Skjoldet faldt, da landmand skulle se en flere år gammel frygt i øjnene

Efter flere mislykkede bekendtskaber med de forkerte fyre havde Katja Gullaksen næsten mistet troen på kærligheden. 

29-årige Katja Gullaksen var så klar, som hun kunne blive, da Lene Beier mødte hende kort tid inden hendes første gruppedate i ‘Landmand søger kærlighed’.

Nu manglede fyrene bare at ankomme.

- Er du klar? spurgte Lene Beier.

- Jeg bliver ikke mere klar. Der foregår bare sindssygt meget, svarede Katja Gullaksen og kæmpede kort imod de mange følelser, der som et lyn fra en klar himmel overmandede hende.

- Nu tuder jeg, udbrød hun og slog hovedet tilbage.

Efter en lang krammer med Lene Beier kunne Katja Gullaksen samle sig til at fortælle, hvorfor hun pludselig blev så rørt.

- Det er bare meget. Jeg har tit lyst til at stikke af, og det kan jeg ikke nu, fortalte Katja Gullaksen, der generelt har let til tårer, og tørrede tårerne væk fra kinderne, inden hun fortsatte:

- Det er godt og sundt. Men det handler lige nu mere om følelserne inden i mig, end det handler om at skulle møde dem.

Føler sig ensom

Landmanden Katja Gullaksen bor i et familiekollektiv med sine forældre og bedsteforældre på en gård i Farum på Sjælland, men drømmer om sit eget landsted – og om at finde kærligheden og stifte familie.

Hun føler generelt, at hun har masser af selvtillid og et højt selvværd, både på arbejdspladsen og sammen med venner og familie.

Men lige så snart det handler om fyre, går det galt.

- Så føler jeg bare ikke, at jeg er god nok, siger hun.

Hun er så bange for at blive såret, at hun trækker følehornene til sig, hver gang der måske kunne være mere i en relation til en fyr.

Og selvom hun nogle aftener føler sig meget ensom, har hun ikke turdet at give slip og give sig hen.

Det blev hun på mange måder tvunget til i 'Landmand søger kærlighed'. Det gav hende en helt ny indsigt, da hun skulle se en flere år gammel frygt i øjnene.

Lod sig aldrig rive med

Inden optagelserne gik i gang i maj i år, vidste Katja Gullaksen godt, at det ville kræve meget af hende at være med.

På dette tidspunkt havde Katja Gullaksen været single i godt seks år. Hun var træt af at være alene, men også træt af at matche med de forkerte fyre, blive ghostet eller være bange for at give sig hen for så at blive afvist.

Hun havde næsten mistet troen på kærligheden.

Derfor var hun begyndt at gå efter de fyre, som nok alligevel ikke ville noget seriøst med hende.

- For så behøvede jeg ikke at involvere mig og risikere at blive såret.

Årsagen til den frygt lå efterhånden en del år tilbage.

- Jeg har ikke lyst til at gå i detaljer om, hvad der er sket, for jeg vil ikke udstille nogen af dem, der har været med til at fucke det hele op, fortæller Katja Gullaksen, men løfter dog sløret for, at det blandt andet handler om utroskab og uærlighed.

- Når nogle af dem, man tror er ærlige over for en, og som man føler sig tryg ved, alligevel ikke er det, så er det svært at tro på, at der overhovedet er nogen, der er ærlige.

Frygten blev med årene til et skjold. Og skjoldet skabte en stor ensomhed.

Veninderne har kærester

Ensomheden har hun især mærket om søndagen.

- Der ligger man på sofaen og vil gerne lave noget, og så ser man på sociale medier, at alle andre er ude at lave ting med deres kærester og familier. Her er sociale medier jo fantastiske, siger hun ironisk.

Derfor har hun også gennem årene forsøgt med flere forskellige dates, men er ofte endt på date med de forkerte. Og med de få der kunne være gode for hende, begynder hun at finde alle fejlene og fokusere på det negative.

- Jeg har engang valgt en fra på grund af den måde, han gik på. Og egentlig kan det jo være, at han bare var nervøs, fortæller Katja Gullaksen.

Det var ikke noget, hun tænkte videre over i øjeblikket, men efterfølgende kunne hun godt se, at det var tarveligt, og at hun selv ville blive ked af det, hvis det havde været omvendt.

- Men det er jo nok, fordi jeg selv er blevet udsat for det. Så har jeg bare gået til tingene på samme måde.

Overvældet over interessen

Hendes datingadfærd og -mønster stod pludselig meget klart, da ‘Landmand søger kærlighed’-optagelserne for alvor gik i gang. Og det var overvældende.

Det er også derfor, at Katja Gullaksen flere gange bliver rørt i programmet. Især når hun taler med værten, Lene Beier.

- Det var bare sindssygt overvældende at mærke interessen fra de her fyre, men også fordi jeg kunne mærke, at det ikke bare handlede om at date dem, men også om en proces med mig selv, som jeg var nødt til at være i.

For i programmet kunne Katja Gullaksen ikke bare stikke af. Her var hun nødt til at blive i følelserne – og ikke mindst at sætte ord på dem, hvilket "tvang hende" til at reflektere over, hvordan hun egentlig havde det.

- Alt inden i mig gik bare i gang med at finde fejl og undskyldninger for at trække mig, men her var jeg nødt til at lære dem at kende, fortæller Katja Gullaksen og tilføjer:

- Og det har været sindssygt sundt for mig, men også sindssygt svært.

At hun havde let til tårer, kom bag på hende.

- Det var en øjenåbner for mig, at jeg reagerede sådan. Jeg tænkte flere gange: Hvad skete der lige der?

Håber at andre vil reflektere

Hvordan det udvikler sig i forhold til kærligheden i programmet, kan Katja Gullaksen af gode grunde ikke afsløre, men hun kan afsløre, at hun har fået rigtig meget ud af oplevelsen på det personlige plan.

Og så håber hun, at hendes historie kan være med til at vise, hvor barsk kærligheden og ikke mindst den til tider lidt brutale datingkultur kan være.

- Måske kan jeg hjælpe andre, der har det ligesom mig, til at reflektere over, hvad der sker inden i, siger hun.

Hun synes, at det er vigtigt at turde åbne op om sin usikkerhed i forhold til dating. At man tør at sige: "Jeg synes, du er sød, men jeg er bange for at blive såret".

Og at den fyr, der møder en kvinde, der trækker sig på grund af usikkerhed, tør at spørge ind til det.

Inden 'Landmand søger kærlighed' var Katja Gullaksen temmelig træt af mænd. Men efter mødet med de fire mænd Theis, Dennis, Anders og Claus er hun blødt lidt op.

- Det er jo ikke kun fyrene, der er noget galt med. Vi har alle en historie, og nogle er bedre til at lægge den fra sig end andre.

Se 'Landmand søger kærlighed' hver tirsdag på TV 2 eller på TV 2 PLAY.