Filmselskab vil "til bunds" i Samsam-sag med fiktionsfilm
Den meget omtalte sag om danske Ahmed Samsam bliver nu til en fiktionsfilm, som ifølge skaberne vil bringe ny viden i sagen.
Han blev anholdt under en ferie i Spanien i 2017 og blev året efter idømt otte års fængsel for at have kæmpet for Islamisk Stat. Den dag i dag sidder han stadig fængslet.
Men Ahmed Samsam fastholder til stadighed, at han aldrig har kæmpet for Islamisk Stat, men at han hele tiden var undercover for den danske stat.
Sådan lyder de grundlæggende præmisser i den meget omtalte Samsam-sag. Og den spektakulære sag skal nu fortælles forfra på det store lærred.
Det danske filmselskab Meta Film oplyser i en pressemeddelelse, at de har indgået en aftale med Ahmed Samsam om at fortælle hans sande historie som en fiktionsfilm.
Det er instruktør Kasper Barfoed, der blandt andet har instrueret filmen 'Sommeren 92', der står bag projektet sammen med Meta Films direktør, Meta Louise Foldager.
- De tre regeringspartier har – trods klare løfter om det under valgkampen – besluttet, at den ikke vil lave en undersøgelse af Samsam-sagen. Så nu gør vi det. Og vi gør det grundigt, lyder det fra Kasper Barfoed i pressemeddelelsen.
Efterlyser viden om sagen
Ifølge pressemeddelelsen vil fiktionsfilmen om Ahmed Samsam blandt andet bygge på viden, som endnu ikke er kendt for offentligheden.
- Der er stadig meget, der er hemmeligholdt, ufortalt og mørkelagt for offentligheden, men Meta Film og Kasper Barfoed har informationer, som bekræfter Samsams udlægning, og ønsker at belyse alle sagens vinkler for at fortælle historien korrekt, klart og velfunderet i en stærk fiktionsbiograffilm, lyder det i pressemeddelelsen, hvor Meta Film også opfordrer folk til at henvende sig til dem, hvis de ligger inde med viden om sagen.
Meta Films direktør, Meta Louise Foldager, siger i pressemeddelelsen, at målet med filmen blandt andet er at "komme til bunds" i sagen.
- Selvom solen ikke er gået ned over fortællingen, og selvom alle sandheder derfor endnu ikke har set dagens lys, så er jeg helt sikker på, at denne sag indeholder alle de ingredienser, der skal til for at lave en stærk filmisk fortælling. Det bliver spændende at komme til bunds i sagen og finde ud af, hvor langt op i systemet den rækker, hvilke motiver der reelt ligger bag miseren, og hvem der bør stilles til ansvar. Justitsmord er en alvorlig forbrydelse, lyder det i pressemeddelelsen fra selskabet.
Ser ikke etisk problem
Over for TV 2 uddyber Meta Louise Foldager, at hun ikke ser noget problem i at fortælle ny viden om Ahmed Samsam-sagen i en fiktionsfilm, hvor andre elementer i fortællingen altså vil være opdigtede.
I lover at præsentere ny viden for folk i et fiktionsværk – hvordan skal seerne vide, hvad der er ny viden, og hvad I har digtet?
- Sådan er det jo, når man laver true crime, hvad end det handler om sager, der er belyst til fulde eller ej. Det er det samme, vi har gjort med ’Sygeplejersken’ (en kommende Netflix-serie baseret på sagen om en dansk sygeplejerske, der blev dømt for drabsforsøg på fire patienter på Nykøbing Falster Sygehus, red.), hvor man vælger en hovedperson og en vinkel og så videre. Det ser jeg intet problem i.
Men ’Sygeplejersken’ handler om en afsluttet sag, der ligger år tilbage. Er der ikke forskel?
- Jo, men der er jo lavet masser af fiktion baseret på virkeligheden, hvor der ikke er fældet domme, og vi tror på, at man som seer godt kan afkode, hvad der er hvad. Og selvom vi ikke går efter at lave et journalistisk dokument over sagen, så er det jo ikke sådan, at vi tager enhver påstand fra fætter Børge med uden at behandle det ansvarligt.
Ser du nogen etiske udfordringer i at ville ”komme til bunds” i en sag som denne i et fiktionsformat?
- Nej, men vi har heller ikke prøvet det før, og jeg ved ikke, hvordan det kommer til at spænde af. Men hvis der opstår etiske spørgsmål undervejs, tager vi dem selvfølgelig op, og vi tager det alvorligt, siger Meta Louise Foldager til TV 2.
Har stævnet staten
Ahmed Samsam sidder fortsat fængslet i Danmark for at have kæmpet for Islamisk Stat i årene 2013 til 2014.
Efter at have siddet treethalvt år i et spansk højsikkerhedsfængsel blev han overført til Enner Mark Fængsel i Horsens. Hans dom blev ved Retten i Glostrup konverteret til seks års fængsel i stedet for de otte år, han var blevet idømt i Spanien.
I december 2021 stævnede Ahmed Samsam både Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) ved Københavns Byret.
I stævningen beder Ahmed Samsam PET bekræfte, at han blev hvervet som kilde i 2012. Ifølge DR skete hvervningen, efter at kanalen havde bragt et indslag med Ahmed Samsam i Syrien, hvor han lod sig interviewe som et medlem af Den Frie Syriske Hær – en oprørsstyrke, der kæmpede mod landets leder, Bashar al-Assad.