Underholdning

Beyoncé tog til Dubai og tjente over 2 millioner kroner i minuttet: - Det er dobbeltmoralsk, siger musikekspert

For første gang i over fire år har Beyoncé optrådt med et live sceneshow. Men hun får kritik for lokationen.

Superstjernen Beyoncé Knowles er ofte blevet hædret for at kæmpe for lgbt-personers rettigheder og sætte queermiljøet på dagsordenen.

Netop derfor har hendes storstilede livescenecomeback i weekenden mødt kritik og skabt stor virak.

For den foregik i Dubai.

- Beyoncé er et kæmpe ikon blandt lgbt-personer, og så vælger hun at give sin første koncert i flere år i et regime, hvor homoseksualitet er forbudt. Det er dobbeltmoralsk, siger Nanna Balslev, der er musikredaktør på Berlingske.

Kunstnere fra "sorte homoklubber"

Nanna Balslev forklarer, at særligt Beyoncés seneste album 'Renaissance' fra sidste år var ”én stor hyldest til sort queerkultur".

- Hun refererer til diskokunstnere som Grace Jones, Donna Summer og Diana Ross, der startede deres karrierer på sorte homoklubber. Med udgivelsen står Beyoncé ved, at det er den kultur, hun er formet og inspireret af, siger hun.

Derfor kommer det heller ikke bag på musikredaktøren, at mange har rettet kritik mod superstjernen fra Texas for at vælge Dubai som lokation for sin retur til livescenen efter mere end fire års fravær. Nanna Balslev mener også, at kritikken er berettiget.

Pengene og kapitalisme før moral

På Twitter går særligt ordet "skuffende" igen blandt flere brugere. En skriver også, at koncerten viser, hvor meget Beyoncé "i virkeligheden går op i queerkultur".

Spørger man Erik Steinskog, der er lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, skulle Beyoncé da også have tænkt sig om en ekstra gang, før hun takkede ja til opgaven.

- Hun burde have sagt nej, for jeg mener, at popkunstnere kan gøre en forskel i verden. Men det virker, som om kapitalismen og pengene overtrumfer moralen her, siger Erik Steinskog, der selv er Beyoncé-fan – såkaldt Beyhive – og på universitetet har undervist i et kursus med sangerinden som omdrejningspunkt.

Han understreger ligesom Nanna Balslev, at Beyoncé i sin musik er rundet af queermiljøet og har en stor stjerne netop der.

- Med denne koncert legitimerer hun et regime, som forholder sig dybt problematisk til en meget stor del af hendes fanbase, siger han.

2,12 millioner kroner i minuttet

Koncerten i Dubai foregik på et luksushotel, hvor publikummet flød over af kendte og influencere som modellen Kendall Jenner, skuespilleren Rebel Wilson og musikeren Liam Payne.

Egentlig var gæsterne blevet bedt putte deres telefoner i låste tasker for at undgå, at der slap videoer og billeder ud fra det glamourøse event.

Ikke desto mindre er internettet nu proppet af bidder fra koncerten, som Beyoncé ifølge flere medier – herunder BBC og The Times – fik omkring 24 millioner dollars for.

Ifølge sidstnævnte medie svarede det til en løn på omkring 2,12 millioner kroner i minuttet for koncerten, der i alt skulle have indeholdt 19 numre.

Ifølge Erik Steinskog giver det høje honorar blot mere grund til kritik.

- Hun behøver jo hverken pengene eller opmærksomheden, siger han.

Hvorfor ikke endnu mere harme?

Selvom kritikken har fyldt en del på sociale medier, er der også dem, der mener, at den burde have fyldt endnu mere.

Eksempelvis mener Kitty Scott-Claus, der er dragqueen og deltager i det britiske realityprogram 'RuPaul's Drag Race', ikke, at kritikken er i nærheden af den modstand, den tidligere fodboldspiller David Beckham fik for at promovere fodbold-VM i Qatar.

Kitty Scott-Claus spørger, om der gælder regler for nogle, som ikke gælder for andre. Og ifølge musikjournalisten Abigail Firth tyder det da også på, at Beyoncé ikke får helt den samme hårdhændede behandling som andre stjerner.

- Folk er en smule tilbageholdende med at give Beyoncé nogen form for kritik på grund af, hvor værdsat hun er af lgbt-samfundet, siger hun til BBC.

Og den forklaring køber Erik Steinskog:

- Beyoncé er ofte blevet kritiseret for at være for kapitalistisk, men en meget stor del af hendes fanbase er villig til at se bort fra det, fordi hun samtidig gør så mange gode ting. Eksempelvis for kvinder og queermiljøer, siger han.