Dansegarderoben

Ét spørgsmål giver Marie Bach Hansen kuldegysninger: - Det har jeg tænkt rigtig meget på

I forberedelserne til rollen som Sussie fra ’Dansegarderoben’ er karakteren nærmest opstået og blevet til et virkeligt menneske for skuespillerinden.

Øjnene var udspilede.

Hun kiggede på Robert, så ud ad forruden af bilen og på Robert igen.

Med et hårdt ryk i håndbremsen havde han parkeret bilen foran en gruppe mennesker, der sad på en græsplæne i solen.

Ville han gå amok og slå hende igen? Foran alle de mennesker? Skulle hun flygte og bede om hjælp? Eller blive siddende og håbe på det bedste?

Det er ikke kun Sussie, der ikke kan vide sig sikker. Som seer sidder man med hver en muskel spændt i kroppen. Man føler med Sussie, men hun er ikke virkelig.

Hun er en karakter spillet af skuespillerinden Marie Bach Hansen, der medvirker i TV 2s fiktionsserie ’Dansegarderoben’, og scenen herover udspiller sig der.

Alligevel føles Sussie virkelig, og det er hun på en måde også.

Mere end et offer

I ’Dansegarderoben’ er Sussie gift med den voldelige og sygeligt jaloux Robert, der spilles af Jakob Oftebro.

Hun har fået job som danserinde på Cirkusrevyen, og med de penge hun tjener der, øjner hun en mulighed for at slippe væk fra Robert sammen med parrets datter og skabe sig sin egen tilværelse.

Selvom man som seer kan sidde og tænke, hvorfor hun dog ikke bare forlader den gale mand med det samme, så er tingene langt mere komplekse for Sussie.

Det forklarer Marie Bach Hansen, der netop har arbejdet rigtig meget på dette aspekt i sin forberedelse til rollen.

Der findes nemlig mange som Sussie derude i dagens Danmark. Virkelige mennesker i skadelige parforhold, og derfor har troværdigheden i hendes portrættering været altafgørende.

Historien om Sussie er nemlig ikke bare en klassisk offerfortælling med en voldelig modpart. Der er mange flere nuancer på spil. For sådan er det med virkelige mennesker, mener hun.

- Jeg bliver ekstra skærpet i forhold til de her ting, når jeg ved, at det er sket rigtigt, og jeg ved, at det sker rigtigt, så er det som om, at man passer rigtig meget på det. Man kan ikke bare spille skuespil, fortæller Marie Bach Hansen.

For karakteren Sussie er ikke taget ud af ingenting. Hun er til dels blevet til på baggrund af det researcharbejde, som skaberne af serien, Ditte Hansen og Louise Mieritz, har lavet.

I et tæt samarbejde har Marie Bach Hansen haft mange dybe og private samtaler med dem om ting, der kan opstå i et parforhold, og i det intime rum er Sussie blevet meget virkelig.

- Det er som om, at hun er opstået der imellem os og fandtes i virkeligheden. Hvad ville Sussie gøre? Det kan vi på en måde alle sammen svare på. Det, synes jeg, er ret fint, at hun er blevet til på baggrund af researchmateriale og virkeligt skete ting, men det er jo også fantasi og fiktion, siger Marie Bach Hansen.

I tredje afsnit af ’Dansegarderoben’ udspiller der sig en meget voldsom scene, hvor Robert først tæsker Sussie til blods og bagefter låser hende inde i et klædeskab, hvor hun tilbringer natten.

Næste morgen har Robert lavet morgenbord og pandekager til Sussie, og han forsøger at lade som om, at ingenting er sket. I den scene bliver det meget tydeligt, hvilke nuancer Marie Bach Hansen har arbejdet med.

Når man elsker et menneske

Sussie viser tydeligt sin frygt og afsky over for Robert, da han vimser hen imod hende med et stort smil og forsøger at kysse hende.

Men Sussie siger ikke noget, hun ringer ikke til politiet, hun råber ikke ad Robert, hun pakker ikke sine ting og tager deres datter under armen.

Hun sætter sig i stilhed ved morgenbordet.

- Ja, hvad skal man gøre, ikke? Man har lyst til at kværke ham, man har lyst til at lægge sig ned og græde. Men det er rart, at volden er overstået for denne gang, så man er også lettet, forklarer Marie Bach Hansen, når hun skal reflektere over Sussies måde at reagere på.

For selvom Sussie lever i frygt, så rummer hendes forhold til Robert også en stor kærlighed, og det skaber en helt anden dynamik.

- En ting er at være meget bange for en tilfældig person, der truer med en pistol eller sådan. Men det er noget andet, når det er inde i ens hjem, foran det barn, man har sammen, gjort af den person, man elsker, og som man håber på kan ændre sig.

- De nuancer har jeg prøvet at åbne op for, fordi det er komplekst og ikke bare en voldsperson over for et offer. Der er jo alle mulige ting i spil. Det er mennesker i fuldt flor, og det er ikke altid så pænt at kigge på, siger Marie Bach Hansen.

Graden af realisme, som hun og hendes modpart, Jakob Oftebro, har lagt ind i deres skuespil, har de gjort af en helt særlig årsag, og da interviewet når dertil, sker der noget med Marie Bach Hansen.

Et naivt håb

Virkelighedens Sussier har ikke kun ligget hende meget på sinde under forberedelserne og optagelserne – det gør de stadigvæk.

Og de reaktioner, som Marie Bach Hansen kan blive mødt med, er noget, der rumsterer inde i hende. Særligt spørgsmålet om, hvilke overvejelser hun har gjort sig vedrørende alle de Sussier, der er i levende live alle steder i Danmark, fremkalder en reaktion fra skuespillerinden.

- Jeg får faktisk kuldegysninger, når du spørger mig. Det har jeg tænkt rigtig meget på. Jeg har sådan et naivt ønske om, at man med sådan en historie her kan få nogle til at føle sig set, og at de bliver mindet om, at opbyggende fællesskaber er rigtig godt, for det kan være meget svært at række ud efter hjælp, siger Marie Bach Hansen.

Det er altså hendes helt klare ønske, at en serie som ’Dansegarderoben’ kan minde alle om, at mennesker ikke kan klare sig igennem livets problemer alene.

Hun håber på, at serien kan inspirere folk til at tale mere sammen, og at folk vil række ud efter hjælp, hvis de går rundt alene og tumler med nogle svære ting.

For hun synes at se et samfund omkring sig, der har udviklet sig til at blive meget individualistisk, hvor man klarer problemerne selv og bagefter poster et pænt billede på Instagram.

Men der er noget befriende i at erkende, at vi ikke kan klare alting selv, og at vi kan have brug for nogen til at hjælpe os.

- Skam er en stor spiller i voldelige relationer, og fælleskaber smelter skam, siger Marie Bach Hansen om emnet, der også er svært at tale om.

For – som hun forklarer det – så spiller hun jo kun en, der lever i et voldeligt forhold. Men der er virkelige mennesker, hvis virkelige liv hver dag udspiller sig i frygt for volden.

Og derfor vil hun også gerne passe lidt på med at udtale sig alt for meget på deres vegne.

- Jeg kan jo hurtigt sige alt muligt, men i virkeligheden skulle man tale med Sussie. Hun findes jo ikke, men jeg håber, at hun kan inspirere til noget fællesskab, siger Marie Bach Hansen.

Se, hvordan det går Sussie i 'Dansegarderoben', lige her på TV 2 PLAY.