Det blev pludselig akavet, da landmand skulle møde bejler første gang

Bliv klogere på, hvorfor der kan opstå pinlige øjeblikke imellem os, og hvordan man kan prøve at undgå dem.

Det var et forsøg på at gøre et godt indtryk.

Men da 58-årige Leif Olsen trak stolen ud for bejleren Pia Harbo på deres speeddate, bumpede han i stedet ind i hende, så hun gav et lille ”uh!” fra sig og måtte genfinde balancen.

- Nu skal jeg lige klare… det er jo gentleman… nu skal du bare se… ja, det bliver lige lidt akavet, sådan er det.

I stedet for at gå bagom 59-årige Pia Harbo og give hende plads til at sætte sig, trådte Leif Olsen lige ind foran hende for at nå frem til stolen.

Umiddelbart en kluntet reaktion, men der er en naturlig forklaring bag. Det siger kropsprogsekspert Pernille Slot, som vi har fået til at se på sagen.

Det sker hele tiden

Leif Olsen er en af de fem landmænd, der medvirker i den nye sæson af ’Landmand søger kærlighed’, og i løbet af hans speeddates opstår der flere skæve situationer.

Det er situationer, vi alle kan møde i vores egen hverdag, og som ikke nødvendigvis har med dating at gøre.

Og ifølge Pernille Slot kan man ud fra Leifs kropssprog regne sig frem til flere forklaringer.

Når hjernen lukker ned

Pernille Slot har set klippet, hvor Leif Olsen bumper ind i Pia Harbo, og det er et rigtig godt eksempel på, hvad der kan ske med hjernen, når den går i en såkaldt lukket tilstand, forklarer hun.

Det sker som regel, når vi bliver pressede – når vi skal aflevere en opgave, virkelig skal på toilettet eller hilse på en date for første gang, siger hun.

Hjernen bliver tunnelsynet. Den fokuserer kun på målet og lukker derfor alt muligt andet ude. Og så vælter man kopper og glas, støder ind i ting – eller som i Leif Olsens tilfælde sin date.

Fem gode råd fra Pernille Slot

  1. Accepter, at det bliver akavet på et tidspunkt under din date – for det gør det. Der sker så mange ting i kroppen, vi ikke kan kontrollere, og derfor skal man ikke tage tingene så tungt.
  2. Italesæt det akavede, når det uundgåeligt opstår. Taler man om det, kan man grine af det, og når man kan grine af noget, forekommer det ikke så farligt.
  3. Forbered dig på din date mentalt. For selvom du ikke kan undgå, at der sker noget akavet, så kan du i det mindste minimere det ved at undgå tunnelsynet, når hjernen går i en lukket tilstand.
  4. Giv dig tid. Træk vejret, og tag dig en lille pause, inden du svarer på spørgsmål. Så bliver du mindre anspændt og får ikke sagt noget, du bagefter fortryder og kan blive ved med at gruble over.
  5. Se med hjertet. Det lyder spacy, og det skyldes, at det ikke er et råd, man skal forsøge at forstå. Hvis du følger rådet lige ovenover om at give dig tid og trække vejret, flytter fokus fra hovedet til dine følelser, er nærværende og til stede i øjeblikket lige her og nu, så kan du lettere se med hjertet, og så udvider du, hvad du kan se.

Der vil altid opstå akavede eller pinlige øjeblikke, når man skal møde folk første gang, forklarer Pernille Slot.

Det er ren biokemi. Det foregår inde i hjernen, og det kan være svært – ja, vel nærmest umuligt at kontrollere medmindre man er yogi.

Hjernen producerer alle mulige former for hormonstoffer, der er gavnlige i forskellige situationer.

Det kan være oxytocin og endorfiner, der bobler frit, når vi er forelskede og lykkelige. Eller adrenalin der pumper afsted, når vi skal kæmpe eller flygte.

Alene de hormonelle processer har stor indvirkning på måden, vi opfører os på, så ja, det er altså ikke altid muligt at være i kontrol.

Gør det helt rigtige

Men tilbage til Leif Olsen. For som han selv mumler, imens han tripper rundt om Pia Harbo på tåspidserne, var hans tilsigtede handling at være en gentleman ved at trække stolen ud, inden hun satte sig.

Heldigvis for Leif Olsen gør han det helt rigtige i situationen, forklarer Pernille Slot, da han med en pegefinger stukket i vejret siger til Pia Harbo:

- Ja, det bliver lige lidt akavet, sådan er det.

Ved at sætte ord på situationen, i stedet for at hænge det til tørre hen over bordet under hele daten, tager han brodden af situationen.

For når vi taler om det, der er pinligt eller akavet, kan vi grine af det, og når vi griner af det, så ryster vi ubehaget af os som vand på en hund, og det ligger ikke længere som en mærkelig fornemmelse i maven, forklarer Pernille Slot.

Havde ikke tænkt det til ende

Når vi prøver ting flere gange, opbygger vi vaner i hjernen, forklarer Pernille Slot.

Og også den mekanisme er Leif Olsens datingliv et glimrende eksempel på. For selv om det kiksede, da han trak stolen ud for Pia Harbo, gik det godt, da de hilste på hinanden med et kram.

Den del gik galt på Leif Olsens første speeddate i programmet, hvor han mødte den 62-årige bejler Anne Prieme. Og den situation havde han formentlig lært af, da han skulle date Pia Harbo.

Ifølge Pernille Slot kan det skyldes, at han ikke havde tænkt situationen til ende.

Hun anbefaler, at man altid forestiller sig, hvordan man gerne vil have et møde med andre mennesker skal gå – fra start til slut.

Det er de fleste rigtig gode til, når de skal til jobsamtale eller eksamen, forklarer Pernille Slot.

Men når det kommer til dating, har vi det med at kaste os lukt ud i det med hovedet først, klynget til håbet om, at vi lander blødt på et leje af anerkendelse og søde komplimenter.

Hvis vi forbereder os ligesom til en jobsamtale, har hjernen det med at skabe vaner på forhånd, og det er en stor hjælp.

Håndtryk..øh? Kram…ja – hvad nu?

Har vi ikke alle prøvet det der akavede øjeblik, hvor det skal afgøres, om vi er på håndtryk eller krammer?

En god tommelfingerregel er ifølge Pernille Slot altid at mødes første gang med et håndtryk, og så kan man altid se, om mødet med direktøren var så vellykket, at hun vil kramme ved afskeden.

Leif Olsens første speeddate med Anne Prieme er et godt eksempel på, når den ting går galt.

Begge havde de rakt hånden frem for at mødes i et håndtryk.

Håndtrykket var lige ved at manifestere sig, da Leif Olsen pludselig løftede sin arm op mod Anne Priemes skulder og efterlod hendes hånd i luften.

- Ah, skal vi kram… hva? Ja, krammer vi i dag?, sagde Leif lidt usikkert, og så krammede han hende.

Når Anne Prieme blev efterladt med poten i luften, så skyldtes det ifølge Pernille Slot, at Leif Olsen trådte lige ind i Anne Priemes intimsfære, og det er også noget, vi kan tage ved lære af i vores egen dagligdag.

Armslængdeprincippet gælder også i dating

Normalt er der en armslængde imellem os som grænsen for vores intimsfære.

Men Leif Olsen havde allerede overtrådt den grænse ved at stille sig for tæt på, inden hans hånd mødte Anne Priemes, og så blev det akavet.

Kroppen har det med at gå i tre indstillinger, når grænserne bliver overtrådt. Frys, flygt eller kæmp. Frys kommer først, inden kroppen har bestemt sig for sit næste træk.

Og det var det, der skete for Leif Olsen i situationen med Anne Priemes.

Leif Olsen slog straks blikket ned for at kunne være i situationen. Han frøs i et splitsekund, da intimsfæren blev brudt, og så valgte han krammet, når de alligevel var så tæt på hinanden, forklarer Pernille Slot.

Du kan se 'Landmand søger kærlighed' på TV 2 hver tirsdag klokken 19:55 eller på TV 2 PLAY allerede nu.