'X Factor'-deltagere taler ud om ensomhed: - Jeg lærte meget af at være ensom
Hver fjerde unge kvinde føler sig ensom. Det er et udtryk for generel mistrivsel blandt unge, og det er ikke fremmed for 'X Factor'-deltagerne.
- Ensomhed er et tabu.
Sådan fortæller 19-årige Samuel Sigala.
- Der er ikke mange, der vil indrømme, at de er ensomme, men det er lettere, hvis man taler om det, forklarer han.
I øjeblikket udgør han halvdelen af brødregruppen Sigalaz fra årets ’X Factor’.
Det er nogle år siden, han sidst har følt sig ensom. Han har altid haft sin bror. Men i 9. klasse skete der noget, hvor ensomheden kom helt tæt på.
- Alle mine tætte venner skiftede skole, og der kunne jeg godt mærke en følelse af ensomhed, fordi jeg ikke var 100 procent mig selv. Det var lidt hårdt faktisk, fortæller han.
Det kunne lillebror David godt mærke. Storebroren var slet ikke så nærværende som vanligt.
Og han er langtfra alene. Hver fjerde unge kvinde og hver femte unge mand føler sig ensomme. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen fra 2021.
Netop ensomhed blandt unge i Danmark sættes der fokus på i denne uges ’X Factor’. Det er temaet for deltagernes sangvalg. Og det er ikke tilfældigt.
Det er nemlig ikke kun de unge mellem 16 og 24 år, der føler sig ensomme. Det samme gør hver ottende voksne dansker.
Livsændringer kan skabe ensomhed
En anden ’X Factor’-deltager, der også har oplevet ensomheden i 9. klasse, er 21-årige Nambahlou, der dengang flyttede fra Nordsjælland til Lolland.
- Det var mest i forhold til venner og bekendte, at jeg følte mig ensom, fordi jeg skulle starte på en ny skole. Der var meget, der var nyt, og jeg skulle tilpasse mig, fortæller hun.
Og det skifte gjorde, at hun følte sig alene og ensom i den nye hverdag.
Årsagerne til unges ensomhedsfølelse kan være meget forskelligartet, og det er ikke altid let at pege på specifikke årsager som i Samuel og Nambahlous tilfælde, forklarer ekspert i ensomhed og sociale relationer Julie Christiansen. Men særligt ungdomsårene er kritiske.
- Når forekomsten af ensomhed er så høj blandt unge, så kan det skyldes, at det er en periode i livet, hvor man gennemgår stor udvikling, både i forhold til identitetsdannelse, og når der skal skabes relationer til jævnaldrende, forklarer hun.
Man går nemlig fra barndommens langt mere simple bekendtskaber til en tid med helt andre vilkår, hvor man skal forholde sig til omverden på en ny måde.
- Der sker en masse ting rent socialt i ungdomsårene, for eksempel begynder mange på en uddannelse, flytter hjemmefra og nogle får et arbejde. Det er altså en periode med mange overgange, hvor det sociale fundament rykkes eller forskydes i en periode, og man dermed skal reetablere sig rent socialt, siger Julie Christiansen.
Hun er adjunkt ved Institut for Psykologi på Syddansk Universitet, og forsker ved Defactum i Region Midtjylland, hvor hun til dagligt forsker i sammenhængen mellem sociale relationer (ensomhed, social isolation) og helbred.
Fik nye bekendtskaber
For Samuels vedkommende kom han ud af sin periode med ensomhed, da han startede i gymnasiet, fordi han dermed fik nye bekendtskaber.
Og Nambahlou lærte en vigtig lektie i livet af sin oplevelse med ensomhed, da det gjorde hende mere bevidst om, hvem hun var, og hvilke venner, der satte pris på, hvem hun var, og hvad hun kunne.
- Jeg synes også ensomhed kan være en god ting, fordi man kan finde ud af, hvad man skal gøre for ikke at føle sig ensom mere. Jeg lærte meget af at være ensom, så jeg tror også, det er en sund ting at opleve, siger hun.
Omvendt mener hun også, at ensomhed er en ubehagelig ting, hvis man prøver at finde et fællesskab og ikke bliver accepteret. Det får én til at føle, man ikke er god nok, forklarer hun.
Men kan man ikke bryde ud af ensomheden, kan det have alvorlige konsekvenser på længere sigt.
Kan give varige konsekvenser
De mange unge som døjer med ensomhed kommer oven i en generel stigende mistrivsel blandt unge.
Stress blandt unge er for eksempel i vækst, og når de forskellige ting lægges ovenpå hinanden, tegnes der et billede af nogle ungdomsår, der ikke bare er lidt rodede, men også er med til at gøre unge mere sårbare.
- De unge oplever et større pres, forventningerne er høje og mulighederne er mange. Der kan være mange ting, der gør, at de unge i dag mistrives mere i ungdomsårene, siger Julie Christiansen.
De negative konsekvenser har en tendens til at række ind i hinanden, forklarer hun videre. Så hvis man er stresset, kan man have en tendens til at trække sig mere fra det sociale liv og dermed begynde at føle sig mere ensom.
- Ensomhed kan lede til, at man bliver mere stresset eller måske endda depressiv, så ensomhed kan omvendt også være medvirkende til andre former for mental og psykisk mistrivsel, forklarer Julie Christiansen.
Vigtigt at tale om ensomhed
Alle kan føle sig ensomme i kortere perioder, fortæller Julie Christiansen, og der er en iboende styrke i ensomheden, der motiverer mennesker til at søge social kontakt for at reducere eller fjerne følelsen af ensomhed.
Men det er ikke altid let at søge kontakten, især hvis man ligesom 19-årige Clara Nedergaard er introvert og genert.
- Jeg mærker især, når jeg møder nye mennesker, at det kan være svært at starte samtaler med folk. Derfor kan jeg godt føle mig alene i nye sociale sammenhænge, hvis der ikke er nogen, jeg kender, forklarer hun.
- Det er meget grænseoverskridende at gå over og tale med nogen. Det har jeg oplevet meget. Jeg tror, det kan skyldes det tankemylder, man kan få, om hvorvidt folk vil snakke med mig, eller hvad de synes om mig. Det begrænser mig, og det er nok der, jeg føler mig mest alene, fortæller hun.
Men hvis spiralen fortsætter sin tur nedad, og man ikke får gjort noget ved problemerne, kan det få varige konsekvenser for helbredet.
Forskning viser nemlig, at risikoen for at udvikle livsstilssygdomme og tidlig død stiger, hvis man på den lange bane bliver ved med at føle sig ensom, fortæller Julie Christiansen.
Så galt står det ikke til med nogen af 'X Factor'-deltagerne, da ingen af dem til daglig føler sig ensomme.
Men de er alle enige i, at ensomhed er en ubehagelig følelse, og at det er vigtigt, at det er et emne der bliver talt mere om.
- Ensomhed er da klart en af de ting, vi skal tale mere om, for der er ikke nogen der skal føle sig alene, siger Clara Nedergaard.
Der er desværre ikke umiddelbart nogen let måde at opdage at andre mennesker omkring sig, føler sig ensomme.
Det er en subjektiv følelse, hvilket betyder, at nogle kan føle sig ensomme, selvom de er sammen med mange mennesker, og andre kan have det helt fint, selvom de ikke er særligt meget sammen med andre mennesker.
Derfor lyder rådet fra Julie Christiansen, at man som forældre skal prøve at være opsøgende, hvis man har en fornemmelse af, at ens barn ikke har så mange kontakter.
- Det handler helt generelt om, at man tør at tale mere med hinanden om, hvordan man faktisk trives socialt. Altså at vi tør berøre dét, som vi nogle gange kalder for socialt helbred. Det kunne for eksempel handle om, at vi i højere grad skal turde at tale mere om, hvilke sociale behov vi har, og hvorvidt de opfyldes.
- Bliver vi mødt med den mængde intimitet, fortrolighed og nærhed i vores relationer, som vi ønsker os? For man kan ikke se ensomhed, og derfor må vi tale os ind på hinanden, siger hun.
Du kan se 'X Factor' fredag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.