Flere danskere nomineret til Oscar

To danske film og en dansk klipper er nomineret til en Oscar.

Tre danske bidrag er i spil til Oscar-hæder, når akademiet uddeler priserne senere i år.

'Ivalu', der er instrueret af danske Anders Walter, er nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Kortfilm, oplyser Oscar-akademiet tirsdag.

Danske 'A House Made of Splinters', der er instrueret af Simon Lereng Wilmont, er blevet nomineret i kategorien Bedste Dokumentar.

Samtidig er klipperen Mikkel E.G. Nielsen nomineret i kategorien Bedste Klipning for sit arbejde pĂĄ 'The Banshees of Inisherin'.

Han vandt i 2021 som den første dansker nogensinde en Oscar i samme kategori for filmen 'Sound Of Metal'.

'The Banshees of Inisherin', der foregår på en lille irsk ø, handler om to livslange kammerater, hvoraf en af dem ikke længere ønsker at kendes ved den anden.

- Man må igen tage hatten af for dansk film, siger Claus Ladegaard, Filminstituttets direktør, i en pressemeddelelse.

Film fra Ukraine

Den 95. oscaruddeling finder sted 12. marts i Hollywood i Los Angeles.

'A House Made of Splinters' foregår på et børnehjem i det østlige Ukraine, hvor den årelange krig har sat dybe spor og krævet sine ofre, og er instrueret af Simon Lereng Wilmont.

Simon Lereng Wilmont har blandt andet vundet prisen for Bedste Instruktør på den amerikanske filmfestival Sundance for netop den film.

Anders Walters 'Ivalu' fortæller historien om en afbrudt barndom og en lillesøsters søgen efter hendes forsvundne storesøster.

Han er ogsĂĄ medforfatter til filmen sammen med Morten DĂĽrr, som har skrevet den tegneserie, filmen er baseret pĂĄ.

Foruden Anders Walter er 'Ivalu' instrueret af Pipaluk K. Jørgensen.

Danske 'Holy Spider', der er baseret pĂĄ en virkelig historie om en seriemorder i den hellige iranske by Mashhad, fik ikke en nominering.

Det gjorde 'The Territory', en dansk-brasiliansk-amerikansk dokumentar, som foregĂĄr i Amazonas og handler om oprindelige folk, heller ikke.