Underholdning

Briter oprørte over ny sæson af ’The Crown’

Den nye sæson af ’The Crown’ foregår i 90’erne, hvor kong Charles turbulente ægteskab med prinsesse Diana nærmer sig enden.

I en alder af 73 har kong Charles sat sig på den britiske trone, efter at dronning Elizabeth gik i bort i september.

Og det var noget af en trone at udfylde efter morens 70 år som dronning. Men Charles trådte til som konge med en opbakning fra briterne, som var højere end mange år før.

Men noget truer nu med at skade det forbedrede image, som kong Charles har opbygget.

Hitserien ’The Crown’, der har den britiske kongefamilie som omdrejningspunkt, udkommer onsdag nemlig med sin femte sæson, og her dykker serien ned i en smertefuld periode for Charles.

Nemlig det ulykkelige ægteskab og efterfølgende skilsmisse med den populære prinsesse Diana i 1990’erne.

Man sidder i det hele taget med fornemmelsen af, at familien er ved at falde sammen

Lone Theils, ekspert i det britiske kongehus

Voldsom tid for den royale familie

- Det er en tid, der mildest talt er turbulent.

Sådan lyder det fra forfatter, journalist og ekspert i det britiske kongehus Lone Theils.

Hun fortæller, at tiden omkring slut-80’erne og 90’erne er præget af rod i kongefamilien særligt præget af det turbulente ægteskab mellem Charles og Diana.

I den periode skal de begge have haft affærer – Diana med sin rideinstruktør James Hewitt, og Charles med sin nuværende kone gennem 17 år, Camilla Parker Bowles.

- Man sidder i det hele taget med fornemmelsen af, at familien er ved at falde sammen. Så det er ikke en glad tid for familien, siger hun.

Det er her, at bekymringerne for den nye sæson kigger frem. For er der én person, der har bred sympati hos briterne, er det prinsesse Diana.

Dårligt tidspunkt for kongeparret

Timingen for den nye sæson kommer bestemt ikke ideelt for det nye kongepar, der indtil videre nyder en nogenlunde støtte i deres nye roller.

- I det hele taget har Charles ikke brug for, at der igen bliver rippet op i den her historie om Diana, hvor ulykkelig hun var i deres ægteskab, hvordan han var sammen med Camilla, som han i dag har været lykkeligt gift med i 17 år. Hele den gamle historie kan godt skade Charles, fordi der er mange, der stadig tænker, at det var synd for Diana, siger Lone Theils.

Mens sæsonen tager fat i en periode, der muligvis gør ondt på kong Charles’ image, så har serien op til udgivelsen også modtaget kritik fra flere fronter.

Tidligere premierministre langer ud

Det kommer blandt andet fra den tidligere premierminister John Major, der har kaldt en scene, hvori han har en samtale med dengang prins Charles om muligheden for dronningens abdicering, for et væld af "ondsindet nonsens".

- Hvis det kommer frem i et afsnit så kort tid efter dronning Elizabeths død, kan det godt skade Charles, siger Lone Theils.

Også den tidligere premierminister Tony Blair har kritiseret sin portrættering i serien.

Folk er mere forstående og medfølende, end vi nogle gange tror

Peter Morgan, skaber af 'The Crown'

Den prominente britiske skuespiller – og ven af kongeparret – Judy Dench fulgte op på kritikken og opfordrede Netflix til at vise en disclaimer i begyndelsen af hver episode, der understreger, at det er fiktion baseret på virkelige hændelser.

- Jo tættere dramaet kommer på nutiden, jo mere frit virker det til at sløre linjerne mellem historisk korrekthed og forsimplet sensation, skrev hun i et brev til mediet The Times.

- Mens mange genkender 'The Crown' for dens strålende, men fiktionaliserede genskabelse af hændelser, frygter jeg, at en betydelig mængde seere, særligt udenlandske, kan opfatte dets version som den hele sandhed, skrev hun videre.

Afstemning

Følger du med i 'The Crown'?

Serieskaber forsvarer ny sæson

I den anden lejr har seriens skaber og skuespillere forsvaret sig mod beskyldninger om, at serien er ondsindet mod familien, der kort forinden har mistet familieoverhovedet i dronning Elizabeth.

Skaberen Peter Morgan har udtalt, at man også må indfinde sig med, at 90’erne var en svær tid for kongefamilien, og at kong Charles med sikkerhed har smertefulde minder fra tiden.

Men med nutidens briller på mener han hverken, at serien eller vores minder om Charles vil være dårlige.

- Folk er mere forstående og medfølende, end vi nogle gange tror, sagde han til Variety.

Claudia Harrison, der spiller dronningens datter, prinsesse Anne, har udtalt, at en disclaimer ville nedgøre det verdensomspændende publikum ved at insinuere, at man ikke kan skelne fiktion fra virkelighed.

Bølgerne går højt omkring den turbulente tid

Men hvorfor opstår der sådan en ballade om en serie, der nu kører på femte sæson? I Lone Theils øjne drejer det sig om, at serien nu dykker ned i noget særligt sensitivt, og at de personer, der er involveret, stadig er i live.

- Det er en enorm følelsesmæssig historie, der bliver fortalt. Man bliver jo ved al drama lidt følelsesmæssigt manipuleret. Man holder med nogen og ikke med nogen andre.

Serien har fået blandet modtagelse hos anmelderne. BBC kalder den sjusket skrevet, og hos Rotten Tomatoes, der samler anmeldelser verden over, scorer sæsonen væsentligt lavere end forgængerne.

Danske Soundvenue giver tre ud af seks stjerner, mens den hos Politiken får fem stjerner og bliver kaldt ”eminent”.