Underholdning

Eurovision ændrer regler efter stemmesnyd

Når Eurovision 2023 bliver afholdt, er det kun seernes stemmer, der gælder, når finalisterne skal udpeges.

European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision, har ændret reglerne for at afgive stemmer ved det internationale melodigrandprix næste år.

Beslutningen er truffet, fordi der ved årets Eurovision i maj blev observeret uregelmæssigheder i stemmemønstrene for jurystemmerne fra seks lande.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra EBU.

EBU har besluttet at fjerne juryerne i de to semifinaler, der leder op til den store finale. Dermed er det kun seernes stemmer, der tæller, når de i alt 20 finalister skal findes.

Det har ellers siden 2009 været en blanding af en jury og seerstemmer, der sendte deltagere hjem eller videre i semifinalerne.

Når vinderen skal findes til slut i finalen, vil afgørelsen fortsat blive truffet af en blanding af professionelle juryer og seere.

Forskel på jury- og seerstemmer

Der er ofte meget stor forskel på, hvad henholdsvis juryerne og seerne vægter højest i deres bedømmelse. Det skriver det britiske medie BBC.

Eksempelvis fik Ukraine, der endte som vinder af Eurovision, i år 439 point af seerne, mens de kom på fjerdepladsen i juryafstemningen med 192 point.

Omvendt var Sam Ryder, der repræsenterede Storbritannien, juryernes favorit med 283 point, men kom kun på seernes femteplads.

Derudover vil lande, der ikke selv deltager i konkurrencen, for første gang få mulighed for at stemme online, oplyser EBU.

Deres stemmer vil blive lagt sammen og omregnet til point, der gælder for det samme som ét deltagerland. Det gælder både i semifinalerne og finalen.

Uregelmæssige stemmemønstre

De uregelmæssige stemmemønstre blev ifølge EBU fundet i landene Aserbajdsjan, Georgien, Montenegro, Polen, Rumænien og San Marino. Landene har dog nægtet.

EBU forklarede, at fagjuryerne i de seks lande gav hinanden markant flere og højere point end resten af landene i den anden semifinale.

Det blev opdaget, fordi fem af de seks lande lå uden for top otte hos de 15 andre lande, der kunne stemme i semifinalen. Fire af de seks lande lå derudover blandt de seks dårligst placerede lande hos konkurrenterne.

Deres jurystemmer blev forkastet. I stedet udregnede EBU et resultat baseret på resultater fra andre lande med lignende stemmeafgivelser.

Storbritannien overtager værtsskab

37 lande dyster om sejren, når den 67. udgave af Eurovision løber af stablen i Liverpool til foråret. Semifinalerne afholdes 9. og 11. maj, mens vinderen findes 13. maj.

I årtier har det været tradition, at vinderen af sangkonkurrencen afgør, hvor værtskabet skal være det følgende år.

Men sikkerhedshensyn betød, at Storbritannien, der blev nummer to med sangen "Space Man" af Sam Ryder, fik overdraget værtskabet.

Rusland blev bortvist i år som følge af invasionen af Ukraine. Det er forventet, at landet også bliver ekskluderet i 2023.