Fantasyserie tager afstand fra racistiske fans – derfor vækker diversitet debat

Filmekspert og fan forklarer, hvorfor diversitet i tidens helt store fantasyserier vækker debat.

I ’Ringenes Herre: Magtringene’ spilles elveren Arondir af den puertoricanske skuespiller Ismael Cruz Córdova. Arondirs kærlighedsinteresse, mennesket Bronwyn, spilles af den britisk-iranske skuespiller Nazanin Boniadi.

I ’House of the Dragon’ sidder der for første gang en sort mand med ved bordet, når kongen og hans Hånd holder råd – nemlig Corlys Velaryo, spillet af Steve Toussaint.

Disse karakterer er blot eksempler på, at der er skruet op for diversiteten i to af tidens helt store fantasyserier, og det er ikke gået ubemærket hen.

Både HBO's 'Game of Thrones'-spinoff ’House of the Dragon’ og Prime Videos ’Magtringene’ bygger videre på eksisterende fantasyuniverser, der hidtil har været så godt som blottede for ikkehvide hovedkarakterer. Og det har kastet negative reaktioner af sig fra fantasyfans.

Både Steve Toussaint og Ismael Cruz Córdova har talt offentligt om ”racistiske overfusninger” og ”ren ondskabsfuld hadtale” i deres indbakker.

Torsdag tog skaberne af ’Magtringene’ afstand til den racisme, deres fanbase udgyder mod seriens ikkehvide skuespillere. I et opslag på den officielle Twitter-profil skriver holdet bag serien, at de "nægter at ignorere eller tolerere" den racisme, de ikkehvide medvirkende udsættes for.

Og flere skuespillere fra Peter Jacksons oprindelige ’Ringenes Herre’-trilogi har ligeledes sagt fra ved at iføre sig en T-shirt med elverører i alle farver.

Blandt andet de tre skuespillere Dominic Monaghan, Elijah Wood og Billy Boyd, der spillede hobbitterne Merry, Frodo og Pippin i filmene.

Også i 'House of the Dragon'-lejren har serieskaberne kommenteret på diversiteten.

Den ene serieskaber Ryan Condal har i et interview med EW udtalt, at det fra starten var visionen, at 'House of the Dragon' i modsætning til 'Game of Thrones' ikke kun skulle have ”en masse hvide mennesker på skærmen".

Men hvad er det, der gør, at fantasyfans er så utilfredse med, at der er ikkehvide skuespillere med? TV 2 har spurgt en filmekspert og en Tolkien-fan, hvad forklaringen er.

Det kan nærmest blive lidt religiøst

Jacob Ludvigsen, Soundvenue

Fans føler ejerskab over universerne

Ifølge filmredaktør på Soundvenue Jacob Ludvigsen kan den store vrede skyldes, at fantasyfans føler stort ejerskab over de universer, de ofte bruger meget tid på at studere og har et tæt forhold til.

- Der sidder en meget stor gruppe fans, som føler, at de kender Tolkiens og George R.R. Martins universer bedre end dem, der laver serierne. De her universer er minutiøst beskrevne, og det kan nærmest blive lidt religiøst, hvor fans går tilbage til originalteksterne, siger Jacob Ludvigsen.

Men der er også noget andet på spil, forklarer Jacob Ludvigsen. Det taler nemlig ind i en større tendens.

- Jeg tror faktisk, at en endnu større årsag er, at de her fans mener, at diversitet og mangfoldighed er gået hen og blevet altoverskyggende. De mener, at serieskaberne gør mere ud af at tilfredsstille tidens behov for diversitet end at være tro mod universet. Og det bliver de stødt over, for de føler, det er at gå på kompromis med værkets identitet.

Jacob Ludvigsen har selv i en klumme på Soundvenue argumenteret for, at en elver i 'Ringenes Herre'-universet selvfølgelig kan være sort.

- Jeg får lyst til at spørge, hvilken forskel det gør, om en elver er sort. Jeg mener ikke, det er nogen helt fundamental ting at gå på kompromis med. Der er andre ting end hudfarve, der karakteriserer de her væsner i langt højere grad, siger Jacob Ludvigsen.

Tolkien beskrev karakterers hudfarve

Kim Pierri er medstifter af Tolkienselskabet Bri. Han har fulgt debatten om kritikken af de farvede skuespillere i 'Ringenes Herre: Magtringene'.

Ifølge ham har debatten delt sig i tre lejre: dem, der er direkte racistiske i deres kritik af castingen, dem, der mener, det strider mod Tolkiens ord, og dem, der er ligeglade. Selv tilhører han sidste kategori.

Når der er en gruppe fans, der mener, det strider mod Tolkiens ord, skyldes det ifølge Kim Pierri, at Tolkien udførligt har beskrevet, hvordan alle hans karakterer ser ud.

- De, der er purister, vil mene, at det simpelthen bare ikke er sådan, Tolkien har beskrevet den her verden. Elverne bliver beskrevet som lyshudede, og der er ikke beskrevet nogen elvere, der var mørkhudede. For nogle betyder det meget, at de her figurer ser ud, som de er beskrevet, siger Kim Pierri.

Ifølge ham handler det altså for mange fans ikke om, at man ikke vil se farvede skuespillere i universet, men at det strider imod Tolkiens ord.

Mange fans – ham selv inklusive – kan dog ikke se problemet i castingen. De er mere bekymrede for andre ændringer i universet.

- For mig betyder det mere, at figurerne er tro mod Tolkiens ånd. Det bliver først et problem for mig, hvis de begynder at ændre for meget på det beskrevne for at få deres historie til at passe, siger Kim Pierri.