Vild med dans

Han udlever drømmen i L.A. – men har også fået en indsigt, han ikke bryder sig om

Sonny Fredie Pedersen har optrådt med verdensstjerner som Taylor Swift, Nicki Minaj og Will Smith.

I foråret blev Sonny Fredie Pedersen ringet op og tilbudt et job, han slet ikke havde søgt.

Alligevel sagde han ja med det samme. Der var ingen forbehold, altså virkeligt ingen, fortæller han.

Også selv om det betød, at han måtte afbryde sin 14 år lange karriere i underholdningsindustriens mekka, Los Angeles.

For jobbet, han blev tilbudt, var ét, han ikke engang havde turdet håbe på, han kunne få.

Men det var lige det, han havde brug for.

For selvom han udlever drømmen i L.A., har det også været svært for ham at finde sig til rette.

Landskendt som 11-årig

Det var jobbet som dommer i ’Vild med dans’, Sonny Fredie Pedersen blev tilbudt. Og selvfølgelig sagde han ja. For Sonny Fredie Pedersen er rundet af alt det, ‘Vild med dans’ står for.

Han er født ind i landets måske mest kendte dansefamilie, familien Fredie Pedersen, som har drevet danseskole på Amager i København siden 1935.

Da han var tre år, begyndte han at danse. Som 11-årig blev han landskendt i tv-dokumentaren ‘Ingen slinger i valsen’, der handlede om hans vej til verdensmesterskabet – som han i øvrigt vandt for første gang som 12-årig.

Inden da havde han vundet adskillige danske og nordiske mesterskaber inden for sportsdans – det, de fleste kender som standard og latin.

Derfor føler han, at han er “kommet hjem” i ‘Vild med dans’.

- Det føles godt at komme tilbage, fordi det er så stærk en del af min historie, siger han.

Hans farfar – som grundlagde familien Fredie Pedersens danseskole - har undervist Anne Laxholm og hendes mand. Og farfarens død var katalysator til, at Laxholm-parret gjorde karriere i England, fordi der ikke var nogen, der kunne træne dem på så højt niveau i Danmark, efter han gik bort.

Sonny Fredie Pedersen kender også den tidligere dommer Britt Bendixen, der bedømte de danseturneringer, Sonny deltog i som barn.

- Derfor er jeg også anxious over at sidde i den varme stol, som hun har siddet i. Der er ikke, fordi jeg er nervøs, men jeg vil gerne gøre et godt stykke arbejde, forklarer han.

Sonny Fredie Pedersen har også delt historie med de fleste af de professionelle dansere – mange af dem konkurrerede han mod som barn.

Men i modsætning til dem forlod han selv standard- og latindans, da han var i begyndelsen af 20’erne. Han var begyndt at skabe en karriere inden for musik og teater, og derfor havde han ikke tid til at dedikere sig sportsdansen, som det ville kræve, hvis han skulle fortsætte med at vinde turneringer.

I stedet begyndte han at få roller i store opsætninger som ‘Grease’ og ‘West Side Story’. Han fik også udgivet flere album og medvirkede i tv-programmer.

Med den erfaring i kufferten landede han i L.A. som 22-årig – ung, ydmyg og fuld af gåpåmod.

Men han anede ikke, at den tur, der bare skulle have været en kortere rejse, skulle blive begyndelsen på et nyt liv.

Blev tilbudt kæmpejob

Planen var bare, at Sonny Fredie Pedersen skulle til dansetræning hos af nogle af verdens bedste danselærere i The City of Angels. Han ville udvikle sin dans, så han var endnu bedre, når han kom tilbage til Danmark.

Men der opstod hurtigt interesse for danskeren med det imponerende cv, og han blev kontaktet af en agent fra et stort agency, der var interesseret i at hyre ham.

Som 22-årig sad den unge dansker derfor i en reception i en stor bygning i Hollywood og ventede på at møde agenten. Imens kørte en tv-skærm, hvor agenturet viste alle dem, de repræsenterede: Verdens største stjerner inden for musik og film.

- Jeg sad bare der og tænkte: “Oh shit”, fortæller Sonny Fredie Pedersen.

Folk er 'backstabbers' for at være helt dramatisk

Sonny Fredie Pedersen

Da han kom ind til agenten, satte han sig ved hendes skrivebord i det åbne kontorlandskab med udsigt over byen, og hun fortalte, at hun allerede havde et job klar til ham, hvis han ville arbejde.

Og det ville han.

Allerførste Hollywood-job

Det allerførste job, Sonny Fredie Pedersen landede, var til en af de største og mest prestigefulde årlige begivenheder i underholdningsbranchen: Oscar-uddelingen i Hollywoods Dolby Theatre.

Klædt i kjole og hvidt skulle Sonny Fredie Pedersen sammen med over 30 andre dansere danse rundt om værten, skuespiller Neil Patrick Harris, i et storslået åbningsnummer. Foran byens – verdens – absolut største navne.

Han var taget afsted på en indskydelse, og pludselig stod han der. På den scene, der for en aften var hele byens centrum. Det var et surrealistisk øjeblik for den dengang unge danser.

- Det var en vild oplevelse, og det gik egentlig rimelig hurtigt derfra, forklarer han.

Efter The Oscars stod den på Michael Jacksons stort-opslåede afskedsturné ‘This Is It’. Sonny Fredie Pedersen blev dog valgt fra i sidste runde, da han med sine 186 centimeter var for høj i forhold til kongen af pop.

Senere blev han danser og koreograf for navne som Taylor Swift, Nicki Minaj, Will Smith, Christina Aguilera og Kylie Minogue. Og han koreograferede afslutningsceremonien ved VM i fodbold 2018.

Men mens det kørte på jobfronten, oplevede Sonny Fredie Pedersen også bagsiden ved underholdningsbranchen i L.A.

Alt skete med en bagtanke

De første år, han boede i byen, mødte han utroligt mange imødekommende mennesker.

- Det hele var bare vildt og fantastisk. Jeg tænkte: “Ej, hvor er folk bare fede, og hvor er det fedt, at de er så åbne og imødekommende”, forklarer Sonny Fredie Pedersen.

Men jo længere tid han brugte i byen, desto mere opdagede han også, at folk anså ham som en konkurrent. Og at den amerikanske underholdningsbranche også er en grådig og udnyttende kultur.

- Det hele er meget overfladisk, og det er svært at finde ud af, om folk er reelle. Alle i Hollywood ved, hvor de vil hen, og de vil bruge alle midler for at nå det mål, siger han.

Sonny Fredie Pedersen oplevede, at nogle af de mennesker, der havde taget imod ham med åbne arme, gjorde det med en bagtanke – fordi ethvert nyt bekendtskab måske kunne gavne karrieren.

- Folk er backstabbers for at være helt dramatisk. Det skal man lige vænne sig til – og det er specielt svært som dansker, for vi er stik modsat, siger han.

En lille vennekreds

Var det ikke for underholdningsbranchen, ville den rolige ’Vild med dans’-dommer slet ikke være i L.A. For der findes mange andre “smukkere og mere sane steder i verden”, som han siger.

- Min personlighed er ikke lavet til underholdningsbranchen. Det kan godt være, at jeg er på, når jeg sidder og snakker i ‘Vild med dans’. Men det, der kommer frem, er min kærlighed for dansen, forklarer han.

Derfor har han heller ikke en kæmpe vennekreds i USA. Han fortæller, at han faktisk bare har to gode venner og sin kæreste Nika. Det er dem, han ved, at han kan stole på.

- Det er fint, jeg har ikke brug for flere omkring mig. Som person er jeg rimelig asocial, siger han.

Netop derfor har danseren også købt en ranch, der ligger en halv times kørsel fra L.A. Her har han en hektar jord, hvor han går og planter blomster – og virkelig nyder det.

- Det er helt latterligt, jeg er blevet sådan plante-aficionado. Jeg går meget op i at finde nogle blomster med farver, og så planter jeg dem selv – der er ikke nogen, der skal røre dem, siger han med et grin.

Sonny Fredie Pedersen har også planer om at få heste og dværggeder. Sådan nogle “bittesmå geder”, forklarer han.

Og fordi han nu kan koble af fra den hektiske storby, kan han faktisk holde ud at være der.

- Jeg har ligesom fundet et mix, der passer mig rigtig godt, siger han.

Men Sonny Fredie Pedersen savner stadig Danmark og den danske mentalitet af og til. Det var endnu en grund til, at det var utroligt nemt at sige ja til jobbet som dommer i ‘Vild med dans’.

Det er helt latterligt, jeg er blevet sådan plante-aficionado

Sonny Fredie Pedersen

Og han kan mærke en kæmpe forskel, når han er på den danske ‘Vild med dans’-produktion i forhold til de amerikanske produktioner, han har været på.

For her oplever han slet ikke samme spidse albuer og overfladiskhed.

Den sympatiske dommer

I stedet føler Sonny Fredie Pedersen sig taget godt imod af hele 'Vild med dans'-familien. Både backstage og blandt seerne.

På sociale medier, i indbakken og på gaden roser folk den nye dommer for at være omsorgsfuld og sympatisk.

De har bemærket, at han betænksomt mindede tv-vært Heidi Frederikke Sigdal om at tage is på sin ømme ryg.

Og at han i begejstring rejste sig op og ene mand gav applaus til paraatlet Daniel Wagner og danser Asta Björk efter deres jive. Det skete i semifinalen, hvor han ellers havde besluttet sig for at være ”lidt strengere”.

Det var ellers aldrig en strategi, han havde lagt. At han skulle være den søde dommer.

Men han har oplevet ekstrem meget positiv feedback på sin måde at være på i programmet.

- Det har virkelig været overvældende, altså virkelig overvældende. Det er sgu dejligt, siger han.

Alligevel går der kun en uge fra ’Vild med dans’ har slukket lyset, før han letter mod USA igen.

For så længe der er arbejde i Hollywood, føler Sonny Fredie Pedersen, at det er der, han skal være.

Men på sin egen måde.

Se den store finale i 'Vild med dans' fredag klokken 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.