Underholdning

Egyptere er vrede over sort Kleopatra i Netflix-serie: - Nogle prøver at tage deres historie og identitet fra dem

Kan folk ikke lide hende i rollen, så må de bare lade være med at se serien, lyder det fra skuespilleren i rollen som Kleopatra.

Var Kleopatra sort?

Det spørgsmål er lige nu centrum for en enorm vrede i Egypten i forbindelse med en ny Netflix-dokumentarserie 'African Queens' om den ikoniske dronning.

Serien handler om den egyptiske dronning og farao Kleopatra, og i hovedrollen er Adele James, der både har hvide og sorte rødder.

Men rollevalget er langtfra blevet godt modtaget. Tidligere minister for antikviteter i Egypten, Zahi Hawass, mener, at Netflix "blackwasher" egyptisk historie:

- Det her er fuldstændigt falskt. Kleopatra var græsk, hvilket betyder, at hun var lyshudet, ikke sort, siger den tidligere minister og egyptolog til avisen al-Masry al-Youm ifølge BBC.

Serien har ligeledes fået den egyptiske advokat Mahmoud al-Semary til at kræve, at der skal blokeres for at se tv-serien i landet.

Hvad siger historien?

Serien er et dokudrama og er derfor ikke ren fiktion. Derfor har kritikken også gået på, hvordan en sort skuespiller kan være i rollen, hvis Kleopatra ikke var sort. Man har tidligere talt meget om whitewashing i forbindelse med film og tv-serier, men nu beskyldes tv-serien for at blackwashe – det dækker over, når en rolle, der normalt er hvid, ændres til at være sort.

Ifølge Zahi Hawass prøver Netflix "at skabe forvirring ved at sprede forkerte og løgnagtige fakta, om at den egyptiske civilisations oprindelse er sort".

Netflix havde ellers taget en egyptolog med på råd, da de skulle caste til serien. Salle-Ann Ashton har forklaret til BBC, at hun støttede, at Kleopatra netop skulle være sort.

- Kleopatra regerede i Egypten længe før det arabiske indtog i Nordafrika. Hvis den moderlige side af hendes familie var oprindelige folk, ville de have været afrikanske, og det bør reflekteres i nutidige repræsentationer af Kleopatra, siger hun ifølge BBC.

De ser serien som udtryk for, at nogle prøver at tage deres historie og identitet fra dem

Sofie Schiødt, egypotolog og postdoc på Eberhard Universitat Tubingen

Men spørger man Sofie Schiødt, egypotolog og postdoc på Eberhard Karls Universität Tübingen, så er Kleopatras ophav ifølge de historiske kilder – herunder portrætter og overblik over hendes slægt – altså græsk.

- Kleopatra kommer fra en græsk familie, så hun har formentlig været lysere i huden, fortæller Sofie Schøidt til TV 2.

Samtidig kender man Kleopatras familiehistorie mange generationer tilbage. Hun stammer fra den græske Ptolemæer-familie, opkaldt efter mændene i familien, der alle hed Ptolemæus.

- Men så starter debatten ved, at vi ikke præcis ved, hvem Kleopatras mor var, og der siger nogle, hun var sort og nogle, at hun var en lokal egyptisk kvinde, siger hun.

Men siden Ptolemæerne primært giftede sig inden for deres egen familie, er det mest sandsynligt, at Kleopatras mor ligeledes var en del af Ptolemæer-familien, vurderer egyptologen.

Deres historie og identitet er blevet blackwashet

Når spørgsmålet om Kleopatras ophav vinder frem, bunder det i en årelang historie, hvor egypterne har været koloniseret af andre lande og har følt, at deres historie blev taget fra dem, forklarer Sofie Schiødt.

- I moderne egyptisk selvforståelse betyder det gamle Egypten enormt meget, og de er meget stolte af deres historie, så nogle egyptere ser serien som udtryk for, at man prøver at tage deres historie og identitet fra dem, siger hun.

I traileren for Netflix-serien kan man se klip, hvor afrikanske kvinder fortæller, at de voksede op med at få at vide, at Kleopatra var sort, og at det derfor gør en forskel for dem, at hun nu portrætteres af en sort kvinde.

Egypterne har selv udtalt, at de ser rollevalget som udtryk for afrocentrisme. Sofie Schiødt forklarer, at nogle tilhængere af afrocentrisme mener, at de egyptiske konger var sorte, og at senere vestlig historiefortælling har været et forsøg på at hvidvaske historien.

- Men jeg kan godt forstå det egyptiske synspunkt, for de er vant til, at når egyptere portrætteres i Hollywood-film, så er det typisk ikke en med egyptisk baggrund, hvad end man er lys eller mørk i huden, siger Sofie Schiødt.

Tilbage i 2020 havde vi en lignende debat. Der var det Gal Gadot, der blev beskyldt for at "whitewashe" den ikoniske dronning i en film.

Til den nuværende kritik af tv-serien har skuespilleren i rollen selv sagt, at hvis man ikke kan lide hende i rollen, så kan man "lade være med at se serien".

Ligeledes har Jada Pinkett Smith, der har produceret tv-serien, gjort det klart, at et formål med serien netop var at "repræsentere sorte kvinder".

- Det er ikke ofte, vi får lov at se eller høre historier om sorte dronninger, og det var meget vigtigt for mig og også for min datter og bare for mit fællesskab at være i stand til at lære de historier at kende, for der er tonsvis af dem, sagde Jada Pinkett Smith til Tudum.

I et debatindlæg har historiker og arkæolog Duane W. Roller også luftet holdningen om, at debatten om Kleopatras race ikke er vigtigt. Han mener, at det er noget nutiden er optaget af, som ikke har betydning for historien.

- Det er en ret latterlig diskussion. Hvad der betyder noget er, at hun blev en af de mest magtfulde ledere i sin tid, skriver han.