Ny serie fortæller den utrolige historie om verdenskendte mandestrippere
En kontrakt på en serviet blev begyndelsen på planlægningen af et mord. Ny serie fortæller historien om Chippendales.
Spoileradvarsel: Denne artikel fortæller dele af historien, der ligger til grund for handlingen i serien 'Welcome to Chippendales'.
Olierede, muskuløse mænd iklædt manchetter og butterfly, der fremfører erotisk ladet koreografi foran et publikum bestående af hvinende kvinder.
Det var opskriften på succesforetagendet Chippendales, der startede som et mandestripshow på en bar i Los Angeles i 1979 og endte som et globalt underholdningsfænomen og verdens første mandestrip-franchise.
Fortællingen om dansetruppen foldes nu ud i true crime-serien 'Welcome to Chippendales', der netop har haft dansk premiere på Disney+. Serien er baseret på bogen 'Deadly Dance: The Chippendale Murders'.
Historien om Chippendales er ikke kun historien om en indisk immigrant i USA, der fik en god idé om at kapitalisere på det kvindelige begær i kølvandet på den seksuelle revolution. Historien om de ikoniske mandestrippere er også fortællingen om jalousi, mord og brandstiftelse.
En immigrant jagter den amerikanske drøm
Chippendales blev grundlagt i 1979 af den indiske iværksætter Somen Banerjee. Han havde i 1975 købt en klub i Los Angeles, hvor han uden held havde forsøgt at etablere en backgammonklub.
Rollen som Somen Banerjee, der senere tog det amerikansk-klingende fornavn Steve, spilles i 'Welcome to Chippendales' af den pakistansk-amerikanske komiker og skuespiller Kumail Nanjiani.
Det var først, da Steve Banerjee omlagde klubben til en mandestripklub kun med adgang for kvinder, at stedet fik succes. Steve Banerjee tog klubpromoteren Paul Snider med på råd, og klubbens popularitet voksede med ugentlige stripshows.
Snider endte dog med at tage sit eget liv året efter i 1980, efter at han havde dræbt sin kun 20-årige kone, Playboy-modellen Dorothy Stratton.
Steve Banerjee indgik derefter et partnerskab med koreografen og tv-produceren Nick de Noia, der på mange måder skabte det, vi i dag kender som Chippendales. Navnet Chippendales stammer fra den britiske møbeldesigner Thomas Chippendale fra 1700-tallet.
Lejemord på forretningspartner – og flere andre
Nick de Noia gik ind i Chippendales-foretagendet med en vision om at skrue op for ambitionerne.
I 1983 overtalte han Steve Banerjee til at åbne en franchise af Chippendales i New York City, som hurtigt blev en succes. Og herefter begyndte de kreative uenigheder mellem Banerjee og de Noia at vise sig.
Da Nick de Noia fandt på ideen om at sende Chippendales-dansere på turné i USA, fik han Steve Banerjee til at skrive under på en kontrakt formuleret på en serviet, der gav de Noia 50 procent af overskuddet af, hvad der skulle vise sig at blive en utroligt populær turné.
Og derefter blev Steve Banerjee ifølge flere medier så bitter og jaloux på sin forretningspartner, at han begyndte at planlægge hans mord.
Nick de Noia blev skudt og dræbt på sit kontor på Manhattan 7. april 1987 af Gilberto Rivera Lopez. Han blev 45 år gammel.
Mordet var bestilt og betalt af Steve Banerjee, der på det tidspunkt havde talrige andre kriminelle handlinger på samvittigheden. Det var dog først senere, i 1993, at handlingerne indhentede ham.
Det amerikanske forbundspoliti FBI fik et anonymt tip om, at Steve Banerjee havde hyret folk til at brænde to konkurrerende natklubber i Los Angeles ned, og at han – ud over lejemordet på Nick de Noia – havde bestilt yderligere tre lejemord på tidligere Chippendales-dansere, som dog alle mislykkedes.
Banerjee blev arresteret i Schweiz og tiltalt for en række forbrydelser, men endte med at tage sit eget liv i en fængelscelle i 1994 i en alder af 48.
Kumail Nanjiani, der spiller Banerjee i 'Welcome to Chippendales', har i et interview med The Hollywood Reporter fortalt, at han på trods af Banerjees skidte karakter kan relatere til hans udfordringer med at udleve "den amerikanske drøm" som immigrant:
- Steve er en brun immigrant. Han ændrede sit fornavn for at prøve at passe ind, fordi et vestligt navn var vigtigt for ham. Men hvad han ikke forstod, men kommer til at forstå, er, at det ikke er lige for alle, siger Nanjiani til mediet.
Hvor er Chippendales i dag?
Inden sin død lod Steve Banerjee ejerskabet af Chippendales-franchisen gå videre til sin hustru, Irene.
Hun solgte senere selskabet videre til en privat ejerkreds, der i dag driver Chippendales videre som et fast show i Las Vegas. Chippendales tager også på turné og har blandt andet besøgt Danmark i 2018.
Chippendales danser den dag i dag stadig i bar overkrop iført butterfly og manchetter.
Steve Banerjees søn, Christian Banerjee, fører i dag farens arv videre som stripper og har selv forsøgt sig som entreprenør med stripfranchisen Strippendales, som han grundlagde i 2020.