Lego-dommer blæst bagover af deltagere: - Det er helt ufatteligt
Syv gange i anden sæson af ’Lego masters’ er Lego-dommer Søren Dyrhøj blevet helt vildt imponeret. Se de syv modeller her i artiklen.
Vinderne af ’Lego masters’ blev Jakob Damgaard og Rasmus Wolf, der blæste Lego-dommer Søren Dyrhøj bagover med deres finalebyggeri.
Ifølge ham har niveauet i sæsonen været rigtig højt og stabilt.
Stort set alle Lego-byggerierne levede nemlig op til hans tre kriterier og havde: En god historie, en god komposition og en god byggeteknik.
Derfor var det de helt små marginaler, der afgjorde, hvilke hold der måtte forlade programmet undervejs.
Der var dog syv Lego-byg i sæsonen, som imponerede dommerne mere end andre.
Væggen – bygget af Jakob og Rasmus i finalen
I finalen byggede Jakob Damgaard og Rasmus Wolf en væg i Lego på 24 timer, og det var så godt bygget, at Søren Dyrhøj ikke prøver at skjule sin begejstring, når han fortæller om det.
- Det var ufatteligt. At de kunne nå at bruge så mange klodser på den tid, og at det også var så flot rent stilistisk, det gør det helt suverænt, forklarer Søren Dyrhøj.
Alle kriterierne i Søren Dyrhøjs notesbog blev opfyldt med den voluminøse Lego-væg, der med en god historie og mange overraskende detaljer ikke efterlod mange chancer til konkurrenterne.
- De andre havde nok set resultatet komme, siger Søren Dyrhøj.
Planeten – bygget af Troels og Morten i program 4
Selvom det gik galt i sekunderne inden, de skulle aflevere det færdige værk, og de derfor stod med et halvt ødelagt resultat, så har Søren Dyrhøj alligevel valgt at tage Troels Bering og Morten Hansens planet med.
For planeten stod noteret som en klar vinder på Lego-dommerens blok – lige indtil uheldet skete.
- De brugte togskinner til at lave cirklen omkring deres planet, det syntes jeg var genialt og meget ambitiøst. Jeg kunne lide deres historie, den var supergodt tænkt, siger han.
Byggeteknikken imponerede altså, og det kombineret med detaljerne og den gode historie gav en god balance i det samlede resultat – lige indtil balancen fysisk tippede til den forkerte side.
- De ved ikke, jeg havde dem som vindere. Jeg stod lige ved siden af, da uheldet skete, og det var virkelig en skam. For det var godt lavet, siger Søren Dyrhøj.
Lamaen – bygget af Ida og Peter i program 5
Det er rigtig svært at skabe et godt udtryk, når man skal bygge dyr i Lego, fortæller Søren Dyrhøj, for der skal meget få forkerte detaljer til, at udtrykket forsvinder.
Men Ida Thylstrup og Peter Jensens lama er bogstaveligt talt ramt lige i øjet. For især øjnene er noget, Søren Dyrhøj vælger at fremhæve ved modellen.
- Laver man øjnene forkerte, så mister dyret udtrykket. Men de øjner der, de var godt lavet. Det var virkelig en fed lama. Man kan ikke lade være med at smile, når man ser den. Ida og Peter fik humoren ind i den på den helt rigtige måde, siger Søren Dyrhøj.
Når den fungerer så godt, skyldes det, at Ida Thylstrup og Peter Jensen formåede at fremhæve lamaens finurlige karakteristika ved at overdrive dem, forklarer han videre.
- Underbiddet overdriver de helt rigtigt, og den måde, den står på med de helt stive forben, gør den totalt lamaagtig. Der skal så lidt til, at det ser forkert ud, men her gjorde de det bare rigtigt.
Nudelsuppen – bygget af Lena og Christina i program 3
Opgaven lød på, at deltagerne skulle bygge noget, der var højere end ’Lego masters’-værten Victor Lander.
Om det var sulten eller inspirationen, der ramte dem under forberedelsen, skal være usagt, men det er nok de færreste, der finder på at løse sådan en opgave ved at bygge en nudelsuppe.
Men det gjorde Lena Marguc og Christina Vest altså, og selvom det nok ikke var det Lego-byg, de fleste havde tippet som vinder, så valgte Søren Dyrhøj at lade dem vinde udfordringen.
- Det var så anderledes og noget, jeg overhovedet ikke havde set før. Hvis jeg skulle bygge i højden, så ville jeg aldrig havde tænkt på nudler med to spisepinde i toppen.
- Der er nok mange, der undrer sig over, at jeg valgte dem, når nogle af de andre havde lavet flotte og detaljerede ting. Men ligesom med dansk møbeldesign, var det bare flot og enkelt, forklarer Søren Dyrhøj.
Han vil endda gå skridtet videre og kalde det et kunststykke, og han ville ikke blive overrasket, hvis en, der designer skyskrabere, en dag tager Lena Marguc og Christina Vests ide til sig.
Aros – bygget af Jakob og Rasmus i program 2
En anden af sæsonens opgaver lød på, at deltagerne skulle bygge seværdigheder fra Danmark, og her havde Jakob Damgaard og Rasmus Wolf valgt at bygge kunstmuseet Aros, der ligger i Aahus.
Sæsonvinderne benyttede sig af en byggeteknik, der i Lego-byggernes verden er så tæt på ulovligt, som noget kan blive.
Alligevel imponerede udseendet på modellen af Aaros så meget, at Søren Dyrhøj har valgt at fremhæve det.
- Den var vildt flot. Det var nærmest en model, man kunne købe. Buen var superflot, men det kunne ikke blive mere ulovligt, siger Søren Dyrhøj.
Balladen opstod ved, at makkerparret vred klodserne for at lave cirklen. På et tidspunkt vil knopperne derfor bliver skæve og udvide sig, og til sidst kan det ikke holde sammen længere, forklarer Søren Dyrhøj.
- Men buen er autentisk. Faktisk er hele modellen bygget, som den står i virkeligheden med de helt rigtige proportioner, og det er så præcist lavet, at den kunne være en del af ”Lego architecture”-serien, forklarer Søren Dyrhøj.
Kunstnerkollektivet – bygget af Lena og Christina i program 1
I det første afsnit af ’Lego masters’ i denne sæson skulle holdene bygge en model, der blev sat sammen med de andres modeller, så det formede ”Drømmenes by”.
Lena Marguc og Christina Vest havde valgt at bygge et kunstnerkollektiv, der bestod af flere meget forskellige lejligheder, der tilsammen udgjorde en høj bygning.
Den model var Søren Dyrhøj særligt glad for, fordi den ramte den helt rigtige balance imellem detaljegraden og historien, så det var nemt af aflæse det hele, fortæller han.
- Det er en model, der hænger virkelig godt sammen. Der var eksempelvis et klaver på siden af bygningen, hvor der boede en pianist, der tørrede sit tøj i klaveret.
- Hvordan pianisten eller troldmanden bor i kollektivet, det er genialt tænkt, og det er de her små gode historier, der gør, at jeg kan huske det, siger Søren Dyrhøj.
Flamingoen – bygget af Ida og Peter i program 1
Til den allerførste opgave fik deltagerne tre timer til at bygge noget, der skilte sig så meget ud, at Søren Dyrhøj ville udpege det.
En nervepirrende første udfordring på grund af den korte tid, men det er faktisk en rigtig vigtig pointe for Søren Dyrhøj.
For det er også vigtigt for seerne, mener han, at de oplever, hvordan et Lego-byggeri ikke behøver at være kæmpestort og have taget rigtig lang tid at bygge, før det imponerer.
Derfor har han som sit sidste eksempel valgt Ida Thylstrup og Peter Jensens flamingo.
- De brugte ikke særligt mange klodser, men de formåede at lave noget, der var udtryksfuldt, humoristisk og farverigt på kort tid. Det kan jeg rigtig godt lide, siger Søren Dyrhøj.
Se begge sæsoner af ’Lego masters’ på TV 2 PLAY.