Retssagen er i gang – har Ed Sheeran kopieret Marvin Gaye?
Ed Sheeran benægter at have kopieret Marvin Gaye i Grammy-vindende hit. Men hvornår lyder to sange for ens?
Lyder Ed Sheerans hitsang 'Thinking Out Loud' så meget som Marvin Gayes' soulklassiker 'Let's Get It On', at der er tale om en decideret kopi?
Det skal et nævningeting i New York afgøre, når sagen om plagiat, der blev anlagt tilbage i 2017, snart skal afsluttes.
Sagen er anlagt af efterkommerne til sangskriver og producer Ed Townsend, der gik bort i 2003. Han skrev sangen i samarbejde med Marvin Gaye, der gik bort i 1984.
Retssagen, der gik i gang tirsdag, kan ifølge The New York Times blive potentielt skelsættende, da den kan være med til at danne praksis for, hvor sårbare popkunstere i fremtiden vil være over for lignende sagsanlæg.
'Thinking Out Loud' og 'Let's Get It On' har nemlig hverken samme tekst eller melodi, men bygger over de samme fire akkorder spillet i samme rytme – en såkaldt akkordgang. Og hvor karakteristisk og særpræget den akkordgang, der benyttes, er, bliver derfor et kardinalpunkt i sagen, skriver flere medier.
Ed Sheerans 'Thinking Out Loud' udkom i 2014 og indkasserede sangskriveren en Grammy for årets sang. Hør den herunder:
Marvin Gayes soulklassiker 'Let's Get It On' er fra 1973 og var et stort hit, da den udkom, hvor den lå nummer et på den amerikanske Billboard-hitliste. Hør den herunder:
Det er ikke første gang, Ed Sheeran er blevet anklaget for plagiat. Han har blandt andet vundet en sag om at have plagieret i sin største hitsang, 'Shape of you'.
Plagiatsager inden for musik er ikke sjældne, og der har også været tilfælde i Danmark. Blandt andet mistede rapgruppen Den Gale Pose al indtjening fra hitsangen 'Spændt op til lir' fra 1998, da den havde plagieret den amerikanske gruppe Imaginations sang 'Music and Lights'.
"Popsange passer ind i andre popsange"
Onsdag vidnede sagens hovedperson, den 32-årige Ed Sheeran, for første gang i den verserende sag i USA.
Ed Townsends efterkommere har i deres bevisførelse lagt vægt på, at Ed Sheeran ved flere lejligheder har spillet et mashup af de to sange ved sine koncerter. Det faktum betegner Townsends efterkommere som "en rygende pistol" og "en tilståelse".
Ed Sheeran har derimod i sin bevisførelse argumenteret for, at akkorder er offentlig ejendom og dermed fri for ophavsret. I bevisførelsen har Sheerans side blandt andet anført guitarlærebøger, der nævner akkordgangen som en standard.
De to sanges akkordgang har en lille forskel på papiret i en enkelt akkord. De to akkorder er dog ifølge en musikolog, der har givet ekspertvidne i sagen, "praktisk talt ombyttelige", skriver The New York Times.
Onsdag i retten afviste Ed Sheeran at have kopieret sangen. Han kommenterede også på en koncertvideo, der viser ham spille et mashup af de to sange.
- Hvis jeg havde gjort, hvad I beskylder mig for, skulle jeg være lidt af en idiot for at stå på en scene foran 20.000 mennesker og gøre det der, sagde Sheeran onsdag i retten.
- De fleste popsange passer ind i andre popsange, tilføjede sangeren.
Ed Townsends datter, Kathryn Townsend, der også vidnede onsdag, kaldte i skranken Sheeran for en "stor kunstner", men tilføjede, at hun var "nødt til at beskytte sin fars arv".
- Jeg er ikke en copyright troll, sagde hun endvidere med henvisning til et fænomen, hvor copyrighthavere konstant truer med sagsanlæg for at opnå økonomisk vinding.
Så gængst som det overhovedet kan være
Ifølge docent ved Det Jyske Musikkonservatorium Martin Granum, der er guitarist og komponist og underviser i musikteori og hørelære, er der ganske vist tale om enslydende akkorder spillet i samme rytme i de to sange.
De to sange har altså ifølge Martin Granum det, der på musiksprog hedder den samme harmonisering.
Men det er de to sange ikke alene om, påpeger Martin Granum.
- Det, det handler om, er næsten så gængs, som det overhovedet kan være. Jeg har selv skrevet en sang med den akkordgang, der er brugt tusindvis af gange. Der er tale om et enslydende element, ikke en kopieret sang, siger han til TV 2.
Ifølge ham er der tale om en så grundlæggende musikalsk byggesten, at det vil være en "katastrofe" for musikken, hvis retssagens udfald giver medhold til Ed Townsends efterkommere.
Der har nemlig altid været tradition for, at komponister lader sig inspirere af hinanden, og ofte benyttes de samme byggesten og greb. Det gælder indenfor alle genrer af musik.
- Man kan simpelthen ikke lave musik, hvis man kan tage patent på de her grundlæggende byggesten. Som komponist må man også gerne citere hinanden, som man må citere tekst i bøger. At tage patent på akkordgangen vil være som at tage patent på sætningen "der går en mand". Det kan man ikke, siger Martin Granum.
Ifølge ham er der tale om plagiering inden for musik, når man bruger meget markante eller genkendelige melodistykker eller kopiering af tekst.
Hvem bestemmer så, hvornår musik er markant og genkendelig?
- Ja, det er jo det. Det vil jo i sidste ende altid være et skønsspørgsmål.
Det vil altid være et skønsspørgsmål
Det er ganske rigtigt et skønsmæssigt spørgsmål, fortæller adjungeret professor i international ophavsret ved Københavns Universitet Jørgen Blomqvist.
Han forklarer TV 2, at det i sager om plagiat inden for musik er det personlige udtryk og den unikke udformning af et musikalsk værk, der giver kunstnere ophavsret.
Ved personligt udtryk forstås, at kunstneren selv har udformet værket og truffet kreative valg, forklarer han.
- Idéer og underliggende principper er ikke beskyttet. Der er ikke sket en krænkelse, hvis der er tale om generelt anvendte figurer, der er frit anvendelige, siger han.
Ifølge ham er det dog til syvende og sidst altid en skønssag, hvornår noget falder ind under personligt udtryk.
- I sager om plagiat er der et stort element, der består i den enkeltes psykologiske oplevelse af genkendelse, og det vil være et skønsspørgsmål, hvor meget der skal være anderledes, før man kan omgå beskyttelse, siger han.
Retssagen mellem Ed Townsends efterkommere og Ed Sheeran forventes afsluttet i maj.