X Factor

’X Factor’-deltager forklarer, hvorfor han sang falsk

Det var ikke kun en positiv oplevelse for 'X Factor'-deltager at være til 6 Chair Challenge.

’X Factor’-deltager Mathias Donby sang falsk under sin 6 Chair Challenge sidste fredag.

Og det gjorde flere af hans meddeltagere også.

Sådan har det lydt på sociale medier, hvor flere har skrevet, at deltagerne ”alle var lårt” og var ”rædselsfulde”.

Og Mathias Donby er faktisk enig i, at han sang falsk, siger han til TV 2.

Video: TV 2 Danmark

Men han er frustreret over de grove beskeder, han har modtaget på sociale medier.

- Jeg har siddet som almindelig bruger og set videoer, hvor folk laver sjov med os deltagere. Jeg føler, at det er provokerende, og jeg forstår ikke meningen med det, forklarer Mathias Donby.

Derfor lavede han søndag aften en Tiktok-video, hvor han forklarer, hvorfor det lød falsk. Indtil videre er videoen blevet set af næsten 500.000 mennesker, og hans forklaring i videoen bliver bakket op af ’X Factor’-deltageren Luka Lind og sidste års ’X Factor’-deltager Lasse Skriver.

Savnede øresnegl og guidance

Det er nemlig en svær disciplin at stå på 6 Chair-scenen. Det siger Mathias Donby i sin Tiktok-video, og det samme siger han til TV 2.

- Der var en grund til, at niveauet faldt så meget. Det er ikke, fordi alle på en uge er blevet dårlige til at synge.

Mathias Donby forklarer, at alle havde mange nerver, inden de skulle op og optræde for ”en million seere”. Samtidig mener han, at han selv og de andre deltagere havde sunget bedre, hvis produktionens lyd havde været god.

- Man har ikke en øresnegl i øret, hvor man kan høre sin egen stemme, så den kommer over højtalerne. Derfor er det svært at høre sig selv og ramme tonerne, siger han.

Det var en ekstra stor udfordring for grupperne, mener han, fordi de skulle forholde sig til alle gruppemedlemmernes stemmer i få højttalere.

- De skulle både prøve at lytte til deres egen stemme og harmonisere med flere andre stemmer. Derfor skal de have ekstra slack, siger han.

Og hans sidste pointe er, at alle dem, der står stille på scenen, rammer tonerne bedre, end dem, der bevæger sig,

- Lyden bliver endnu dårligere, når man bevæger sig, fordi man skiftevis hører lyden i højre og venstre højtaler. Det er måske et tip, man skulle have fået. Det sagde Blachman jo især til mig, siger Mathias Donby.

Skal du ikke bare stå ved, at du ikke synger godt nok, i stedet for at du kommer med undskyldninger?

- Jeg havde jo ikke den bedste dag. Det havde jeg ikke, fordi alt var for nyt og stressende. Men hvis man havde trådt ud på scenen og følt sig hundrede procent støttet hele vejen rundt, så tror jeg, at det havde været anderledes, siger han.

Et udskillelsesforløb

I et svar på Mathias Donbys oplevelser siger underholdningsredaktør på TV 2, Dorte Borregaard:

- Der er en kæmpe forskel på at synge foran tre dommere til audition, hvor det foregår i et mindre rum, og ofte akustisk, og så til at stille sig op på en scene foran et stort publikum. Det er vi selvfølgelig bevidste om, og det forsøger vi også at forberede deltagerne på. De får alle lov til at øve deres sang på scenen, så de eksempelvis hører, hvordan lyden fungerer.

Den nervøsitet, som helt naturligt rammer mange, vil ofte kunne høres på stemmen

Dorte Borregaard, underholdningsredaktør på TV 2

- På trods af det er det hvert eneste år en vild oplevelse, når deltagerne pludselig skal stå foran et kæmpe publikum, og den nervøsitet, som helt naturligt rammer mange, vil ofte kunne høres på stemmen, siger Dorte Borregaard.

Hun understreger samtidig, at 6 Chair Challenge er et udskillelsesforløb, hvor alle har lige vilkår, og dommerne skal vælge dem, de tror, der i sidste ende kan klare sig bedst på ‘X Factor’-livescenen.

Selvom Mathias Donby havde problemer med lyden, lykkedes det ham at komme videre til bootcamp, som styres af Kwamie Liv.

_

Se 'X Factor' på TV 2 fredag klokken 20.40 eller på TV 2 PLAY allerede nu.