Hun skal til Oscar-uddeling, men føler sig sat i bås af den danske filmbranche

Den danske skuespiller undrer sig over, at det er så svært at få roller i danske film.

På søndag går Vicki Berlins helt store barndomsdrøm i opfyldelse. Hun skal med til årets Oscar-uddeling. Og ikke nok med det, hun skal med som en del af holdet på en Oscar-nomineret film.

Den danske skuespiller har en af de bærende hovedroller i den svenske instruktør Ruben Östlunds film ’Triangle of Sadness’.

Filmen har allerede vundet De Gyldne Palmer, og dermed må Vicki Berlins internationale gennembrud siges at være skudt i gang.

Ingen danske åbne døre

Det har da også allerede åbnet for flere mulige roller uden for landets grænser.

Siden premieren ved filmfestivalen i Cannes i maj sidste år har Vicki Berlin været til to internationale castings, ligesom hun har fået tilbudt en rolle i en HBO-serie med Robert Downey Junior.

Sidstnævnte måtte hun dog takke nej til, fordi hun spiller på Nørrebro Teater.

Men når det kommer til danske tilbud på film- og seriefronten, er der noget mere stille.

Bortset fra et tilbud fra Paprika Steen i forbindelse med hendes komedie ’Fædre og mødre’, som heller ikke passede med kalenderen, har der ikke været andre tilbud. Det er på trods af, at Vicki Berlin altså allerede har været med til at vinde en stor international filmpris.

- Jeg havde ærligt troet, at det ville gøre, at mit eget land ville være lidt mere interesseret i mig, men det er slet ikke tilfældet. Og så har jeg det lidt sådan, hvis ikke det at vinde De Gyldne Palmer rykker noget, hvad skal der så til? lyder det fra danskeren, der derfor heller ikke tror, at en Oscar på søndag vil kunne betyde noget på den front.

Må pænt vente

Det ærgrer Vicki Berlin, men ikke, fordi hun vil klynke eller gøre sig upopulær i branchen. Heller ikke, fordi hun mangler noget at lave.

Hun har masser af revy- og teaterroller, som hun både brænder for og elsker at lave. Men når nu én barndomsdrøm snart går i opfyldelse, er der en anden stor drøm, hun også gerne vil føre ud i livet – at få en mere seriøs rolle i en dansk film eller tv-serie.

Det er et mål, hun håbede, at hun var kommet tættere på med sit internationale gennembrud. Men som skuespiller er man ikke selv herre over sin karriere.

I den branche kan man nemlig ikke selv søge et job eller opsøge en rolle. Man må pænt vente, til man bliver præsenteret for den og bedt om at komme til casting.

Og der håber Vicki Berlin stadig, at nogen vil kigge hendes vej.

Svært at blive taget alvorligt som den sjove pige

Hun vil rigtig gerne have muligheden for at vise både den danske filmbranche og danskerne, at hun er andet og mere end den sjove revyskuespiller, der kan få folk til at grine. Og som i øvrigt også viste sig at kunne danse, da hun fik en andenplads i ’Vild med dans’ tilbage i 2007.

Men hun føler, at det er svært at blive taget alvorligt af branchen, når man har haft længerevarende succes med at få folk til at klappe sig på lårene af grin på landets revyscener.

En problematik, som også Cirkusrevyens legende Ulf Pilgaard tidligere har påpeget. I sine erindringer ’Mit liv som Ulf’ fortalte han, hvordan han gennem det meste af sin karriere kæmpede for at slippe ud af båsen som revyskuespiller og i stedet blot være skuespiller.

Det er præcis samme følelse, Vicki Berlin sidder med.

- Det er frustrerende, for jeg kan mere end bare én ting som skuespiller, og det er svært at komme ud af den kasse, når man ikke engang kan komme til casting og vise, at man kan meget mere, forklarer Vicki Berlin.

De samme danske skuespillere bruges igen og igen

Der har tidligere været kritik af, at den danske filmbranche er meget lukket om sig selv. En opgørelse, som Radio24syv lavede tilbage i 2015, viste dengang, at hver tredje hovedrolle i

alle danske spillefilm blev besat af en lille skare på i alt 11 skuespillere.

Det rammer meget godt ned i den følelse, Vicki Berlin har. Det er svært at komme udefra og få chancen.

- Der er en tendens til at bruge de samme skuespillere, fordi det virker, som om man i filmbranchen er bange for, at folk ikke vil gå i biografen, hvis ikke der er en overvægt af kendte ansigter på rollelisten, siger hun.

Fik rollen foran amerikansk superstjerne

Sådan havde den svenske instruktør Ruben Östland – heldigvis for den danske skuespiller – det ikke, da han skulle sætte holdet til sin nye film.

Det var den danske caster Tanja Grunwald, der præsenterede Vicki Berlin som en mulighed. En skuespiller, som den svenske instruktør aldrig havde hørt om. Men det afholdt ham ikke fra at se hende til casting.

Faktaboks

'Triangle of Sadness' handler om modelparret Carl og Yaya, der er ombord på en luksusyacht sammen med en gruppe milliardærer. Båden rammes af en storm og synker. De overlevende strander på en øde ø, hvor der vendes op og ned på hierarkiet, da rengøringskonen er den eneste, der ved, hvordan man overlever uden for civilisationen.

Udover Vicki Berlin ses blandt andre Woody Harrelson, danske Zlatko Buric, britiske Harris Dickinson, den nu afdøde sydafrikanske Charlbi Dean, filippinske Dolly de Leon og svenske Henrik Dorsin.

Med den første casting i flere år greb Vicki Berlin chancen. På baggrund af en enkelt prøve blev hun valgt. I øvrigt frem for den amerikanske topskuespiller Elisabeth Moss, som er kendt fra sine hovedroller i store tv-serier som ’Mad Men’ og ’The Handmaid's Tale’.

Et kontroversielt valg fra den svenske instruktør, der også efterfølgende mistede en amerikansk investor på den baggrund. Han trak sig fra projektet, fordi der ikke var nok kendte ansigter på plakaten.

Om Viki Berlin møder sin tidligere konkurrent Elisabeth Moss på den røde løber på søndag, vil tiden vise. Hun har dog lovet sig selv, at hun vil prøve at styre sig og ikke spørge om alt for mange selfies.

Men hun ved også på forhånd, at hvis hun støder på Tom Hanks eller Steven Spielberg, så holder hun ikke, hvad hun har lovet sig selv.