalt for Mark Le Fêvre.

  Han skulle antænde det hjemmelavede ’æggeur’, som komiker Jacob Thrane havde konstrueret af en olietønde med tørre grene og en rundhåndet skvæt rensebenzin. Men konstruktionen eksploderede og sendte et brændende bål flere meter op i luften og ned på græsset – hvor Mark Le Fêvre havde stået få sekunder inden.

  ’Stormester’ blev siden pålagt af TV 2s juridiske afdeling at fortælle, at seerne ikke skulle prøve noget lignende derhjemme.

 9. Får ikke altid præmierne med hjem

  For det meste er det blot et underholdende indslag, når deltagerne udlodder en personlig ting, som er så uundværlig, at de bliver nødt til at vinde programmet for at beholde den. Men det er også sket, at en vinder har beholdt sin præmie.

  Skuespiller Jesper Groth vandt komikeren Heino Hansens domænenavn durumrulle.dk, som han i en lang periode brugte til at reklamere for hjemstavnen Ærø, og tv-vært Sofie Linde vandt, at komikeren Jacob Taarnhøj skulle bruge ti minutter på uironisk at rose hende under et comedyshow – hvilket blev meget akavet for ham.

  Til gengæld vandt Jacob Taarnhøj også Stephania Potalivos astmaspray, som han beholdte. Skuespilleren måtte derfor spørge produktionen, om de ikke kunne hive fat i ham og få den udleveret – hun havde nemlig virkelig brug for den astmaspray.

 10. Der står mere i opgaven, end seerne hører

  I første sæson fandt skuespiller Julie Ølgaard hurtigt ud af, at hun bare kunne få Mark Le Fêvre til at gøre de ting, som deltagerne blev forbudt at gøre under en opgaveløsning. I andre sæsoner har deltagere fysisk flyttet en målstreg, fordi det ofte er nemmere end at få noget ned til målstregen.

  Disse smuthuller har ikke været brud på reglerne – men det er ikke sjovt at se en deltager få Mark Le Fêvre til at udføre opgaverne syv sæsoner i træk. Derfor har man i senere sæsoner skrevet ”hverken du eller Mark må røre bolden” eller ”målstregen må ikke flyttes” ind i opgaven som en ekstra regel, som ikke læses op for seerne, men kun er til deltagerne.

 11. Får en chance til

  To sæsoner med titlerne 'Vindernes vinder' og 'En chance til' kommer senere på året. I den første skal vinderne af de første fem sæsoner – Christian Fuhlendorff, Sofie Linde, Victor Lander, Annika Aakjær og Jonas Mogensen – dyste mod hinanden.

  I 'En chance til' får Sofie Jo Kaufmanas, Eva Jin, Jacob Taarnhøj, Thomas Warberg og Linda P. mulighed for genoprejsning efter at have klaret sig mildt sagt dårligt i deres sæsoner.

  De har klaret sig bedst samlet set:

  • Sofie Linde (3,51 point per opgave)
  • Christian Fuhlendorff (3,30 point per opgave)
  • Annika Aakjær (3,28 point per opgave)
  • Lina Rafn (3,23 point per opgave)
  • Neel Rønholt (3,19 point per opgave)

  De har klaret sig dårligst:

  • Eva Jin (1,7 point per opgave)
  • Sofie Jo Kaufmanas (1,95 point per opgave)
  • Linda P. (1,98 point per opgave)
  • Martin Johannes Larsen (2,09 point per opgave)
  • Nikolaj Stokholm (2,15 point per opgave)

  Med den aktuelle sæson har der været i alt 35 deltagere.

Se den nye sæson af 'Stormester' allerede nu på TV 2 Play.