Tinka og Sjælens spejl

Stemmen bag Tinka-hittet fik misbrugt sit ansigt i ni år

Malte August står bag slutsangen til dette års Tinka-julekalender. I mange år var han dog kendt som drengen, der fik stjålet sin identitet.

For knapt et år siden befandt Malte August sig i de norske fjelde, da han fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til.

Den 24-årige danske sanger boede på det tidspunkt i Lillehammer, hvor han gik på sangskriverskole for at dygtiggøre sig i at lave musik.

Det var februar – den tid på året, hvor man netop har fået julen godt på afstand.

Men det skulle der snart laves om på.

For Malte August fik et opkald af nogle gamle bofæller, der ligesom ham, laver musik. De ville høre, om han ville synge outrosangen til den nye julekalender 'Tinka og Sjælens Spejl'.

Det skulle han ikke tænke to gange over.

Sangen bærer titlen 'Den måneløse nat', og Malte August har glædet sig til, at alle danskerne skal høre den – hele 24 gange i bedste sendetid efter hvert afsnit af julekalenderen.

- Det er super fedt, og jeg er helt vildt glad for, at det sker. Men det er da også lidt angstprovokerende, siger han og tilføjer:

- At udkomme her som helt ny artist er næsten mere, end jeg turde drømme om.

Selvom Malte August med egne ord er helt ny, vil flere måske kende hans ansigt. Et ansigt der blev misbrugt på sociale medier i mere end ni år.

En falsk profil og 100 forelskede kvinder

For da Malte August var bare 14 år gammel blev han udsat for identitetstyveri. Hans billeder dukkede pludselig op på både Facebook, Instagram og Tinder under navnet Nikolaj Isaksen.

Det stod på i ni år, hvor personen kontaktede mere end 100 piger og både skrev og snakkede med dem. Flere af pigerne forelskede sig i den falske Nikolaj Isaksen. Malte August var dybt frustreret, men kunne intet stille op, da det ikke er ulovligt at bruge andres billeder.

Men i 2019 lykkedes det ham at finde frem til personen bag profilen gennem programmet '100 falske forelskelser', som blev vist på DR TV.

Det viste sig at være en ung kvinde, der havde haft en særdeles hård opvækst og kæmpede med selvværdsproblemer, som stod bag profilen.

De to fik talt sammen, og selvom Malte August i begyndelsen var vred på hende, endte han også med at have meget ondt af hende. Hun lukkede straks profilerne ned efterfølgende.

Bruger oplevelserne i musikken

Det var en hård tid for Malte August. Og den fylder stadigvæk en lille smule i ham, i hvert fald når han laver musik.

- Det har påvirket mig på den måde, at tematikken om, hvad sociale medier kan gøre ved en, stadigvæk fylder for mig, når jeg skriver sange, fortæller han.

Snart er Malte August aktuel med fem nye numre. Første nummer handler, ifølge ham, om noget af det, han oplevede dengang.

Men han føler også, at han har lagt den svære oplevelse bag sig, og i dag fylder den ikke meget i hans hverdag.

Her er det nemlig musik og sangskrivning, der optager pladsen.

Og nu drømmer han om snart at komme ud og spille for folk. Noget 'Den måneløse nat' måske kan bane vejen for.

Indtil videre glæder han sig dog til at se og opleve sit nummer, som afslutning på samtlige 24 afsnit af julekalenderen.

Du kan se 'Tinka og Sjælens Spejl' hver aften klokken 20 på TV 2 eller se snigpremiere på afsnittet allerede fra morgenstunden på TV 2 PLAY.

_