Underholdning

Tre danske film valgt til kapløb om Oscar-indstilling - anmelder udpeger klar favorit

Anmelder har én klar favorit til at blive den danske Oscar-kandidat.

Filmene 'Holy spider', 'Resten af livet' og 'Du som er i himlen' er valgt til kapløbet om en dansk indstilling til en Oscar.

Det oplyser Det Danske Filminstitut i en pressemeddelelse.

De tre film er altså dem, der skal dyste om at blive indstillet som det danske bud på en nominering til kategorien bedste internationale film ved næste års Oscar-uddeling.

Filmene er udpeget af den danske Oscar-komité, der består af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet. Den endelige kandidat udpeges 27. september.

Tre markante titler

Claus Ladegaard, direktør for Filminstituttet og formand for komitéen, siger i pressemeddelelsen:

- Vi har peget på tre markante titler, som, vi mener, har potentialet til at nå længst i Oscar-kapløbet.

‘Holy spider’ er instrueret af Ali Abbasi og er baseret på den sande historie om den såkaldte "edderkoppemorder" Saeed Hanaeid, der mellem 2000 og 2001 dræbte 16 prostituerede i den iranske by Mashhad.

‘Resten af livet’ er instrueret af Frelle Petersen og handler om en families vej igennem en stor tragedie.

‘Du som er i himlen’ handler om en 14-årig pige, hvis liv bliver vendt op og ned på en enkelt nat. Filmen er instrueret af Tea Lindeburg.

Den rammer ned i nogle politiske og religiøse temaer, hvilket kan være en fordel i Oscar-regi

Ann Lind Andersen

Anmelder: Favoritten er kontroversiel

Ifølge filmredaktør og anmelder Ann Lind Andersen er der én klar favorit til at blive den danske kandidat.

- Jeg tror klart mest på ‘Holy spider’. Det er en film, der allerede er kendskab til i udlandet, og så er det også en spændende og kontroversiel true crime-historie, siger hun.

Ifølge Ann Lind Andersen er det særligt, fordi filmen indeholder en skarp kritik af det religiøse styre i Iran.

Filmens hovedrolleindehaver, Zar Amir Ebrahimi, lever i eksil fra sit hjemland Iran, efter at hun fik lækket en privat video af en tidligere partner.

- Filmen har flere seriøse og aktuelle aspekter, og den rammer ned i nogle politiske og religiøse temaer, hvilket kan være en fordel i Oscar-regi, siger hun.

De to øvrige film er ifølge Ann Lind Andersen også gode kandidater, men dog for små produktioner til rigtigt at kunne batte noget i Oscar-regi.

- De to andre titler er også gode film, men med deres stille fortællinger kan de måske godt have lidt for små armbevægelser til Oscar, lyder vurderingen.