GO'

Fandt kæresten sovende på badeværelsesgulvet – nu vil de bryde et tabu

Oliver Zahle er blevet ‘dobbeltsengsskeptiker’, som han kalder det, og han ser flere positive aspekter ved at sove hver for sig.

I en stolpehytte i Thailand skulle parret Oliver Zahle, forfatter og filminstruktør, og Annika Smith, politiker og sociolog, nyde en velfortjent ferie.

En morgen vågnede Oliver Zahle og rakte ud efter sin kæreste i den anden side af sengen.

Men hun var der ikke.

Han rejste sig og gik undersøgende rundt i hytten og fandt hende sovende på en bunke sofapuder på marmorgulvet i badeværelset.

Der gik det op for Oliver Zahle, at han havde et problem. Han snorker.

Efter flere forsøg med blandt andet natbøjle, søvnterapi og ørepropper er parret kommet frem til en alternativ løsning, vil nogen måske mene.

Oliver Zahle og Annika Smith har valgt at sove i hver deres værelse – en løsning, de oplever, at andre generelt automatisk ser som en falliterklæring.

- Der er hele den her fortælling om, at hvis man sover hver for sig, så er det fordi, der er en kæmpe krise i forholdet. Det er deraf tabuet stammer, siger Annika Smith i ‘Go’ aften LIVE’.

De har valgt at tale åbent om deres løsning for at bryde tabuet. For det behøver ikke at være en falliterklæring, at man sover hver for sig, mener de.

Et fælles problem

Efter oplevelsen i Thailand måtte parret tage en snak, som Annika Smith havde forsøgt at undgå i en længere periode.

For det var ikke første gang, at hun oplevede søvnproblemer grundet Oliver Zahles snorken.

Annika Smith havde gået til søvnterapeut og fået lavet formstøbte ørepropper, og næsten hver nat havde hun sneget sig ud af soveværelset, efter han var begyndt at sove og snorke – og hver morgen vågnede hun før ham for igen at lægge sig ind ved hans side.

Afstemning

Vil du foretrække at sove i samme seng som din partner?

- Det var så tidligt i vores forhold, så jeg lod ham være i illusionen, forklarer hun.

Annika Smith har tidligere haft en kæreste, der snorkede meget, hvor det var et stort problem, hvis de ikke sov sammen.

- Jeg var bange for, at det samme skulle ske igen, hvis jeg konfronterede Oliver, fortæller Annika Smith.

Men efter mange forsøg fra begge parter måtte parret erkende, at de endnu ikke havde fundet en holdbar løsning. Derfor tyede de til at sove hver for sig.

Nu sover Annika Smith i samme værelse som deres søn, imens Oliver Zahle sover i sit eget værelse, og ifølge dem har deres forhold det bedre end før.

Mange vil sige, at hele passionen dør, men jeg skal jo kurtisere hende lidt igen, ligesom da vi mødte hinanden

Oliver Zahle, forfatter og filminstruktør

Afstemning

Mener du, at det er et dårligt tegn, hvis par sover hver for sig?

En gammel forestilling

Forestillingen om, at man skal sove sammen, kan findes i historien.

Det forklarer Mikkel Venborg Pedersen, der er seniorforsker og ph.d. i europæisk etnologi og dr. phil i kulturhistorie ved Institut for nyere tid og verdens kulturer på Nationalmuseet.

- Grunden til, at man tidligere har valgt at sove sammen, har været et behov for at holde varmen. De fleste, der har været på lejrtur, ved, at det er nemmere, når man sover flere sammen, siger han.

Ifølge Mikkel Venborg Pedersen havde man dengang en anden forståelse af natten, hvor man var bange for mørket.

- For at klare sig igennem natten var der to muligheder: Man kunne bede sin aftenbøn, eller man kunne sove sammen med andre for at skabe en tryghed, fortæller Mikkel Venborg Pedersen.

Danskere og snorken

  • Omtrent hver fjerde af os snorker regelmæssigt. Det svarer til 1,3 mio. danskere.
  • Snorken kan opstå i alle aldre og kan have mange årsager. Halvdelen af alle mennesker snorker af og til i løbet af livet.​
  • Børn kan snorke, fordi mandler og polypper lukker luftvejene til.​​

Kilde: Rigshospitalet.

Og netop trygheden er stadig en betydningsfuld faktor den dag i dag, mener Mette Boritz, der er museumsinspektør på Nationalmuseet.

- Det handler om samhørighed, tryghed og hygge. Man vil stadig gerne være sammen, tilføjer hun.

De uforudsete fordele

I starten var Oliver Zahle skeptisk over løsningen, for hvad hvis det gik udover deres sexliv og intimitet? Men faktisk har det vist sig at være en fordel.

- Mange vil sige, at hele passionen dør, men jeg skal jo kurtisere hende lidt igen, ligesom da vi mødte hinanden, siger han.

Oliver Zahle indrømmer, at han nu er ‘dobbeltsengsskeptiker’, som han kalder det, og faktisk ser han i dag flere positive aspekter ved at sove hver for sig.

- Nu kan jeg gøre, hvad jeg vil. Jeg kan spise popcorn og se Champions League i min egen seng, siger Oliver Zahle.

Derudover forklarer parret, at de har oplevet, at de er begyndt at date igen, og at de alt andet lige er i bedre humør, når de begge har sovet godt.

Se hele indslaget fra 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.