Kærlighed hvor kragerne vender

26-årig blev kaldt røvkedelig på tv

Flere af de kvinder, Mads var på date med i programmet, var i tvivl om, hvorvidt han var genert, eller om han bare ikke var interesseret i dem.

26-årige Mads Kofod Lundgaard kom på noget af en prøve.

I de to første afsnit af 'Kærlighed hvor kragerne vender' skulle han date hele 22 kvinder, han aldrig havde mødt før.

- Det er jo helt vildt at tænkte på, at alle piger er kommet for at date mig, siger han.

Jeg tror da, jeg er gået glip af mange piger, der har været interesseret i mig

Mads Kofod Lundgaard

Og selvom flere af datene gik godt, blev hans generthed og nervøsitet hurtigt omdrejningspunktet for kvinderne, som ikke alle var efterladt med det bedste indtryk af ham.

- Jeg synes, at Mads er røvkedelig at være på date med. Det er slet ikke det, jeg havde forventet, sagde Amanda efter den tre minutter korte speeddate.

Da kvinderne den efterfølgende dag fik lov til at stille anonyme spørgsmål til mændene, var genertheden et stort tema for dem.

Flere var i tvivl om, hvorvidt det var generthed, nervøsitet, eller om han ganske enkelt bare ikke var interesseret i dem.

Men Mads Kofod Lundgaard er en genert mand. Det erkender han.

- Jeg tror desværre, at der er flere, der tænker, at jeg er røvkedelig eller uinteresseret i situationen, hvor jeg egentlig bare er genert, fortæller han.

Og det har han også arbejdet med.

Nogle tager det med ind i voksenlivet

Første gang Mads Kofod Lundgaard følte sig hæmmet af genertheden var allerede i børnehavealderen. Her var han genert i mødet med andre mennesker, og han havde svært ved at få venner.

Op gennem skolen var han også genert, når han skulle ringe til lægen eller snakke med nye mennesker.

- I folkeskolen ville jeg ikke så gerne snakke med folk, der ville jeg hellere skrive en besked, fortæller Mads Kofod Lundgaard.

Genertheden kan mange nikke genkendende til i barndommen, men nogle tager den også med ind i voksenlivet, og her kan det gå ud over både arbejde og det sociale liv. Det fortæller professor i psykiatri på Aalborg Universitet, René Ernst Nielsen.

Genertheden har også hæmmet Mads Kofod Lundgaard i sit arbejde. Til daglig er han koordinater i en medicinalvirksomhed og skal ofte fremlægge foran flere kollegaer.

- Det er svært, jeg har en tendens til at kigge ned i jorden, ud ad vinduet eller hen over folk, siger han.

Men når det er en del af jobbet, er han blevet kastet ud i det.

Generthed er hæmmende

René Ernst Nielsen forklarer, at folk, der lider af generthed, ofte afholder sig fra at gøre ting for at undgå generthedsfølelsen.

Generthed

Generthed i sig selv vil ikke give en psykiatrisk diagnose, men det kan være en del af et større syndrom med en række andre symptomer.

Generthed kan påvirke hverdagen og være hæmmende for livsførelsen, fordi de generte undgår visse ting, der kan frembringe følelsen af generthed eller nervøsitet.

Det kan gå ud over arbejde og sociale relationer.

Genertheden kan være bundet op på nogle mere eller mindre sandsynlige scenarier for, hvordan andre vil reagere på det, man gør. De kan fylde meget hos den generte.

Nogle vokser ikke fra genertheden. Enten fordi de har oplevet noget, der gør, at de ikke kan lægge det fra sig, eller fordi de er blevet bekræftet i, at det er en følelse, man gerne må have.

Kilde: René Ernst Nielsen, professor og overlæge i psykiatri ved Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital 

Mads Kofod Lundgaard kan godt genkende, at hans generthed og indelukkethed måske har holdt ham fra at lære kvinder at kende. Inden sin medvirken i programmet havde han højest været på to dates med den samme kvinde.

- Jeg tror da, jeg er gået glip af mange piger, der har været interesseret i mig, men hvor jeg ikke har åbnet mig op for dem, fortæller han.

Førhen undlod han ligefrem at tage kontakt til kvinder, fordi han var bange for at blive til grin.

- Jeg har det fint nok med at blive til grin overfor mine venner og lave sjov og ballade, men at gøre sig til grin og blive såret af kvinder, har jeg har været nervøs for, fortæller Mads Kofod Lundgaard.

Derfor har han aldrig været god til at skrive til de kvinder, han har været interesseret i.

- Det har været det der med at skrive først. Hvordan skriver jeg til hende, at jeg er interesseret uden at risikere, at jeg selv bliver såret?

Nogle sveder, nogle ryster, nogle undgår øjenkontakt og nogle rødmer

René Ernst Nielsen, professor i psykiatri på Aalborg Universitet.

René Ernst Nielsen forklarer, at en måde at arbejde med genertheden er ved at gå ud og afprøve de ting, man er nervøs for.

Mads Kofod Lundgaard har da også arbejdet med sin generthed.

Det gjorde han blandt andet, da han for et år siden tilmeldte sig ’Kærlighed hvor kragerne vender’.

- At tilmelde mig programmet var det største step, fortæller han.

Har arbejdet med genertheden

Næste step blev, da han mødte de 22 kvinder.

Under de 22 speeddates med kvinderne, kiggede Mads Kofod Lundgaard flere gange ned i sin notesbog, hvor han havde skrevet nogle spørgsmål ned, han kunne stille kvinderne. Han fik også varmen på nogle af datene, fortæller Mads Kofod Lundgaard.

Flere af kvinderne bemærkede, at han ikke var helt tilstede med øjnene, der søgte andre steder hen i lokalet.

Video: Stine Hansen

René Ernst Nielsen forklarer, at generthed kan komme til udtryk fysisk.

- Nogle sveder, nogle ryster, nogle undgår øjenkontakt og nogle rødmer, siger professoren.

Han uddyber, at flakkende blik og rødmen nærmest er at foretrække, når man tænker på, hvad han også ser, nemlig at folk trækker sig og undlader sociale arrangementer.

Det kan forværre genertheden, hvis den får lov til at styre.

Programmet har styrket ham

Den bedste måde at komme over generthed er ved gradvist at teste de ting af, man er nervøs for. Så hvis man rent faktisk er meget nervøs for at møde kvinder, skal man måske ikke begynde med at date 22 på samme dag, fortæller René Ernst Nielsen.

Han er dog tryg ved, at det er det, Mads Kofod Lundgaard vælger at gøre i programmet.

- Det vil være et relativt stort skridt. Men en anden ting kan være, at det er i en setting, hvor han på forhånd ved, at risikoen for, at det går helt galt, ikke er så stor, siger René Ernst Nielsen.

Mads Kofod Lundgaard har lært rigtig meget af at være med i 'Kærlighed hvor kragerne vender'. Og så har han gennemgået en stor udvikling med sin generthed.

- Jeg har fået noget selvtillid af at date 22 kvinder. Jeg er ikke længere så bange for, om der er nogen, der ikke vil have mig, for så er der nok andre, der gerne vil.

Du kan se 'Kærlighed hvor kragerne vender' på TV 2 tirsdag klokken 20 eller på TV 2 PLAY.