Den røde løber har skiftet farve: - Jeg vil kalde den grumset hvid

Oscar-uddelingen er tilbage i sin 95. udgave, men ikke alt er, som det plejer ved det prestigefyldte show.

Filmbranchens største stjerner havde endnu en gang trukket i deres stiveste puds, da de skulle gå ned ad den røde løber ved nattens Oscar-uddeling.

Men her i den 95. udgave af Oscar-showet var der lavet en historisk ændring, der brød med traditionen.

Den røde løber var nemlig for første gang i over 60 år ikke længere rød. Det forklarede TV 2s USA-korrespondent og reporter ved den 'røde' løber, Jesper Steinmetz.

- Den er snarere grumset hvid eller – som arrangørerne vælger at kalde den – champagnefarvet. Så siger vi det, sagde han.

Han forklarede, at arrangørerne i højere grad vil matche stemningen til et cocktailparty, hvor stjernernes spraglede kjoler og de fine jakkesæt tager sig flottere ud med champagnefarven som underlag.

Og mens det emmer af champagne og gyldne statuetter foran kameraerne, så kan TV 2s hold ved Oscar-uddelingen bevidne, at alt ikke er glitter og glamour i Hollywood.

Kom med bagom den røde løber med TV 2s hold på den røde løber.

Journalisterne skal overholde dresscode – ellers vanker der

For 12. år i træk var Jesper Steinmetz TV 2s korrespondent på den røde løber til Oscar-uddelingen. Med sig havde han fotograf Anders Albjerg og producer Celina Liv Danielsen.

Hvert år er der en særlig dresscode for journalister, nemlig at mænd skal være i smoking og kvinder i lange kjoler.

TV 2 modtog en mail fra Oscar-akademiet om, at de forbeholdte sig retten til at bortvise os fra den røde løber, hvis ikke vi opfyldte tøjkravet.

TV 2s "kreaturboks" blandt verdenspressen

Medier fra hele verden var rejst til Los Angeles for at dække Oscar-uddelingen. I år skulle TV 2 dele pladsen på den røde løber med svensk TV 4, hvilket betød, at pladsen var enormt trang.

Korrespondent Jesper Steinmetz, fotograf Anders Albjerg og producer Celina Liv Danielsen havde 50 centimeter i bredden ved gardinet at gøre godt med.

- Vores kreaturboks var mikroskopisk og gjorde arbejdsforholdende svære. Vi stod godt nok tæt og måtte ikke rykke os uden for de linjer, Oscar-akademiet havde afsat til os, fortalte Jesper Steinmetz.

En gammel hårtørrer fikser de sidste detaljer

De små og store Oscar-statuetter, der pyntede langs den røde løber, manglede flere lag guldmaling inden den store dag og blev derfor håndmalet et ekstra par gange på den røde løber.

Da tørringen skulle gå stærkt, fandt en af håndværkerne en gammel hårtørrer frem og måtte ligge på knæ langs løberen for at blæse varm luft på figurerne.

- Ja, det her ser ikke særlig glamourøst ud, sagde han og grinede til TV 2.

Skraldespand og regn

oscar Video: Celina Liv Danielsen

Helt udsædvanligt regnede det i 'sunny California' i dagene op til Oscar-uddelingen.

Det gav håndværkerne nogle uforudsete problemer, da regnen pludselig begyndte at dryppe fra draperingerne i loftet og ned på den røde løber.

Personalet måtte hurtigt finde store skraldespande frem, der kunne gribe dråberne, og vente med at fjerne dem til selve dagen for showet, hvor solen for første gang i flere dage viste sig i Los Angeles.

- Jeg plejer at sige, at Oscar-vejrguderne er med os. Solen kommer med Hollywood-stjernerne, sagde Jesper Steinmetz.

Ingen fest uden test

TV 2s hold skulle 48 timer før Oscar-uddelingens start lade sig teste for covid-19, ellers ville de blive nægtet adgang til den røde løber.

Oscar-akademiet havde lejet et lokale, hvor holdet skulle møde op, imens ansatte overværede, at de testede sig selv korrekt.

Beslutningen blev truffet efter dette års Grammy-uddeling, som blev et såkaldt supersprederevent, hvor mange stjerner blev smittet med covid-19.

Sikkerhedscheck ved toilettet

Der var sat skurvogne til rådighed bag den røde løber til når journalisternes toiletbesøg.

For at komme ind og ud skulle man hver gang gå igennem metaldetektorer, og sikkerhedsfolk gennemgik alles tasker og medieakkrediteringer.

Madpakke ved en skurvognstrappe

Når pressefolk på dagen først er kommet ind omkring den røde løber, er det stort set umuligt at komme ud igen, før alle stjernerne er defileret forbi og har sat sig til rette inde i salen i Dolby Theatre.

Når pressen derfor skal spise eller har brug for en kop kaffe, kan de forlade den røde løber af en bagtrappe, der leder dem ud på en parkeringsplads, hvor der er sat skurvogne op.

Her fik TV 2s hold udleveret en lille boks med en sandwich, pastasalat og frugt i.

Løberen er delt op i to baner

Den røde løber til Oscar-showet er altid delt op i to baner.

Der findes den fine bane, og så findes der banen for alle dem, der ”ikke er noget ved musikken”.

I den fine bane går alle filmstjernerne og de nominerede ned ad.

I den anden bane går alle dem, som medierne ikke er interesseret i at lave interviews med, men som oftest har spillet en væsentlig rolle på filmholdet. De er dog hverken kendte eller nominerede.

I år var der 50 tribunepladser til rådighed, så fans kunne se deres yndlingsstjerner gå på den røde løber.

Det lille publikum vælges gennem lotteri, kampagner, konkurrencer og er nogle gange venner og familiemedlemmer til deltagerne. Ofte inviteres ansatte i det amerikanske militær også.

Den champagnefarvede løber vejer omkring 285 kilo og rulles ud af 15 mand. Det tager omkring en uge at spærre området omkring Dolby Theatre af, sætte den røde løber op og arrangere plads til pressen.

Hjemløse side om side med stjernerne

Lige bag de opsatte, glitrende kulisser ved Dolby Theatre eksisterer der imidlertid en helt anden virkelighed.

Hjemløse ligger langs Hollywood Boulevard ved de kendtes stjerner indgraveret i fortovet.

Los Angeles er en af de byer i USA, som har det største problem med hjemløshed, og ved den seneste optælling i 2022 havde byen omkring 70.000 mennesker boende på gaden.

Sådan får TV 2 adgang til den røde løber

TV 2 har en chefforhandler, som hvert år forhandler kontrakten med Disney, der har verdensrettighederne til Oscar-uddelingen.

TV 2 forhandler rettighederne for Danmark, hvor pris og en plads på den røde løber er en del af den forhandling.

Steinmetz' hemmelige trick, der lokker stjernerne til

På den røde løber hersker der en vild kamp mellem alle journalisterne om at få fat i stjernerne og et kort interview. Ifølge Jesper Steinmetz er det lidt af et cirkus at overvære i kulissen.

- Vi træder nogle gange hinanden over tæerne og bliver skubbet med skuldrene. Selvfølgelig opfører vi os ordenligt over for kollegerne, men det er i vores og min interesse at få stjernerne i fjernsynet på TV 2 og ikke kinesisk TV.

- Mit hemmelige trick er, at jeg for det første råber ufatteligt højt efter Hollywood-stjernerne for at få deres opmærksomhed, og så plejer jeg ikke at sige i starten, at jeg er fra Danmark, fordi stjernerne tænker, at det er for lille et land uden mange biografgængere. Alle kneb gælder.