Peter Mygind fortæller, hvordan han brød grædende sammen under tv-optagelser

Noget har ændret sig for den danske skuespiller, siden han oplevede et voldsomt sammenbrud for to år siden.

Mens han spurtede ud af bygningen, stortudende med sin hustru i røret, gik det op for Peter Mygind, at han ikke kunne fortsætte på den her måde.

Han havde været for ambitiøs, og nu ramlede det hele om ørerne på ham.

Den 59-årige skuespiller er igen på fode efter sit voldsomme nedbrud i 2021.

Men noget har ændret sig denne gang.

- Til sommer har vi planlagt nogle ugers ferie, men jeg har siden fået tilbuddet om at tage til Tyskland og filme i en af ugerne. Min lille ambitiøse djævel på skulderen siger, at jeg da sagtens kan presse det ind. Men der vil altid være nogen, der presser på, og der må jeg lære at sige fra. Jeg skal ikke længere arbejde i min sommerferie, siger Peter Mygind.

- Det kan godt være, jeg så tjener lidt færre penge, men jeg tjener rigeligt til at leve et godt liv.

Sådan tænkte han ikke inden sin ”nedsmeltning,” som han kalder den.

Han havde netop haft sidste optagedag på TV 2 Charlie-serien ’Sommerdahl’, som havde været undervejs i fire måneder.

Forinden havde han været med til at genoplive ’Riget’. Og nu skulle han det samme med ’Borgen’.

På første optagedag havde han en intens scene med en del replikker. Men han er altid godt forberedt, så han kunne sine ting, og det var en kort scene.

Den ville forholdsvis hurtigt være i kassen.

”Jeg kan ikke. Jeg kan ikke”

Men da Peter Mygind mødte ind, fik han at vide, at de havde byttet om på et par scener, så han lige måtte vente fem timer på, at det blev hans tur.

Og det kunne hans krop pludselig ikke kapere.

- Det kunne jeg ikke overskue. Jeg skulle lave den nu. Jeg begyndte ikke at kunne få vejret og måtte sige: ”I’m sorry, men jeg skal lave den scene nu, og så skal jeg hjem. Jeg kan den. Og jeg skal lave den nu.”

Han brød helt sammen. Og bogstaveligt talt løb ud af bygningen.

- Det var meget dramatisk. De måtte jagte mig rundt.

Hans agent ringede for at høre, hvad der var sket. Men Peter Mygind ville bare tale med sin kone. Græd i telefonen og jamrede: ”Jeg kan ikke. Jeg kan ikke.”

Med sin hustru Lise Mühlhausen i røret tog han direkte hen til sin læge og blev sygemeldt med det samme.

Diagnosen var stress. Overanstrengelse. Udmattelse.

Har sagt nej til vilde ting

- Når jeg går på arbejde, går jeg ikke bare ind og laver mine egne ting. Jeg bruger enormt meget energi på at sørge for, at alle har det godt. Siger hej til alle. Når jeg siger ja til noget, er det med hele min krop, hjerte og sind.

Og det insisterer han på fortsat at gøre, trods den skræmmende oplevelse i 2021.

- Jeg kan ikke bare kigge på et A4-papir, og så kan jeg mine replikker. Jeg bruger stadig meget energi på at forberede mig. Og jeg vil lægge lige så meget sjæl i arbejdet, som jeg altid har gjort.

Han tager bare færre opgaver ind.

- Jeg har sagt nej til nogle ret vilde ting fra min agent i Tyskland, fordi jeg har tænkt: ”Er det virkelig det værd?” Jeg kan ikke længere filme 74 dage her og sætte mig i en flyver for at filme 40 dage i Sydafrika.

En af de opgaver, han fortsat vil have i kalenderen, er ’Sommerdahl’, som for nylig startede optagelser til femte sæson. Og det er der flere gode grunde til.

- Vi filmer i Helsingør, så jeg bliver hentet om morgenen. Vi kører mod trafikken, så vi skal ikke engang sidde i kø. Og så er jeg hjemme til spisetid med min hustru og min familie. Og det betyder sindssygt meget for mig, siger Peter Mygind, der spiller titelrollen som chefefterforskeren Dan Sommerdahl.

- Og så er det også sjovt at være the lead, smiler han.

Se 'Sommerdahl' på TV 2 Charlie hver tirsdag, eller på TV 2 Play, når du har lyst.