Den sværeste rolle, han har spillet – fortrød, at han havde sagt ja
Jakob Oftebro har et større formål med sin medvirken i ’Dansegarderoben’, for han mener, at samfundet har et stort problem.
Han har spillet konfliktfyldte karakterer før.
En narkogangster, der klipper fingre af folk. Carl Hamilton, der slukker livet for dem, der stiller sig i vejen.
Han har stirret ind i dybet af dystre skæbner, lært dem indgående at kende for at tage dem på sig som en stram læderhandske.
Men ingen karakter har før vakt den form for afsky, Jakob Oftebro følte, når han skulle portrættere karakteren Robert fra ’Dansegarderoben’ – Sussies ekstremt voldelige og psykisk terroriserende ægtemand.
Det er en rolle, der ligger så langt fra det menneske, han selv er, og hvad han er opdraget til.
Derfor blev han nødt til at tage andre metoder i brug for at komme igennem rollen.
For tiden som Robert var en meget mørk tid i Jakob Oftebros karriere.
Fik fysisk ubehag
I ’Dansegarderoben’ følger vi blandt andet hovedpersonen Sussie, der er gift med Robert.
Sussie, der spilles af Marie Bach Hansen, bliver en del af dansetruppen i Cirkusrevyen, der er omdrejningspunktet for serien.
Robert er selv tidligere professionel danser, hvor han også professionelt dannede par med Sussie.
En slem hofteskade har tvunget Robert til at pensionere sig selv som danser, og som ny levevej er han i stedet blevet frisør med egen salon i parrets villa.
På overfladen ånder alt fred og idyl, men skjult for omverdenen bliver Sussie holdt fanget i Roberts sygelige og lunefulde univers.
Afsnit efter afsnit får man som seer et større indblik i de ting, Sussie bliver udsat for, og det kulminerer i tredje afsnit, hvor der udspiller sig en meget voldsom scene.
Lige præcis den scene var Jakob Oftebro nødt til at holde sig selv så meget ude af som muligt, fortæller han.
- Jeg bad om, at der var en stunt-stand-in med. Det var ikke noget, der var planlagt, men jeg havde ikke lyst til at være der og være den, der gjorde det hele, når man nu alligevel ikke kunne se mig på alle optagelserne.
Inde i hovedet på Jakob Oftebro vidste han godt, hvad der skulle til for at spille overbevisende, men det var, som om kroppen forsøgte at forhindre ham i det.
Han fik ubehagelige fysiske reaktioner, når han skulle markere, at han slog sin medskuespiller Marie Bach Hansen.
Derfor måtte en stunt-stand-in tage over i de dele af scenen, hvor man ikke kunne se karakteren Robert, fortæller Jakob Oftebro.
Derudover var der også en intimitetskoordinator med, hvis rolle er at skabe tryghed og agere som en slags mellemmand, der på vegne af skuespillerne kan sige fra, hvis der er noget, der er for grænseoverskridende.
Og det hjalp ham rigtig meget, når han skulle gå ind i både de voldsomme og intime scener mellem Robert og Sussie, fortæller han.
- Som mand kunne det tidligere være svært at kende grænserne, når man for eksempel skulle have det til at ligne et rigtigt samleje i en scene.
- Nu er der en, der fortæller, hvordan det skal gøres, ligesom hvis man koordinerer en dans, og så er der ikke nogen, der bagefter føler sig misbrugt. Det er jo fantastisk, at vi er nået dertil, siger Jakob Oftebro.
Men det var ikke gjort med en koordinator alene, hvis Jakob Oftebro skulle ud på den anden side af optagelserne med følelserne i god behold. Han indså derfor hurtigt, at der skulle mere til.
Fortrød rollen
Han satte sig indgående ind i Robert og hele hans væsen.
Det er han nødt til som skuespiller, og det er også sådan, Jakob Oftebro arbejder med alle sine roller. Han går helt ind på livet af dem.
Han beskriver Robert som en klassisk mandetype, der gerne vil være hovedforsørgeren for sin familie og blive set på som lækker og humoristisk af sine omgivelser.
Men Robert er skadet både fysisk og psykisk, forklarer Jakob Oftebro. Han er ikke længere den danser, han var, han er sygeligt jaloux og har et meget ringe selvværd.
Sussie er en flot kvinde, og Robert føler inderst inde, at hun er alt for god til ham. Så den eneste måde, han kan holde på hende, er ved at skade hende og holde hende nede.
Det var et mareridt at træde ind på filmsettet for Jakob Oftebro, for det havde nogle meget velkendte rammer – et hjem, en partner og et barn.
At tage på arbejde var som en ond og fordrejet drøm af et virkeligt levet liv, der udspillede sig hver nat for Jakob Oftebro – om og om igen.
- Jeg havde det ikke godt under hele perioden, og jeg fortrød, at jeg havde sagt ja til det. Jeg har altid syntes, at det var sjovt at gå på arbejde, men det her blev meget mere et arbejde, der bare skulle gøres, forklarer Jakob Oftebro.
Der var kun en måde at komme ordentligt igennem alle optagelserne. Han lukkede Robert helt ude og tog ham kun på, når han var på arbejde. Han distancerede sig med andre ord fuldstændigt til karakteren og hele projektet for at passe ordentligt på sig selv.
Sådan har han aldrig haft det før med nogen rolle, han har spillet.
- Jeg må indrømme, at det er den sværeste rolle, jeg har spillet. Alle mine instinkter strittede imod, og det var en lang rejse for mig at acceptere og vælge Robert til. Det var enormt mørkt, og hver dag var bare sådan … shit.
Når Jakob Oftebro har haft det så svært med karakteren Robert sammenlignet med andre usympatiske roller, han har spillet, skyldes det en helt afgørende forskel.
Jakob Oftebro kan ikke forsvare Robert.
Han kan måske have ondt af ham, fordi han er et skadet menneske, der lader sin vrede gå ud over andre. Men omvendt er alt, hvad Robert gør, hans eget ansvar.
En hemmelig agent som Hamilton gør nogle grumme ting i en større sags tjeneste. Det kan man ikke sige om Robert, og deri ligger der en stor forskel for Jakob Oftebro.
- Han er så patetisk. Det er det fejeste, du kan gøre. Hjemmet skal være et trygt sted, og så dominerer han det, som han gør, fordi han kan, siger han.
Men Robert-karakteren har en vigtig funktion i ’Dansegarderoben’, og det var denne funktion, der blev årsagen til, at Jakob Oftebro overhovedet sagde ja til at være med.
Frygten for seernes reaktioner
Man kan jo undre sig over, hvorfor han gjorde det, når det med al tydelighed har givet Jakob Oftebro så mange kvaler.
Men det har ikke været uden seriøse overvejelser, at han valgte at påtage sig opgaven.
Serien som helhed, mener han, indeholder meget humor og positivitet, hvor det kun for alvor er Robert, der trækker tingene i en meget dyster retning.
Men det er netop også det vigtige, og årsagen til Jakob Oftebros valg finder man her.
For det har været vigtigt for Jakob Oftebro at fortælle historien om, at der er mange mænd, der igennem tiden har slået kvinder, og mange mænd, der stadigvæk gør det.
Så han har gjort det, fordi det ”forhåbentlig betyder noget for en større sag”, forklarer han. En sag, han håber, der kan få mere fokus.
- Desværre er det sådan, at vold mod kvinder stadigvæk foregår. Det er et stort problem, og det er forfærdeligt, at der er så mange kvinder, der ikke kan føle sig trygge i deres eget hjem den dag i dag i Danmark.
- Der burde være meget mere fokus på det her. Det er ikke noget, vi skal tillade. Der kan jeg jo kun håbe, at serien skaber noget debat, og at folk får lyst til at gøre noget. Det er hele pointen med, at jeg har spillet Robert, ellers har det jo bare været en forfærdelig periode i mit liv, siger han.
Sidder man med en stærk modstand imod Robert, når man ser serien, så skyldes det nok, at Jakob Oftebro har arbejdet med at portrættere ham så realistisk, som han kunne forestille sig.
For han kunne godt have portrætteret Robert som en helt igennem led satan, som han selv beskriver det, men det havde ikke givet seerne den rigtige følelse.
Realismen ligger i overraskelsen, i måden hvorpå Robert kan opfattes som charmerende og flink af sine omgivelser, når han i det skjulte gør livet ulideligt for Sussie.
Netop på grund af Jakob Oftebros arbejde med at gøre Robert så realistisk og uhyggelig som muligt, kan han godt frygte de reaktioner, han kan blive mødt med.
Han har endnu ikke spillet nogen, der er så provokerende som Robert-karakteren, fortæller han.
Noget af det, han foragter allermest her i verden, er mænd, der slår kvinder, og da han på egen krop har mærket, hvor vred han blev på Robert, forestiller han sig, at der også vil være nogle, der bliver sure på ham.
- Det er noget, jeg må leve med. For jeg forstår godt, at folk kan have svært ved at skelne. Jeg håber selvfølgelig ikke, at der er nogen, der tror, at jeg er ligesom ham, men så må jeg jo tage den derfra, hvis folk vil tale med mig om det.
Flere gange beskriver Jakob Oftebro tiden med Robert som en mørk periode i hans professionelle tid. For bag ordene gemmer der sig faktisk noget skyld og skam samt et behov for at tage ansvar.
De faldne mandlige idoler
At slæbe sig på arbejde hver dag for at spille ham den virkelige nederen mand, der tyranniserer den søde og håbefulde Sussie, var én ting.
Noget helt andet var, at perioden satte en masse tanker i gang hos Jakob Oftebro, der blev mere og mere træt af det maskuline miljø, som han beskriver det.
En efter en var mændene faldet fra de idoliserede tinder. For Jakob Oftebros vedkommende var det senest hans store barndomshelt Will Smith, der foran millioner af seere valgte at slå sin kollega Chris Rock på grund af en joke til Oscar-showet.
Det frustrerer Jakob Oftebro, at mænd ikke er blevet bedre til at tale om deres følelser, og han mener, at det snart må være på tide, at mænd tager noget ansvar.
- Mænd bliver nødt til at stille sig frem og interessere sig for ligestilling, feminisme, og hvordan de kan gøre manderollen bedre, siger Jakob Oftebro.
Men han synes at kunne se det stik modsatte ske. Mænd, der grupperer sig og udvikler sig i en anden retning end resten af samfundet, så alting bliver mere polariseret.
Hvor mænd som Andrew Tate får masser af følgere og taletid, og Greta Thunberg bliver hadet for at ville redde klimaet, som Jakob Oftebro beskriver det.
Han har en del at sige om den sag, for det er noget, han har spekuleret meget over. Det gjorde han især i tiden, hvor Robert-karakteren hele tiden lå derude et sted som en mørk skygge.
Ligesom i ’Dansegarderoben’ har kvinderne i årevis været gode til utrætteligt at råbe op om uretfærdigheder, forklarer han.
De har villet ændre på tingene, hvilket Jakob Oftebro blandt andet selv nyder godt af, når han under indspilninger er i en intimitetskoordinators trygge hænder.
Og det er Jakob Oftebros helt store pointe, hvis tingene skal ændre sig i fremtiden.
- Det store samfundsproblem er, at mænd ikke ved, hvordan de skal sige, at de har et problem. Vi skal begynde at lære vores drenge at tale om deres følelser.
- Vi skal give dem et ordforråd omkring deres følelser, så de ikke begynder at tage stoffer, drikker eller slår, fordi de ikke ved, hvordan de skal formulere sig, forklarer han.
Med den pointe vender Jakob Oftebro tilbage til karakteren, der i hele denne artikel har været omdrejningspunktet.
I manglen på mandlige rollemodeller i ’Dansegarderoben’ finder man en vigtig historie fortalt igennem Robert. Hvorfor nogle mænd ender med at blive sådan, og hvordan man forhindrer det.
Se, 'Dansegarderoben' søndag på TV 2 klokken 20.00 eller på TV 2 PLAY allerede nu.