Efter et par timer i opholdsrummet, bevægede Simon Kvamm sig tilbage hen til studiet sammen med Kwamie Liv og Thomas Blachman. Klar til de første auditions.
X Factor

- Jeg følte, jeg afviste hele mennesket, siger Simon Kvamm

TV 2 fulgte Simon Kvamm på første auditiondag under årets 'X Factor'.

47-årige Simon Kvamm snuste rundt på gangene i den store bygning og prøvede at orientere sig, da han fik øje på studiet med de karakteristiske røde og hvide neonfarver.

Han gik derind. Og stillede sig på X’et på gulvet, mens han kiggede op på dommerbordet.

Der var både noget fascinerende ved at stå der, men helt klart også en ærefrygt, forklarer han.

Nu blev det meget virkeligt, at han om lidt skulle være på den anden side af den faste fredagstradition, som han indtil nu kun havde set fra sidelinjen. Og at han skulle tage plads i et af Danmarks mest etablerede tv-programmer som dommer på lige fod med grand old man Thomas Blachman og ’Lost in the girl’-sanger Kwamie Liv.

- Det er jo Danmarks største familieunderholdningsarena, som jeg har været stornyder af i mange år, siger musikeren, komikeren, serieskaberen – og nu 'X Factor'-dommeren – Simon Kvamm.

TV2.DK har fulgt den danske rocksanger på hans første arbejdsdag som dommer i ’X Factor’. Et job, som han efter eget udsagn har taget tilløb til i nogle år og endelig er landet i.

Men hvordan er det så? Og hvad vil han som dommer i et af Danmarks største tv-formater?

'X Factor'-katten

Faktisk har ’X Factor’-katten flere gange stået og kradset på Simon Kvamms dør, som han beskriver det. Men han har først lukket den ind nu.

Tidligere har han haft travlt med sine egne projekter – både på tv- og musikscenen.

I 2003 slog han igennem som figuren Baune i den fiktive komedie-docusoap på DR2 'Rockerne'. Senere var det ’Drengene fra Angora’. Og de seneste 20 år har han også haft fuld fart på sin musikkarriere. Først i bandet Nephew, som slog igennem i 2004, og senere i bandene De eneste to og Hugorm.

Men nu er han klar til at lukke katten ind og videregive den erfaring, han har fået ved at stå i rampelyset.

Det er ikke, fordi han konkret kan sige, hvordan han vil være som dommer.

Eller at han ved præcis, hvilken slags deltager han leder efter.

Han håber bare, at der dukker nogle deltagere op med humor og et glimt i øjet. Og nogle, der har lyst til at fremføre musik med andre virkemidler end kun at synge rent, fortæller han.

- Jeg vil forsøge at videregive min kærlighed til at optræde og iscenesætte sange på nye måder og glæder mig til at finde og arbejde med mennesker, der vil og kan andet end at synge rent, siger Simon Kvamm.

Den første deltager

Den erfarne musiker og entertainer ved ikke, om han virkede afslappet på kameraet, da de første deltagere trådte ind på X’et i studiet.

Han kunne i hvert fald mærke, at han var spændt.

- Min stemme snørede sig lidt sammen, og jeg skulle lige synke et par gange og tale mig varm, fortæller han.

Herfra kom deltagerne ind én efter én og optrådte foran de tre dommere. Der var 48 deltagere igennem på den første auditiondag. Og det var en uvant situation for Simon Kvamm, der er vant til at være performer – ikke dommer.

- Jeg vil i hvert fald ikke kalde det nemt at sidde i dommersædet, siger Simon Kvamm.

For alle deltagere kom ind med lige del håb og frygt i ansigtet. Og så var det op til Simon Kvamm og hans meddommere at stikke tomlen op eller ned.

- Jeg kunne også godt føle, at jeg afviste mennesket, hvis jeg sagde nej. ”Du dur ikke”, fortæller han.

- Men sådan er det jo ikke. Og nogle gange tror jeg også, jeg syntes, det var værre at sige nej, end de syntes, det var at få et nej, siger den nyudklækkede dommer.

Selv om hver audition kun tager op til ti minutter, følte Simon Kvamm alligevel, at han fik en fornemmelse af alle de mennesker, der var forbi studiet, og at han på rekordtid lærte dem at kende.

- Og fem sekunder efter det menneske er ude af døren, kommer der et nyt ind, siger Simon Kvamm.

- Jeg skulle lige finde mig selv i det, siger han.

Nej'erne

Simon Kvamm skulle også vænne sig til, at han skulle sige noget kvalificeret til hver deltager, efter de havde optrådt.

- Det er hårdt – eller i hvert fald intenst – og jeg oplevede, at jeg nogle gange lyttede til en deltager og tænkte: ”Hvad synes du, hvad synes du, hvad synes du, hvad synes du, hvad synes du?”

- Nogle gange kunne jeg godt have tænkt mig at sige: ”Det var sgu fint nok” og så ikke mere end det. For jeg vidste ikke altid, hvad jeg syntes egentlig. Men præmissen for, at jeg sidder der, er, at jeg skal stikke tommelfingeren op eller ned, forklarer han.

Og han følte sig træt på en helt anden måde, end han har gjort før, i takt med at dagen skred frem.

For det var hårdt at have 48 deltagere igennem ’X Factor’-møllen og skulle mene noget om dem alle.

- Jeg var helt udkørt i at vurdere ting. Jeg var virkelig træt i min ”synes noget-muskel”. Det var træthed på en helt anden måde, end jeg har prøvet før, siger Simon Kvamm.

To streger

Men når han kigger tilbage på første auditiondag, synes Simon Kvamm, det lykkedes ham at finde sig til rette i dommersædet.

Han følte sig fri til at sige, hvad han mente, og var tro mod sin egen intuition.

Samtidig fik han givet et indtryk af, hvilken dommer som seerne skal forvente, at Simon Kvamm er:

- Jeg syntes, jeg fandt mig godt til rette. Jeg sagde noget sjovt, hvis jeg følte trang til det. Og sagde noget hårdt, hvis jeg følte trang til det, forklarer han.

- Det var en sjov dag.

Se deltagerne, som var forbi Simon Kvamm og de øvrige dommere i 'X Factor' fredag klokken 20.00 på TV 2 - der er snigpremiere klokken 06.00 på TV 2 PLAY.

_