Oscar-lussingen har ført til flere ændringer – sådan er det gået for Will Smith og Chris Rock

De to hovedpersoner i den såkaldte "slap-gate" kommer ikke til årets Oscar-fest, selvom den ene ellers blev tilbudt betaling for det.

Der gik et gisp igennem salen og hjemme i stuerne verden over, da Will Smith for et år siden stak komikeren Chris Rock en kæmpe lussing midt på den legendariske Oscar-scene.

Et øjeblik holdt alle vejret. Hvad var der lige sket? Var det en planlagt gimmick?

Men få sekunder senere begyndte man at blive klar over, at den var helt gal.

Sådan husker filmkritiker på Berlingske Sarah Iben Almbjerg den historiske Oscar-skandale.

For Will Smith satte sig nu i sin stol og råbte ordene ”Hold min kones navn ude af din fucking mund”.

- Det gik først rigtig op for mig, at det var ægte, da han begyndte at råbe ”fucking”. For det ord er forbudt på amerikansk tv. Så det var næsten sprogbruget, der var det mest forkerte, siger hun.

Episoden blev efterfølgende kendt som slap-gate og er uden sammenligning den størst kendte skandale i Oscar-historiens 94 år.

Slap-gate

Under Oscar-festen 2022 gik Chris Rock på scenen for at give prisen for årets dokumentarfilm. 

Inden han gav prisen lavede han flere jokes med folk i salen, blandt andet Will Smiths hustru Jada Pinkett Smith, der er skaldet.

- Jada, jeg elsker dig. Jeg kan ikke vente med at se ”G.I. Jane 2” (en film om en kvindelig skaldet soldat, red.).

Jada Pinket er dog skaldet, som følge af sygdommen alopecia. Og hun blev såret over joken.

Straks efter gik Will Smith op på scenen og stak Chris Rock en lussing, hvorefter han satte sig ned igen og råbte efter ham.

Chris Rock blev tydeligt chokeret, men fortsatte prisoverrækkelsen.  

Den skabte en heftig debat, massiv kritik og diskussion omkring, hvem det egentlige offer i sagen var.

Men hvad blev konsekvenserne af den verdensberømte lussing? For filmstjernen, komikeren og den legendariske filmfest – her et år efter.

#TeamChrisRock og opkast-emojis

I minutterne og timerne efter lussingen, så det ud, som om ingen inde i salen egentlig helt lod sig mærke med, hvad der netop var sket.

Will Smith modtog prisen for ”bedste skuespiller” til stående applaus og snøftede sig igennem en tale, der indeholdt en undskyldning for episoden til akademiet og de andre tilstedeværende, men ikke Chris Rock.

Senere gik han i byen og festede til den årle morgen til tonerne af sine egne storhits som 'Miami' og 'Getting Jiggy With it'.

Men da han stod op næste dag, var det til en helt anden virkelighed.

Medierne kogte over med historier om lussingen.

Sådan kan du se Oscar-showet på TV 2

Oscar-festen sendes natten mellem søndag 12. og 13. marts på TV 2 og TV 2 PLAY.

Du kan følge showet fra klokken 21.50, hvor vi sender optakt. 

Fra klokken 23.30-01.00 ankommer stjernerne på den røde løber. 

Klokken 01.00-04.30 vises selve showet, hvor 23 priser skal uddeles. 

 

Og Will Smiths seneste opslag på Instagram havde fået flere hundredetusinde kommentarer, der blandt andet bestod af opkast-emojis, hashtags med TeamChrisRock og en række eder og forbandelser over stjernens opførsel.

Hen på eftermiddagen udsendte Will Smith så en skriftlig undskyldning til Chris Rock.

Det var dog ikke gjort med en enkel undskyldning. Stjernen kom senere til at udsende både videoundskyldninger og stille op til interviews, hvor han gentog sin undskyldning til både Chris Rock og hans familie.

Siger intet før jeg får gode penge

Akademiet havde også brug for et døgns tid til at sunde sig, før de besluttede sig for at udsende en pressemeddelelse, hvor de fordømte Will Smiths handlinger. Men der var skaden allerede sket.

De havde i det døgn været under massiv beskydning fra offentligheden, der rasede over, at arrangørerne ikke havde bortvist Will Smith på stedet.

En uge senere meddelte Akademiet så, at Will Smith var bortvist fra Oscar-festen de næste ti år, ligesom de erkendte, at det var en fejl, at de lod Will Smith blive til festen og modtage sin pris.

Chris Rock forholdt sig i første omgang helt tavst, men afviste hurtigt, at han ville anmelde Will Smith for overfaldet.

Billetterne til hans igangværende comedy-show blev dog flået væk.

- Nogle folk jokede med, at de var villige til at pantsætte deres hus for en billet til det første show efter episoden, fortæller Sarah Iben Almbjerg.

Chris Rock kom efterfølgende med enkelte små jokes om episoden. Men fortalte, at han ikke kom til at tale om hændelsen, før nogen ville betale gode penge for det.

Imens delte befolkningens meninger om episoden sig i to. For pludselig opstod der uenighed om, hvem det egentlige offer var. Will Smith og hans hustru eller Chris Rock?

Kan en joke blive for grov?

Nogle mente, at Chris Rocks joke gik for langt – og gjorde for ondt. De mente, at Will Smith og hustruen var blevet udsat for psykisk vold, og at det var på sin plads, at Will Smith ”stod bag sin kone” ved at stikke komikeren en lussing.

Andre mente, det var fuldstændig utilstedeligt, at Will Smith greb til vold på grund af en joke.

Filmkritiker Sarah Iben Almbjerg blev overrasket over netop den debat. Men ifølge hende lever vi i en tid, hvor der er kommet mere fokus på både fysisk og psykisk vold:

- For 10-20 år siden tror jeg ikke vi havde talt om, hvorvidt Will Smith var et offer for psykisk vold. Men jeg tror omvendt også, at en lussing som denne kunne være gået i glemmebogen, måske havde man ikke engang set det som vold, siger Sarah Iben Almbjerg.

Til trods for debatten om, hvem der var det egentlige offer, fik slap-gate i første omgang størst konsekvenser for Will Smith.

Dårlig timing

For det første kunne man hurtigt se på popularitetsmålinger, hvem folk holdt med.

Hvor Will Smith førhen havde ligget på sympati-niveau med stjernen Tom Hanks, dalede folks sympati for ham, fortæller Sarah Iben Almbjerg, alt imens det modsatte skete for Chris Rock, forklarer hun.

For det andet blev flere af Will Smiths filmprojekter udskudt og aflyst, blandt andre ’Fast and Loose’.

Selvom lussingen ikke blev nævnt som begrundelse, var det alligevel påfaldende, mener Sarah Iben Almbjerg.

Men hvor står komikeren, filmstjernen og den legendariske filmprisfest så henne i dag? Her et år efter.

Krisepsykologer og en værtstjans som undskyldning?

Hos Oscar-festen er der sket store ændringer siden sidste år.

For showet har fået en ny direktør, Bill Kramer, der har taget stor afstand til håndteringen af slap-gate. Hans primære opgave er dog at sørge for at få flere seer til et show, der nåede sit andet dårligste seertal sidste år.

Men Bill Kramer har også for første gang i Oscar-showets historie ansat et hold krisepsykologer, der står klar i kulissen, hvis endnu en lussing eller andre ubehageligheder måtte ske i år.

Sidst men ikke mindst har man givetvis forsøgt at gyde olie på vandene ved at tilbyde Chris Rock jobbet som vært i år. Det har komikeren selv fortalt, han afslog dog tilbuddet.

Han tog dog imod et andet stort tilbud fra en kendt streaming-gigant.

- Vil se ham blive pisket

For der endte efter alt at dømme med at være nogen, der ville betale Chris Rock gode penge for at tale. I hvert fald lancerede Netflix lørdag et stort anlagt live comedy-show med Chris Rock.

Det første liveshow på Netflix nogensinde.

Her bestod de sidste ti minutter af showet om jokes rettet mod Will Smith.

Komikeren sagde blandt andet, at han altid havde elsket Will Smith, men nu så hans nye film ’Emancipation’ (hvor Will Smith spiller slave, red.) blot for at se ham blive pisket.

Komikeren har dog endnu ikke stillet op til interview eller fortalt om episoden i en ikke-jokende form.

Til trods for den massive mængde had Will Smith i første gang blev udsat for, har han faktisk allerede fundet vej tilbage til tv-skærmene i sin nye film ’Emancipation’.

Et muligt comeback

Her spiller han en slave på flugt i Louisiana, og han har allerede vundet en pris for rollen.

Men nogen Oscar-nominering er det altså ikke blevet til, hvilket måske i virkeligheden er den tydeligste konsekvens for superstjernen, da den havde været en oplagt kandidat, mener Sarah Iben Almbjerg.

Ifølge hende kan Will Smith dog sagtens få et comeback. Det er set tidligere med stjerner som for eksempel Kevin Spacey.

- Vi må konstatere, at hvis man siger undskyld, kan man godt blive tilgivet, siger hun.

Samtidig har Will Smith nu noget, som han måske kan bruge til sin fordel, nemlig en historie.

Han blev kendt som drengen fra arbejderklassen, der kæmpede sig op til stjernestatus, begik en stor fejl, og indrømmede den, forklarer Sarah Iben Almbjerg. Og det er noget, Hollywood kan lide.

- Hollywood er enormt interesseret i de menneskelige historier og på den måde, tror jeg godt, han i Hollywood-optik kan komme tilbage engang, siger hun.