Dokumentar om Navalnyj vandt en Oscar, og for en stund handlede showet om storpolitik
Aleksej Navalnyj er hovedperson i en dokumentar om hans forgiftning i 2020, hvor FSB-agenter forsøgte at slå ham ihjel – og ikke lykkedes med det.
Oscarstatuetterne blev natten til mandag uddelt fra Dolby Theatre i Los Angeles, og for mange er det deres livsdrøm, der bliver opfyldt, når de holder sådan en statuette i hånden. Andre kæmper en kamp mod et system, der nært havde kostet dem livet.
For eksempel Aleksej Navalnyj, den russiske oppositionsleder, der afsoner en dom på ni år i Rusland.
Han er også hovedperson i en af vinderfilmene fra nattens Oscaruddeling. Dokumentarfilmen 'Navalny' fik nemlig prisen for årets bedste dokumentar.
Instruktøren, canadiske Daniel Roher, modtog prisen, og for en stund handlede Oscaruddelingen om storpolitik på den anden side af kloden, langt væk fra den champagnefarvede løber og Hollywood.
- Der er en person, der ikke kunne være med os her i aften. Aleksej Navalnyj, lederen af den russiske opposition, sidder isolationsfængslet for det, han kalder Vladimir Putins uretfærdige krig i Ukraine, sagde Daniel Roher i sin modtagelsestale bakket op af klapsalver fra salen.
- Jeg vil gerne dedikere denne pris til Navalnyj og alle politiske fanger rundt omkring i verden.
- Det handlede om solidaritet
Ifølge Jesper Steinmetz, der er TV 2s USA-korrespondent og som har dækket Oscaruddelingen i flere år, er det ikke uhørt, at prisuddelingen bliver en platform til politiske budskaber.
- Uddelingen ender altid med at tage et politisk statement, og det gjorde den også i aften. Det handlede om solidaritet med alle, der kæmper mod Putin og det russiske regime. Det var en Oscar til Ukraine, siger Jesper Steinmetz.
Dokumentaren havde premiere for næsten et år siden, men er forblevet relevant, fordi krigen i Ukraine stadig kæmpes. Det var også at se på den røde løber, fortæller Jesper Steinmetz, der havde lagt mærke til en særlig detalje blandt mange af gæsterne.
- Nu har krigen varet over et år. Mange, især mange af de polske nominerede, bar det ukrainske flag på deres revers, siger han og tilføjer:
- Det var et statement for at minde verden om, at mens man fester og hylder industrien, kæmper andre en krig.
Gav ordet til konen
Daniel Roher viderebragte Aleksej Navalnyjs ”vigtige budskab til os alle”, sagde han i sin takketale.
- Vi kan og må ikke være bange for at modsætte os diktatorer og autoritarisme, lød det.
Kort efter gav han ordet til Yulia Navalnaya, der er gift med Aleksej Navalnyj. Hun var på scenen sammen med holdet bag dokumentaren og parrets to børn, Daria og Zahar Navalnyj.
- Min mand er i fængsel for at fortælle sandheden. For at forsvare demokratiet.
- Aleksej, jeg drømmer om den dag, hvor du og vores land vil være frit. Forbliv stærk, min elskede, sagde hun.
Afsoner stadig
Filmen ’Navalny’ handler om Aleksej Navalnyj og følger ham i tiden efter, at han blev forgiftet med nervegiften Novitjok og efterfølgende lå i koma på et hospital i Berlin.
I filmen forsøger han sammen med blandt andre den undersøgende journalistiske organisation Bellingcat at finde ud af, hvad der skete, da han pludselig fik et ildebefindende på et fly i august 2020.
Han finder frem til de to agenter fra den russiske efterretningstjeneste FSB, der stod bag mordforsøget. Navalnyj udgiver sig for at være en embedsmand og får den ene agent til at fortælle ham, hvordan mordforsøget var gået til.
Agenten fortæller, at de havde puttet gift i oppositionspolitikerens underbukser, men at mordforsøget gik galt, fordi Navalnyj fik behandling så hurtigt.
Efterfølgende rejste han hjem til Rusland, men blev anholdt i lufthavnen i Moskva på grund af en dom fra 2014.
’Navalny’ vandt også den prestigefyldte britiske filmpris BAFTA.