Vild med dans, sæson 1.
Vild med dans

Verdensmesteren takkede nej, da telefonen ringede. Her er 10 ting, du ikke vidste om ‘Vild med dans’

'Vild med dans' blev skudt i gang for 20 sæsoner siden. Og der var tårer, begynderfejl, lamper fra Ikea og en helt masse at bevise.

'Vild med dans' krydser en ganske særlig milepæl, når den nye sæson skydes i gang fredag aften.

Det er nemlig intet mindre end 20. gang, at der bydes velkommen til et nyt kuld af "Danmarks modigste dansere". Og meget er sket siden dengang i foråret 2005, hvor det hele begyndte.

Her giver nogle af de personer, der var helt tæt på dansegulvet dengang, et unikt tilbageblik i 'Vild med dans'-historien.

Det begyndte med tårer

Karen Boel Thomsen havde lavet meget tv, da britiske BBC i foråret 2004 begyndte at sende et danseprogram ved navn 'Strictly come dancing'.

Derfor modtog hun som producent på produktionsselskabet Mastiff et VHS-bånd med det allerførste afsnit af den engelske version. Og det VHS-bånd skulle komme til at ændre hendes karriere.

For der skete noget, da hun – sammen med Peter Hansen, som senere skulle blive 'Vild med dans'-vært – satte det bånd i VHS-afspilleren.

- Vi græd begge to. Det var egentlig ret vildt, husker hun.

Selv i dag kan Karen Boel Thomsen ikke forklare hvorfor.

- Men jeg har altid haft det sådan, at hvis jeg ser noget, og jeg bliver rørt af det, så ligegyldigt hvorfor, tænker jeg: "Her har vi virkelig fat i noget", siger hun.

- Og så hoppede vi rundt og råbte: "Dét program vil vi fandme lave!".

Men de havde ikke forudset, hvor meget de måtte kæmpe for 'Vild med dans'.

Svært at sælge

I de spæde 00'ere hittede tv-programmer som 'Stjerne for en aften', 'Hit med sangen', 'Venner for livet', 'Popstars' og 'Scenen er din'.

Derfor var konkurrencen hård, da holdet fra Mastiff prøvede at sælge det nye format ind til de landsdækkende kanaler.

De forsøgte både hos DR og TV 2, men i første omgang var der ikke nogen, der ville købe det.

- Jeg tror ikke rigtigt, folk forstod, hvad programmet kunne. Og vi kunne måske heller ikke helt forklare det, når vi skulle sælge det – for vi vidste heller ikke selv lige præcis, hvad det var, det kunne, siger Karen Boel Thomsen.

Til sidst lykkedes det dog at lande en aftale med TV 2, fordi 'Strictly come dancing' klarede sig godt i England.

Men 'Vild med dans' skulle stadig bevise sit værd.

Et lørdagseksperiment

Programmet fik ikke lov at sende på den mest eftertragtede tv-dag lige fra begyndelsen. 'Scenen er din' var nemlig TV 2s underholdningsflagskib fredag aften i foråret 2005.

Derfor fik 'Vild med dans' premiere en lørdag og ikke en fredag, hvilket ellers har været tilfældet alle de efterfølgende år. Sæsonen bestod også kun af syv dansepar og otte programmer – og er dermed den korteste i 'Vild med dans'-historien.

- Det var et eksperiment lørdag aften, og så skulle man se, om det var noget, folk gad at se, lyder det fra TV 2s nuværende underholdningsredaktør Thomas Strøbech, som dengang var helt tæt på danseparrene som tilrettelægger på programmet.

Eksperiment eller ej, så var 'Vild med dans' dog allerede fra begyndelsen stort for en af de sidst tilkomne professionelle dansere i castet: Nemlig den dengang 27-årige Thomas Evers Poulsen.

- For os dansere var det helt vildt, at en sport, som folk jo slet ikke talte om før da, nu pludselig skulle være lørdagsunderholdning, husker han.

Og netop fordi danseverdenen dengang var ukendt land for mange – selv for produktionen – så måtte de have hjælp. Og den hjælp kom fra en, som senere skulle blive en 'Vild med dans'-legende.

Jens Werner var konsulent

Jens Werner havde blandt andet vundet både danmarksmesterskabet, europamesterskabet og verdensmesterskabet i selskabsdans, og i 2005 arbejdede han som landstræner under Danmarks Sportsdanserforbund.

Så da Mastiff havde brug for at lære mere om danseverdenen, var det ham, de ringede til. De ville gerne have ham med på holdet.

Dog takkede Jens Werner i første omgang nej til at være involveret. Men alligevel lykkedes det den kommende 'Vild med dans'-vært Peter Hansen at overtale danseren til at komme ud til et møde, hvor han kunne høre mere.

Da først Jens Werner mærkede produktionens energi og tro på projektet, var han klar.

Ud over at han blev en af de fire dommere, fik Jens Werner også en anden vigtig rolle. Han blev nemlig konsulent på 'Vild med dans'.

I de første sæsoner var det derfor ham, der rådgav produktionen om alt det dansefaglige, de skulle tage højde for. Eksempelvis hvor man skaffede de rigtige stoffer til kjolerne, hvordan underlaget på dansegulvet skulle være, hvordan de kunne finde dansere, og ikke mindst hvor hurtigt musikken skulle være i en vals.

Men der var også meget andet at få styr på. Og produktionen stod over for lidt af en udfordring.

Børnelamper fra Ikea holdt i årevis

Fordi ingen anede, om 'Vild med dans' ville overleve mere end en sæson, var pengene små. Derfor måtte der tænkes kreativt – især da studiet skulle bygges.

Ambitionen var, at 'Vild med dans' skulle ligne 'Moulin Rouge', Baz Luhrmanns storfilm fra 2001. Alt skulle være rødt, guld og ekstravagant.

Men den største del af pengene var brugt på at bygge scenografiens trappe. Derfor blev filosofien i samarbejdet med Claus Zier, som siden har designet alle 'Vild med dans'-studierne, at alt skulle laves for så lidt så muligt.

Søjlerne blev skabt af gennemsigtigt pex-plastik, der blev lyst op med rødt lys. Bagtæppet af rødt velour lånte de sig til via en rundringning til nærliggende teatre. Og på en ganske almindelig tur i Ikea, faldt Karen Boel Thomsen over en børnelampe, hun syntes var fed.

Det var bare en simpel, hvid blomst, men den så ud af meget på væggen – især hvis man havde mange, tænkte hun. Og satte man gyldent folie på væggen bagved, blev effekten endnu større, fandt de ud af.

Derfor endte produktionen med at købe en hel del børnelamper, som kom til at udsmykke væggene de første mange sæsoner af 'Vild med dans'.

Men efter programmets premiere, var der også noget, som blev lavet om med det samme.

Et tomt green room – og helst ingen vandflasker

På den allerførste 'Vild med dans'-aften tog værten Andrea Elizabeth Rudolph – præcis som det foregår i dag – imod parrene i green room efter deres dans. Men der var en lille detalje, produktionen ikke havde tænkt på.

For i begyndelsen stod hun der helt alene. Men allerede programmet efter var det lavet om.

Modsat i dag sad danseparrene i det allerførste program nemlig ikke i green room, før de skulle på gulvet.

- Det fungerede slet ikke. Det så virkelig tomt ud, siger Karen Boel Thomsen.

Men lige siden har alle dansepar været i green room gennem hele udsendelsen – og i begyndelsen på barstole uden synderlig god komfort.

- Man sad virkelig dårligt på dem i det fine tøj, husker Thomas Evers Poulsen med et grin.

I dag er de stole skiftet ud med bløde sofaer, og så er klude og vand til danseparrene blevet fast inventar. Sådan var det ikke i det allerførste program.

Dengang var det snarere et uheld, hvis man så danserne drikke vand, mens de var i fjernsynet.

- Men nu er det jo en del af fortællingen. At man viser det hele. Det låner fra den kode, der er i reality-tv, siger underholdningsredaktør Thomas Strøbech.

Og green room er ikke det eneste rum i 'Vild med dans'-verdenen, der efterhånden har fundet sin form.

Kjolerne blev lejet

En af de vigtigste livsnerver i 'Vild med dans' er programmets systue. Med tiden er det blevet en regulær arbejdsplads for op mod 10 skræddere, der uge for uge kreerer kjoler og tøj til danseparrene.

Men da det hele begyndte, lå den opgave hos langt færre mennesker. Chefkostumier Christina Ramlau havde til at begynde med nemlig kun en assistent på sendedagen.

Men de kunne ikke følge med. Så da sæsonen rullede, fik hun lov til at ansætte to personer, som kunne hjælpe til i løbet af ugen.

Alligevel var der hverken tid eller budget til at sy alle kjoler fra bunden.

Derfor handlede det i høj grad om at finde turneringskjoler hos professionelle dansere, som 'Vild med dans' kunne låne eller leje sig til.

Forud for sæsonen tog Christina Ramlau eksempelvis til Danmarksmesterskaberne i standard- og latindans for at spotte kjoler og dansere, hun kunne kontakte. Hun købte også brugte kjoler af professionelle dansere som Soffie Dalsgaard og Vicki Jo, der var med i de tidlige 'Vild med dans'-år.

Derudover hjalp de medvirkende professionelle dansere også med at finde kjoler via deres netværk.

Eksempelvis husker Thomas Evers Poulsen, hvordan han skaffede en standardkjole til dansepartneren Mia Lyhne i det allerførste program. Den havde tilhørt den professionelle danser Mie Moltke.

- Hun havde solgt den til et af de par, jeg underviste. Og så vidste jeg, at den hang derhjemme, siger han.

Derfor var stylingen i begyndelsen også meget tættere på den klassiske turneringsdans, hvor 'Vild med dans' i dag i langt højere grad følger tidens mode. Og det var ikke kun i stylingen, at det sportslige skinnede igennem.

Danserne var sportsstjerner

I åbningsprogrammet blev alle de professionelle dansere præsenteret som sportsstjerner med deres vundne titler. Vandt man trofæet blev man "Vild med dans-mester", ligesom man ville blive danmarksmester eller verdensmester.

Derudover var det et formatkrav fra BBC, at man så livebilleder af hvert dansepar, lige inden de gik på gulvet.

- Det emmede af sport, at man filmede dem lige inden en præstation. Man ville gerne se nervøsiteten, siger Karen Boel Thomsen.

I dag starter parrene direkte på gulvet for at sparre tid, og det er danseren Thomas Evers Poulsen ganske godt tilfreds med.

- Den lange gåtur ind på gulvet var jo noget vi øvede, fordi det talte med i bedømmelsen. Og man følte sig altid lidt hundset med, fordi man skulle skynde sig ind og i gang. Nu er der meget mere ro på til bare at være i dansen, siger han.

Sådan er programmet blevet skåret til i løbet af sæsonerne. Men én gang har produktionen dog fjernet en detalje ud, som fik seerne til at rase.

Kærligheden til Antonelli

Da produktionen et år undlod at præsentere The Antonelli Orchestra, det faste husorkester i 'Vild med dans', modtog de et væld af vrede seerhenvendelser.

- Folk var rasende over, at vi ikke præsenterede dem. Det måtte vi åbenbart ikke tage ud, siger TV 2s underholdningsredaktør Thomas Strøbech.

BBC har da også kåret The Antonelli Orchestra til verdens bedste 'Vild med dans'-orkester. Og de har skam også været med siden allerførste program.

Det var nemlig kapelmesteren Claes Antonsen, som produktionen blev anbefalet at ringe til, da der skulle findes et orkester til 'Vild med dans'. Og da Karen Boel Thomsen mødte trommeslageren for første gang, tænkte hun næsten, at han var lidt for smart.

- Det var ligegyldigt, hvad jeg sagde eller drømte om, så sagde han: "Det kan vi sagtens!". Så jeg tænkte virkelig: "Lad os nu se, om han kan levere alt det, han siger".

- Men det kunne han, og det har han kunnet lige siden, siger hun.

En anden, der leverede, var den unge Thomas Evers Poulsen. Han lagde nemlig ud med at vinde allerførste udgave af 'Vild med dans' med Mia Lyhne.

Og sammen med hende gjorde han tilmed noget, han aldrig har gjort siden.

Er de kærester?

I sæsonens program to – inden den allerførste afstemning – sluttede Thomas Evers Poulsen og Mia Lyhne deres rumba af på utraditionel vis. Nemlig med et kys. Og det var der en særlig grund til.

I løbet af ugen blev de klar over, at et andet par havde et vildt trick i ærmet.

Stine Stengade og hendes dansepartner Lars Christensen planlagde at lave en iøjefaldende variation – den såkaldte "helikopter", hvor damen svinges rundt på gulvet som en propel.

- Vi tænkte bare: "Shit, hvad gør vi? Vi er nødt til at finde på noget for at hamle op med den", fortæller Thomas Evers Poulsen.

Fordi Mia Lyhne var skuespiller, besluttede de hurtigt, at de kunne lægge et kys ind til sidst i deres dans. Men de ville kun gøre det den ene gang, de dansede på live-tv. Ikke til nogle af prøverne. For tænk nu, hvis produktionen sagde, at de ikke måtte.

Da rumbaen nærmede sig sin slutning lørdag aften, gjorde de det.

- Og SÅ begyndte historierne: "Er de kærester?!", griner Thomas Evers Poulsen.

Det var de ikke. Allerede dengang var danseren sprunget ud over for familie og venner, men det var ikke bredt kendt i offentligheden. Og det blev først i finalen, at danseparret for alvor fejede rygterne af bordet.

I deres freestyle lagde de for sjov ud med at danse brudevals, som de afblæste efter få sekunder. Og romance eller ej, så blev det Mia og Thomas, der løb med titlen som "Vild med dans-mestre".

1,3 millioner seere så med, da det skete. Det var 600.000 flere, end da sæsonen blev skudt i gang.

Først efter sejren bemærkede Thomas Evers Poulsen, at folk genkendte ham på gaden – ganske mange ønskede ham endda tillykke.

TV 2 bestilte da også med det samme en ny sæson af 'Vild med dans', der skulle komme allerede i efteråret samme år. Denne gang med flere dansepar, flere programmer og en opgradering både på budgettet og på sendetidspunktet.

I sæson to steg seertallet i finalen til 1,9 milloner. Dermed blev 'Vild med dans' den mest sete fredagsunderholdning i ti år, og programmet vandt tilmed TV-prisen som årets bedste underholdningsprogram i 2005.

- Det var et stort skulderklap. Virkelig, husker Karen Boel Thomsen.

Lige siden begyndelsen har hun og resten af holdet fra dengang betragtet 'Vild med dans' som et hjertebarn.

Og når værterne fredag aften byder velkommen til et nyt hold af Danmarks modigste dansere – og til den 20. sæson af 'Vild med dans' – så er produktionen klar til at gøre det hele igen.

Både i systuen, i bandet, i træningslokalet, kontrolrummet – og på alle gangene derimellem.

Denne artikel blev oprindeligt udgivet i 2022, da 'Vild med dans' rundede program nummer 200. Den er opdateret i anledningen af, at programmet nu tager hul på sin 20. sæson. Se premieren på jubilæumssæsonen af 'Vild med dans' fredag klokken 20 på TV 2 og på TV 2 PLAY.