X Factor

Kun ganske få kender stemmetallet i ‘X Factor’ - her er alt det du ikke vidste

I 15 år har Danmarks bedste producere, lydfolk og klippere fået ’X Factor’ til at spille og sørget for, at det nye kuld deltagere er i trygge hænder.

Tirsdag klokken 15.42

Kristoffer Lundholm står roligt på scenen i ‘X Factor’-studiet og øver den sang, han skal fremføre fredag aften.

Da han har sunget de sidste strofer, lyder der klap fra en håndfuld mennesker, der sidder i spredt i studiet under prøven. Det største og mest entusiastiske bifald kommer fra forreste række, hvor Theodor Vestergaard sidder og følger sin holdkammerat og ven.

Også Simon Kvamm udbryder et overbevisende “fedt” fra sin plads ved det hvide dommerbord, da Kristoffer Lundholm har sunget færdig.

Der er ikke ret meget ved situationen, der ligner den, man kan se i fjernsynet fredag aften. Al spotlight og scenelys er slukket i den store sal, der minder om en lagerhal og ligger i Brøndby. Og hverken Kristoffer Lundholm, Theodor Vestergaard eller Simon Kvamm er klædt tilnærmelsesvist så festligt, som de er under liveshows.

I dag er nemlig en almindelige øvedag.

Kristoffer Lundholm skal have sit sceneshow til at sidde i skabet. Han skal finde ud af, hvordan han skal bevæge sig på scenen, hvornår skal han kigge i kameraerne, og hvad han skal gøre med sin mimik.

Og der er meget på spil for den 26-årige nordjyde. Sidste uge var han i farezonen, og han håber at kunne gøre comeback på fredag.

En million seere

Forberedelserne til fredagens kommende liveshow startede i går, mandag, for Kristoffer Lundholm.

Her øvede han vokaler med kapelmester Mikkel Damgaard, der er en del af Simon Kvamms ‘X Factor’-team. Bagefter skød han det korte tv-indslag, der bliver vist, inden deltagerne går på scenen.

Men forberedelserne til ‘X Factor’ har været i gang i knap et år for produktionen bag programmet. For ’X Factor’ er et af de største underholdningsprogrammer i Danmark – og et af vor tids største samlende kulturfænomener med over en million seere hver fredag.

Hvis du ikke er en af de mange, der følger med i programmet, så er du helt sikkert stødt på folk, der har snakket om det eller set det dukke op på diverse medier.

For hvad enten man hader eller elsker ‘X Factor’, er det svært at komme udenom.

Og hver uge ligger et kæmpe arbejde forud for det omfattende liveshow. Både for Kristoffer Lundholm og de andre deltagere – og for de 150 mennesker, der hver fredag får det store ‘X Factor’-maskineri til at køre. Dem der tænker på kameravinkler, farven på strømper, og hvordan ordene udtales i sangene.

Men hvordan ser det egentlig ud på et af Danmarks største underholdningsprogrammer? Hvad sker der, fra kameraerne er slukket fredag aften, til de tænder igen fredagen efter?

Tirsdag klokken 16.40

Tilbage på den mørklagte ‘X Factor’-scene står Kristoffer Lundholm.

Han har sunget sin sang igennem igen. Og igen. Og igen.

Første gang stod han helt statisk på scenen, men undervejs er Simon Kvamm og koreografen Toniah kommet med små justeringer og tilføjelser til, hvordan Kristoffer Lundholm skal bevæge sig på scenen.

Han skal vente med at tage sin guitar op, indtil han har sunget første vers, foreslår Simon Kvamm, der entusiastisk har bevæget sig fra sin dommerstol og op på scenen.

Simon Kvamm foreslår også, at guitaristen fra The X Orchestra skal med Kristoffer Lundholm på scenen, så publikum kan se den spanske guitar, som guitaristen skal spille på.

- Så går du hen til ham som den musiker, du er, siger Simon Kvamm til Kristoffer Lundholm.

Efter femte gennemspilning er Kristoffer Lundholm blevet tørstig, så han går hen til et rullebord, hvor der står vand, kaffe, frugt og slik.

Theodor Vestergaard rejser sig fra sin plads på publikumsrækkerne og går hen til vognen og kigger på udvalget af snacks.

- Theodor er den største hyggespiser, siger Kristoffer Lundholm ud i rummet, da de står henne ved vognen.

- Du flækkede alt, der var til bootcamp, siger han og griner, mens han kigger på Theodor Vestergaard.

Tirsdag 17.22

Det er blevet tidlig aften, og holdet er færdigt med at øve Kristoffer Lundholms sceneshow. Det blev til ni gennemspilninger af sangen.

De fleste dage slutter sent som i dag. Tidligere i dag havde Kristoffer Lundholm til gengæld tid til at træne i fitnesscenteret, der ligger i kælderen på det hotel, hvor deltagerne bor.

Men det er “et fuldtidsarbejde” at være med i ‘X Factor’, siger Kristoffer Lundholm.

Deltagernes kalendere er fyldt med sangprøver, sceneprøver, fitting, tv-indslag og snakke med journalister fra mandag til fredag. Her ser de også deres dommere ligesom i dag.

Og fordi ‘X Factor’ er så omfattende, har Kristoffer Lundholm sat sit arbejde som pædagog på en skole i Aalborg på standby.

- Jeg er på orlov og har lånt noget ferie. Jeg får halv løn, så jeg har stadig min lejlighed og betaler faste udgifter, og jeg har et job, når jeg kommer tilbage igen. Det er egentlig det vigtigste, siger den 26-årige deltager.

Tirsdag klokken 18.17

Ovenpå studiet i Brøndby ligger et lille lokale, der er fyldt med rækker af tøj.

Her står David og Samuel Sigala med hver deres jakkesæt på. Den ene i et skrigende orange, den anden i et mørkelilla. Bukserne stumper lidt, og der er sat klemmer i ryggen, så jakkerne sidder tættere til kroppen.

Stylisten My A. Fournais, der er en del af Thomas Blachmans team, tager et foto af drengene, mens de står op ad en hvid væg i det lille lokale.

- Jeg kan godt lide det her sæt, siger 19-årige Samuel Sigala.

Han stiller sig foran spejlet og danser lidt.

- Okay, jaja, siger hans bror.

- Det er sindssygt fedt, I kan bevæge jer i det, svarer My A. Fournais.

My A. Fournais kigger på rækkerne af tøj og hiver to andre jakkesæt ned fra stativerne. Hun rækker drengene tøjet.

De går ind i lokalet ved siden af og skifter.

Det er tirsdag aften, og det har været en lang dag for drengene, der både har lavet skoleafleveringer og været til sangprøve. Så de er trætte og siger ikke ret meget.

Det er mest My, der snakker. Hun kommenterer på tøjet. Når bukserne er for korte eller jakken for stor, og så noterer hendes assistent, der også hjælper med at hænge tøjet tilbage på bøjlerne, når David og Samuel Sigala har haft det på.

De lange rækker af tøj er noget, My A. Fournais og hendes assistent har fundet frem siden i går, mandag.

Hver mandag formiddag har hun et møde med hele Thomas Blachmans team på tre til fire personer. På mødet snakker de om visionen for deltagernes optræden, og allerede her præsenterer Blachman sin idé for, hvad deltagerne skal have på.

Herfra går jagten på tøj i gang for My og hendes assistent.

Og så tirsdag aften – altså nu - står første prøve, når drengene skal i tøjet, og Blachman skal have billeder af det.

- Så håber jeg bare, at han svarer, at det er fedt. Ellers får jeg megatravlt. Torsdag aften skal tøjet være i hus, forklarer hun.

Tirsdag 19.15

David og Samuel Sigala går fra fitting, som de kalder det, og tilbage til hotellet, hvor de bor.

De fleste aftener bestiller de takeaway og spiser med de andre deltagere på hotellet. Det gør de også i dag. De skal have tacos fra Zizo Snack.

Det er også om aftenen, som nu, at de finder tid til at slappe af.

- Det er der, vi har vores fest, siger David Sigala.

Clara Nedergaard har en del spil med på hotellet: Uno, Partners, Det dårlige selskab, Vildkatten og Hint.

- Theodor er ret god. Den eneste, der ikke er god, er Samuel, joker David Sigala.

Deltagerne ser også film sammen. David, Samuel, Nambahlou og Clara har set ‘Løvernes konge’, fordi Clara aldrig havde set den før.

Og der er et godt sammenhold med alle, fortæller drengene, selvom de bruger mest tid med dem, der er på team Blachman, ligesom at de andre hold bruger mest tid med hinanden.

I løbet af ugen er det kun deltagerne fra de samme hold, der må se hinandens optræden og være tilstede under øvere – som Theodor var til Kristoffers sceneprøve. Det skal nemlig være en overraskelse for de andre, hvad der skal foregå fredag aften.

Onsdag klokken 13.30

Nambahlou står i et stort øvelokale på en musikskole i Københavns Nordvestkvarter, hvor solen brager ind ad vinduerne. Hun har – ligesom Kristoffer Lundholm – tidligere været i farezonen, så hun øver, så meget hun kan i løbet af ugen.

- Say my name silverflame take control, synger den 21-årige ‘X Factor’-deltager, mens hun bevæger sig rundt på de persiske gulvtæpper, der ligger på gulvet.

Hendes sangcoach, Teresa Jackman, står overfor hende og laver de samme bevægelser for at huske hende på, hvad hun skal gøre.

- Jaah, opmuntrer Teresa Jackman, da Nambahlou har sunget færdigt.

Teresa Jackman beder Nambahlou om at prøve at synge “heart” lysere. Nambahlou tager mikrofonen op og synger “heart” i mikrofonen, og Teresa Jackman svarer: “sådan, ja”.

Sangcoachen minder hende også om, at hun skal udtale ordene tydeligt.

- “Forever” med tryk på den første del af ordet. Ikke “foræwer”, siger hun, og de griner.

Nambahlou øver sangen igennem igen. Hun har allerede været i gang i en halv time. Imens hun står og synger, kommer Kwamie Liv ind i lokalet. Hun smiler, tager sin store, sorte jakke af og stiller sig ved siden af Teresa Jackman og lytter til sin deltager.

Kwamie Liv er begejstret, da Nambahlou har sunget færdigt. Hun giver hende et kram, og de snakker lidt om, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer.

Kwamie Liv minder Nambahlou om, at hun ikke skal se hård ud. Hun skal være åben, når hun synger.

- Jeg kan godt lide, når du holder noget tilbage, så man ikke får al power på én gang, siger hun.

Fredag klokken 15.15

I en såkaldt OB-vogn foran studiet sidder et hold på omkring 15 mennesker, der skal holde styr på alt fra kameravinkler til replikker under generalprøven, der går i gang om lidt. Det er blevet fredag eftermiddag i Brøndby.

Alles øjne er rettede mod et par store skærme, som lyser den dunkle vogn op. Skærmene er opdelt i felter og viser, hvad de 11 kameraer inde i salen filmer.

Inde i vognen sidder tilrettelæggere, lydfolk, en producer, en producerassistent og mange flere, der alle får showet til at spille.

Det er også her, at produktionens mest velklædte mand sidder: den afstemningsansvarlige, Thomas Grønbek Andersen. Han er iført et himmelblåt jakkesæt, og det er hans job at have styr på seernes stemmer, der også bliver overvåget af en uvildig revisor fra revisionsfirmaet Deloitte.

Ingen andre end dem kender stemmetallene.

Uden at fortælle det eksakte antal stemmer skal Thomas Grønbek Andersen sige til redaktøren, redaktionschefen og produceren, hvilke deltagere der går videre. Derfra går beskeden videre til Sofie Lindes øresnegl. Men det er først senere.

Fredag klokken 16.40

Nu venter generalprøven. Det er nu, at alt skal spille.

- Tag rigtig godt imod på ‘X Factor’-livescenen, lyder det fra den berømte 'X Factor'-speaker, Troels Barreth.

Deltagerne dukker frem på scenen. David og Samuel Sigala har det orange og lilla jakkesæt på, som de prøvede tirsdag aften. Det betyder, at Blachman var glad for outfittet, og My A. Fournais har overlevet en hektisk uge.

Alt ser ud, som når klokken slår 20. De letgenkendelige ‘X Factor’-jingler lyder over højtalerne, deltagere er iført deres endelige outfits, og Sofie Linde byder velkommen.

Men dommerne mangler.

Ved dommerbordet sidder i stedet tre “falske dommere”, der er hyret ind som statister, så der ikke bliver røbet noget for de “rigtige dommere”, der skal se optrædenerne for første gang samtidig med tv-seerne.

Og heldigvis er de “falske dommere” de sødeste dommere, som vært Sofie Linde siger til publikummet, der er kommet for at se generalprøven.

- De roser kun, så det er dem, vi allerbedst kan lide, siger hun med et glimt i øjet.

Deltagernes familier er heller ikke til stede under til generalprøven. Derfor står en ung kvinde fra produktionen og giver deltagerne et kram, når de kommer ned fra scenen, efter at de har optrådt.

På den måde bliver generalprøven så tro mod det endelige liveshow som muligt.

Og det er sidste chance for at øve. Om få timer går det løs for Kristoffer Lundholm, Sigala-drengene, Nambahlou og de andre deltagere.

Fredag klokken 22.07

Sent fredag aften er liveshowet forbi.

Deltagerne har optrådt med både smalle, obskure sange og internationale hits, imens dommerne – som vanligt – har diskuteret ved dommerbordet.

Det lykkedes Nambahlou at overleve til næste uge. Og hun fik ros for sin udtale af Blachman.

- Tillykke med at I har arbejdet på teksttydeligheden. Det sætter jeg pris på, lød det fra Thomas Blachman, efter at hun havde optrådt.

Anderledes ser det ud for Kristoffer Lundholm. Trods forhåbninger om et comeback, blev det hans tur til at forlade ‘X Factor’.

- Det er jo 'X Factor', og det er sådan, at det kan ende, siger han.

- Nu skal jeg ud i skoven og koble af nogle dage sammen med min ven Mathias. Og så skal jeg indhente alt det, jeg ikke har nået i World of Warcraft på min computer. Og så skal jeg slappe af og på arbejde. Det glæder jeg mig til.

Lørdag klokken 10.00

Lørdag morgen ankommer Kristoffer Lundholms mor til København, hvor hun skal hente sin søn. Klokken 10 sidder han i en bil på vej hjem til Aalborg. Hjem til hverdagen.

Imens kører ugen videre for resten af 'X Factor'-deltagerne.

Mandag ligger de første sangprøver for David Sigala, Samuel Sigala, Nambahlou og de andre deltagere.

På fredag går det løs igen.

Du kan se 'X Factor' fredag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.