Landmand søger kærlighed

Kort før tv-optagelserne fik landmand en besked fra lægen, der ændrede hendes liv

Med ét blev Maxine Sørensens femårsplan slået ud af kurs. Hvis hun vil være mor, skal der et mirakel til.

Med sin beslutsomme attitude, sit store smil og sin faste tro på fremtiden indtog landmanden Maxine Sørensen i høje hæle sidste års udgave af datingprogrammet 'Landmand søger kærlighed'.

For mange tv-seere huskes hun måske for det spørgsmål, som hun stillede sine bejlere igen og igen – og ikke mange minutter inde i daten.

- Hvor ser du dig selv om fem år?

Der er så mange måder at få børn på. Men lige i det øjeblik er der bare kun den ene

Maxine Sørensen, landmand

Den dengang 26-årige landmand lagde ikke skjul på, at spørgsmålet stammede fra et brændende ønske om at blive mor, inden hun fyldte 30.

Men i forbindelse med premieren på en ny sæson af 'Landmand søger kærlighed' fortæller Maxine Sørensen nu, at der er en anden årsag til, at spørgsmålet var så vigtigt for hende at stille.

Kort før optagelserne til sidste sæson af serien fik hun nemlig en besked fra sin læge, der ændrede hele hendes måde at betragte fremtiden på.

Hvis hun en dag ville være gravid, så skulle der et mirakel til.

Beskeden slog hende helt ud af kurs i lang tid, for barnløs var slet ikke en del af hendes femårsplan.

Men efter at kameraerne slukkede, fandt Maxine Sørensen kærligheden – og det har tændt et håb om alligevel at blive mor.

Drømmen om at blive mor

Når Maxine Sørensen tænker tilbage, så har drømmen om at få børn og stifte familie altid fyldt.

Særligt det at blive mor i en tidlig alder var vigtigt for hende. Af flere årsager.

Jeg vil ikke sige, at mirakler ikke kan ske. Men du må ikke sætte næsen op efter at få børn

Besked fra lægen til Maxine Sørensen

Hun ønskede at blive mor i en alder, hvor det stadig stod skarpt i hendes hukommelse, hvordan det var at være barn og teenager.

Så ville hun bedre kunne snakke med sine børn om de problemer, som de måtte støde på, mens de voksede op, tænkte hun.

Samtidig ser hun med glæde tilbage på sin egen barndom på forældrenes gård. Hun mindes fællesskabet om landbruget og de mange timer i selskab med dyrene. Det ville hun gerne give videre til sit eget barn.

Det er planen, at hun skal overtage forældrenes gård i løbet af de næste par år.

Og inden da skulle børnene helst være kommet, så en ny hverdag som gårdejer ikke kolliderer med en ny hverdag som spædbarnsforælder.

En livsomvæltende besked

Drømmen om at blive mor inden hun fylder 30 år, har Maxine Sørensen ikke sluppet.

Nu ved hun, at der er mange måder at skabe en familie på, og hun tror på, at hun nok skal lykkes med sin femårsplan. Tanken, om at hun måske ikke kan blive gravid, gør ikke længere så ondt, som den har gjort.

Men den dag hun fik det at vide, brød hendes verden sammen.

- Jeg vil ikke sige, at mirakler ikke kan ske. Men du må ikke sætte næsen op efter at få børn, husker Maxine Sørensen, at lægen sagde til hende.

Hun forstod ikke, hvad der skete. Det var jo det, der var hendes plan. Det var det, der var meningen med det hele. Hun stivnede i stolen.

- Jeg tænkte: "Okay. Det var jo så bare lige præcis det, jeg havde drømt om, siden jeg blev 18 år".

Efter samtalen med lægen gik hun ned til sin mor, der sad i bilen og ventede på hende. De kørte sammen hjem til barndomsgården, hvor Maxine Sørensens forældre forgæves forsøgte at trøste hende.

Hendes far sad og holdt om hende i sofaen.

- Der er så mange måder at få børn på. Det skal vi nok få løst, forsøgte han at berolige hende.

- Og det har han jo ret i, siger Maxine Sørensen.

- Der er så mange måder. Men lige i det øjeblik der er der bare kun den ene.

Infertilitet

Infertilitet kaldes også nedsat frugtbarhed eller ufrivillig barnløshed. Hvis et par ikke har opnået en graviditet efter et år, hvor de har haft regelmæssigt samleje, kategoriseres de som ufrivilligt barnløse.

Der kan være mange forskellige årsager til barnløsheden, og de kan både findes hos manden og kvinden. Blandt de hyppigste årsager er nedsat sædkvalitet, manglende ægløsning og endometriose. I 10-15 procent af tilfældene af ufrivillig barnløshed kan der ikke findes en bagvedliggende årsag.

Det anslås, at 16-26 procent af alle kvinder eller par, der har forsøgt at få et barn, oplever ufrivillig barnløshed i én eller flere perioder af deres liv. 

Kilde: Sundhed.dk og Danske Regioner

Maxine Sørensen vil gerne holde for sig selv, hvad årsagen til hendes ufrivillige barnløshed er.

Har fundet kærligheden

De følgende måneder blev det ved hjælp af samtaler med familie og venner en smule lettere at bære for Maxine Sørensen.

Samtidig kom der styr på en anden vigtig del af femårsplanen: Selvom det ikke blev til det store romantiske eventyr i 'Landmand søger kærlighed', har Maxine Sørensen siden mødt sit livs kærlighed og den mand, der skal være far til hendes børn.

I dag bor hun sammen med Magnus i et hus på landet i det nordlige Sjælland tæt på forældrene.

Og selvom parret ikke mødte hinanden i programmet, var det alligevel 'Landmand søger kærlighed', der fik Magnus til at række ud til Maxine Sørensen.

De havde nemlig i lang tid vidst, hvem hinanden var via organisationen Landbrug Ungdom, som de begge var medlemmer af.

Vi tror stadig på og håber stadig på, at det kan lykkes

Maxine, landmand

Magnus så, at Maxine Sørensen skulle deltage i programmet, men han ønskede ikke selv at være med, så han skrev ikke noget brev til hende. I stedet sendte han en buket roser til hendes adresse.

- Han havde ikke lyst til at ødelægge noget for mig ved at sende de her blomster. Han ville ikke være en del af programmet, men ville holde sig med i gamet uden at være med, fortæller Maxine Sørensen.

Efter at kameraerne slukkede, tog hun imod Magnus' invitation til at tage ud at spise en is. På daten faldt hendes sædvanlige spørgsmål igen:

- Hvor ser du dig selv om fem år?

Heldigvis delte Magnus hendes drøm om at stifte familie. Og allerede på anden date var Maxine Sørensen tryg nok til at fortælle ham om den besked, som hun tidligere på året havde fået fra lægen.

- Han var meget rolig omkring det og sagde: "Det får vi da bare til at fungere. Det skal da nok lykkes!". Så han har simpelthen været den bedste støtte, fortæller hun.

Børn alle vegne

Selvom der er kommet styr på kærligheden, er det alligevel sommetider svært for Maxine Sørensen at leve med tanken om det, som hun måske ikke kan få, for samtalen om børn er allestedsnærværende.

Man går jo hele tiden og tænker: Kommer jeg til at mærke det her på samme måde? Kommer jeg til at mærke et barn sparke i maven?

Maxine Sørensen, landmand

En stor del af hendes vennekreds har fået børn, og hun bliver altid glad på venindernes vegne, når de fortæller, at de er gravide. Samtidig må hun låne deres børn lige så tit, hun vil.

Men venindernes graviditeter giver hende sommetider et lille stik i hjertet.

- Man går jo hele tiden og tænker: Kommer jeg til at mærke det her på samme måde? Kommer jeg til at mærke et barn sparke i maven? Kommer jeg til at have alle de der op- og nedture? Alt det, mange af de andre ser lidt som en nedtur i forbindelse med en graviditet, som for eksempel ikke at kunne få sine sko på – jeg ville jo nærmest dø for at få lov til at have den følelse, siger hun.

Og efter at danskerne på nationalt tv har kunnet følge med i Maxine Sørensens søgen efter kærligheden og høre om hendes fremtidsplaner, er de blevet nysgerrige på hende. Derfor oplever hun tit, at folk kommer hen til hende på gaden og spørger, om hun snart skal være mor.

- Folk spørger, fordi de er søde, og fordi de gerne vil vide, hvad der sker i vores liv. Og det er jo så fint, men man bliver selv sådan lidt: Åh, lad nu være. Der er bare børn alle vegne, fortæller hun.

Der er mange måder at få børn på

For Maxine Sørensen og Magnus lever drømmen om en kernefamilie dog stadig. For som hun siger: Der er mange måder at blive en familie på.

- Vi tror stadig på det og håber stadig på, at det kan lykkes – og hvis vi kun får én, så får vi kun én. Og får vi ikke nogen, så må vi finde en anden måde at få den kærlighed på til et lille menneske, fortæller hun.

Muligheden for at adoptere har længe været i Maxine Sørensens tanker – også før hun vidste, at det kunne blive hendes eneste chance for at få børn.

- Jeg synes, der er så mange børn derude, der har brug for en chance mere, så hvorfor ikke give dem det, hvis man har pladsen og overskuddet til det? siger hun.

Parret holder dog lidt igen med at gå i gang med den hårde og omfattende adoptionsproces. Lige nu er det blot en mulighed, som de overvejer blandt andre løsninger.

Blandt andet har de snakket om at komme i fertilitetsbehandling, som er den mulighed, der giver dem flest chancer for at blive forældre. Men Maxine Sørensen er klar over, at også det kan blive en opslidende proces.

- Hvis man ikke er klar på det mentalt eller fysisk, så bliver det nogle hårde år. Det er jo heller ikke meningen, at vi skal gå ned på det, siger hun.

På trods af udfordringerne er Maxine Sørensens tro på fremtiden fortsat urokkelig.

Hun tror på, at det nok skal lykkes for hende at blive mor. På den ene eller på den anden måde. Af den årsag er der stadig liv i femårsplanen.

- Selvfølgelig er det et nederlag, men jeg tror mere, at man skal se det som et lille bump på vejen. Og så skal man forbi den forhindring, og så må man finde en ny måde at komme i mål på, siger hun.

Se 'Landmand søger kærlighed' tirsdag kl 20.00 på TV2 eller her på TV 2 PLAY.