Den dag en grædende kvinde tog fat i ham, vidste han, at det var lykkedes 

Anders W. Berthelsen forbereder sig i ekstrem grad, hver gang han spiller en ny rolle. Det har sendt vægten i vejret og krævet søvnløse nætter.

Anders W. Berthelsen bliver tilbudt et stykke chokoladekage.

- Ellers tak, siger han uden at tøve.

Skuespilleren prøver at holde igen med søde sager før juledagene.

Han tog 15 kilo på i vægt i løbet af et halvt år, da han forberedte sig til at spille den folkekære musiker Flemming Jørgensen i filmen ‘Bamse’.

Det nytter ikke, hvis jeg bare står og græder for mig selv

Anders W. Berthelsen, skuespiller

Den fysiske forvandling krævede ingen kostplan eller et bestemt kalorieoverskud. I stedet sagde han bare ‘bring it on’, når han blev budt på pasta med fløde, bearnaisesauce og chorizopølse. Hvidt brød som tilbehør skånede han sig heller ikke for.

Han kæmper stadig med at smide de sidste par kilo.

- Det var langt lettere at tage på end at tabe sig, må jeg erkende. Jeg kommer til at give den en ordentlig skalle i træningscentret her efter nytår, fastslår han.

Anders W. Berthelsen er en af de mest kendte skuespilleransigter i Danmark. Vi ser ham i vidt forskellige roller – i år som Bamse, næste år som Preben Kaas og nu igen som politimanden Rolf i anden sæson af TV 2-krimiserien 'DNA'.

Anders W. Berthelsen

Anders Wodskou Berthelsen.

Født 28. september i 1969 i Rødovre, men voksede senere op i Odense og Kolding.

Uddannet fra Statens Teaterskole i 1994 og har blandt andet haft store roller i filmene 'Mifunes sidste sang', 'Italiensk for begyndere, 'Kongekabale' og tv-serierne 'Taxa' og 'Krøniken.'

Danner par med produktionsleder Christina Pind, som han har datteren Vigga med.

Kan nu opleves i TV2’s krimiserie ‘DNA’.

 

Det har været tre vidt forskellige roller at gå ind til som skuespiller, og har krævet stor planlægning og forberedelse.

Men da en helt særlig kvinde grædende tog fat i ham efter en dag med optagelser, vidste han, at han var lykkedes.

At være far

Anders W. Berthelsen var 37 år, da han i 2007 blev far til datteren Vigga. Noget, der er livsændrende for enhver forælder, men for skuespilleren betød det, at han prioriterede familien fremfor en mulig karriere i udlandet.

Han ville være tæt på familien og være en så nærværende far som mulig i et ellers altopslugende fag.

- Jeg skal også være den far, der står og bager boller, når hun kommer hjem fra skole. Tiden går så sindssygt stærkt, og jeg ville fortryde, hvis jeg ikke var en del af hendes hverdag og være der med hende i alle de glæder, sorger og udfordringer, som et liv byder på.

Netop udsigten til ikke at være en del af sit barns liv, bliver sat på spil i krimiserien ‘DNA’.

Her spiller Anders W. Berthelsen politibetjenten Rolf Larsen, hvis datter forsvandt på Gedser-færgen.

I første sæson fandt han frem til kvinden, der havde forvekslet babyen med sin egen, og havde givet hende en opvækst i Frankrig.

Men han gav sig ikke til kende for hende, eller fortalte sin hustru om det.

Skuespiller som en svamp

- Rolf fornægter ikke, at der er et problem. Han ved bare ikke, hvordan han skal håndtere det. Og hvis man bliver ved med at træde rundt i den mølle, jo sværere bliver det at fortælle sandheden, og desto større bliver konsekvensen, siger han.

Det var ikke nødvendigt for Anders W. Berthelsen at tænke på sin egen familie under optagelserne.

Som skuespiller er man en svamp, der har suget så mange indtryk og følelser til sig ved at observere andre mennesker.

- Min teknik er at stille mig helt åben for materialet og være bevidst, om det er seeren, der skal føle noget, eller min egen karakter.

- Det nytter ikke, hvis jeg bare står og græder for mig selv, hvis jeg skal ramme seerne. Så skal jeg i stedet prøve at lægge følelsen over til dem, forklarer han.

Han har talt med en brandmand i familien om, hvordan brandmænd og politifolk professionelt tackler de voldsomme oplevelser fra deres arbejdsdag. At de tager professionelle briller på, men også finder en ventil til at få tingene bearbejdet.

Uhyggelige artikler som forberedelse

Som forberedelse til sæson 2 af ‘DNA’ sendte Torleif Hoppe, der er manuskriptforfatteren på krimiserien, artikler om menneskehandel til Anders W. Berthelsen.

Det var så uhyggeligt, at han ofte måtte nøjes med at skimte rubrikkerne og lade Hoppe fortælle om dem senere i korte træk.

Menneskesmugling fra blandt andet Rumænien og Vietnam og et salg af organer på det sorte marked, spiller en afgørende rolle i de nye afsnit og trækker ikke kun tråde til Rolf Larsens arbejde, men også nære relation.

For Anders W. Berthelsen blev det pludselig meget virkeligt, da man filmede mange af scenerne i Prag i Tjekkiet.

- Selvom optagelserne blot var fiktion, var det så følelsesmæssigt at se sig selv åbne en lastbil og blive mødt af et syn af døde mennesker, der var skåret i. Flere gange kom jeg hjem fra arbejde og var totalt drænet for kræfter på grund af det, siger han.

At lave Bamseoptagelserne var dog det hårdeste for ham.

Bamse er blevet en følgesvend

Anders W. Berthelsen havde Flemming ‘Bamse’ Jørgensen så meget under huden, at han til sidst følte, at de var blevet venner.

Han havde nærstuderet hans prustende vejrtrækning, hvordan musikeren trak lidt på benet, når han gik.

At han altid kløede sig præcis det samme sted på kinden under interviews, og at han på scenen betragtede publikum med en særlig taknemmelighed.

- Jeg har set og læst alt, hvad jeg kunne finde om Bamse på nettet. Talt med familien, venner og bandmedlemmer, forklarer han.

Anders W. Berthelsen brugte også utallige timer med en sanglærer for at finde frem til den følsomhed og melankoli, der lå under hele Bamses væsen, og som man også kan høre i hans sangstemme. Den skulle være nasal og have vibrator på.

En dag under optagelserne besøgte enken Kate og sønnen Theis settet og overværede indspilningen af en koncert.

Da den var i kassen, trådte Kate med tårer i øjnene op på scenen og tog fat om Anders W. Bertelsen:

- Du er Flemming, sagde hun.

En større ros kunne han ikke forestille sig.

- Kates ord gav mig enormt meget styrke og kraft, fordi det var jo familiens reaktion, som jeg var mest bange for at få. Hvis ikke de havde kunnet genkende noget fra Bamse i min version, så havde det hele været ligegyldigt, siger Anders W. Berthelsen.

Udmarvende optagelser

Anders W. Berthelsen sov ikke meget de fire uger, hvor optagelserne stod på i Aarhus.

Det var hårdt og udmarvende at lave de optagelser

Anders W. Berthelsen, skuespiller

Han sad i sminken fra klokken 04 til 08 om morgenen hver dag, for selvom vægten var gået markant op, og at han havde ladet håret gro, så skulle han have sat nogle flager i ansigtet og en dragt om kroppen for at ligne Bamse så godt som muligt.

Og med det på, var det hverken muligt at spise eller komme på toilettet.

Efter optagelserne gik der en time med afsminkning, og så hjem på hotelværelset og forberede sig til næste dags optagelse, inden han ramte hovedpuden ved midnat.

Trangen til søvn var så stor, at han udnyttede enhver lille pause på settet til at tage en skraber i lænestolen.

- Det var hårdt og udmarvende at lave de optagelser, men fordi det hele foregik i Aarhus, behøvede jeg ikke at tænke på madpakker og hunde, der skulle luftes, fortæller han.

Taget på fersk gerning

Da Anders W. Berthelsen nogle måneder senere skulle hente datteren Vigga ved toget, var han kommet i så god tid, at han faldt for fristelsen til en hotdog i pølsevognen.

Nu havde han alligevel spist så mange pølser det sidste års tid.

Skuespilleren nåede ikke at spise op, før Vigga steg af toget, og han blev taget på fersk gerning. På vej ud til bilen, kiggede hun på sin far og sagde:

- Du er godt klar over, at det er en rolle, du spiller.

Se Anders W. Berthelsen i DNA tirsdag klokken 20.00 på TV 2 eller her på PLAY.