To anmeldere forklarer, hvorfor de er rygende uenige om verdens dyreste serie
TV 2 har spurgt to anmeldere, hvordan de kan være så uenige om den nye 'Ringenes Herre'-serie.
Er 'Ringenes Herre: Magtringene' "en kedelig omgang", eller er den "spændt til bristepunktet med kinetisk energi"?
Er den astronomisk dyre produktion storslået og smuk "både at se på og lytte til", eller er det en omgang "glat cgi" (computer generated imagery, red.).
Den hidtil dyreste tv-serie i verdenshistorien, 'Ringenes Herre: Magtringene', har fredag premiere på Amazon Prime. Og den har virkelig delt anmelderne herhjemme, hvor serien har fået mellem to og fem stjerner af det danske anmelderkorps.
Serien, hvis 1. sæson på 8 afsnit har kostet svimlende 3,4 milliarder kroner, kaldes "smuk og gennemført" i Jyllands-Posten og "amatørteater" i Politiken.
Men hvordan kan anmeldere være så uenige efter at have set de samme to afsnit af en serie?
TV 2 har spurgt Sara Prahl, der gav serien to stjerner i Soundvenue, og Thomas Conradsen, der gav fem stjerner i sin anmeldelse i Berlingske.
Mytedannelse højner forventninger
Begge anmeldere udtrykker, at de er overraskede over at være uenige med deres anmelderkolleger om 'Magtringene'.
Sara Prahl, der står bag en anmeldelse i den negative ende, mener, at uenighederne kan bunde i den myteskabelse, der var omkring serien fra start. Store forventninger kan nemlig påvirke oplevelsen både positivt og negativt.
- Man kommer helt uundgåeligt til at have nogle sindssyge forventninger til den her serie, fordi der har været mytedannelse om den fra start. Det er den dyreste nogensinde, og så bygger den ovenpå både Tolkiens univers og Peter Jacksons film. De forventninger vil man jo have med sig, når man ser serien, siger Sara Prahl.
Berlingskes Thomas Conradsen, der altså er begejstret for serien, kan godt se, hvor kritikerne kommer fra. Men han holder alligevel på sin begejstring over serien.
- Jeg kan skam godt anerkende, hvad andre anmeldere ser som svagheder: Den er storladen, dialogen kan virke opstyltet, og det går langsomt. Sådan kan fantasy være, men de træk er også blandt grundene til, at mange af os elsker genren. Jeg tror virkelig, at den vil begejstre mange af dem, der generelt kan lide Tolkien. Jeg blev suget helt ind i universet igen.
Smukke computerbilleder
Noget af det, kritikerne kritiserer 'Magtringene' for, er blandt andet den storstilede brug af cgi – computeranimerede billeder. Ifølge mediet Variety er der godt 9500 cgi-skud i 'Magtringene', som det har taget 1500 visual effects-kunstnere at lave.
Sara Prahl kalder det visuelle udtryk i seriens kulisser "glat", og mener desuden, at den slags ikke har de bedste kår på streaming på små skærme.
- Hvis jeg var blevet introduceret for denne serie på et biograflærred, kunne det sagtens være, at jeg var blevet mere imponeret. Men det er ikke det, den er lavet til. Og det skal jo helst tænkes ind, at folk kommer til at se den på streaming, siger hun.
Men det er dog ikke hendes egentlige kritikpunkt:
- Til syvende og sidst handler det om, om jeg føler mig involveret i de her karakterer eller ej. Om jeg har lyst til at lære dem bedre at kende. Det må jeg konstatere, at det har jeg ikke efter to afsnit, siger hun.
Thomas Conradsen er dog imponeret over serien, som han kalder et "stort, smukt eventyr".
- Jeg vil sige, at hvis det her er en serie til to stjerner, så vil jeg meget gerne se en serie til seks stjerner. Det må jo være en helt guddommelig oplevelse! Hvis man tør overgive sig til det her storladne og lidt corny eventyr, kan det føles som at være barn igen, hvor man lå og læste eventyr på børneværelset.