X Factor

Det laver 'X Factor'-deltagerne nu

Nogle er flyttet, andre er droppet ud af uddannelserne, og flere har pladekontrakter og ny musik på vej.

Det er nu fire måneder siden, at årets 'X Factor' sluttede, og de tre finalister stod på scenen for sidste gang.

Sæsonens yngste deltager, 16-årige Mads Moldt, vandt det hele og fik en pladekontrakt. Men hvordan går det ham og de andre deltagere i dag? Har showet ændret noget for dem, eller er hverdagen den samme som før?

Mads Moldt

Efter 16-årige Mads Moldt vandt 'X Factor', tog han en beslutning, der er markant anderledes, end hvad tidligere vindere har valgt. Han sagde nemlig nej til at turnere rundt i Danmark og sammen med de andre livedeltagere optræde på Langeland, Smukfest og andre scener landet over i 'X Factor'-regi.

- Nu skal jeg lære at stå på begge mine ben igen og give slip på mit støttehjul. Jeg vil komme til at bruge tid på at lave musik, gå i 9. klasse og lære, hvad det vil sige at arbejde med musikken i en verden uden ‘X Factor’, skrev han på Instagram, hvor han uddybede:

- Det betyder, at jeg de næste måneder vil klargøre mig selv og kommer ikke til at gæste shows rundt i landet lige foreløbig.

Derfor har han ikke været at finde på scenerne, hvor Kári Fossdalsá, Tina Mellemgaard og Mille Bergholtz over sommeren har lavet shows sammen.

Til gengæld har han lavet noget andet.

- Jeg har afsluttet mine eksaminer, holdt sommerferie og set Tyler, the Creator spille ”See You Again” (på Roskilde). Fra nu af kommer min tid til at gå med nye projekter og musikken, skriver han i en mail til TV 2.

Han vil endnu ikke løfte sløret for, hvornår der kommer ny musik.

Kári

Færøske Kári Fossdalsá gennemgik en stor forandring i sin tid i 'X Factor'. Han begyndte livefasen med at ryge ind og ud af farezonen, men endte med at rejse sig og afslutte med en andenplads i årets show.

Siden har han spillet mange koncerter – både med sit band, The Kittys, som han også optrådte med inden sin deltagelse i programmet, og med Mille og Tina, der kom på tredje- og fjerdepladsen i årets 'X Factor'.

De har blandt andet optrådt på Langelandsfestival.

Men musikken er ikke det eneste, der har forandret sig i Kári Fossdalsás liv efter 'X Factor'. Han er også blevet far for anden gang. Han havde allerede datteren Karin Sofía på fire med kæresten Áshild, og få uger efter finalen fødte hans kæreste så datteren Victoria.

Da Kári Fossdalsá forlod 'X Factor'-scenen efter sidste show, fortalte han, at han ikke vidste, hvilken konstellation hans musikalske karriere ville komme til at udspille sig i i fremtiden. For bandet spiller rock, men han er blevet glad for electronic dance music, som han fokuserede på i 'X Factor'.

Dengang fortalte han også, at bandet formentlig ville skifte navn, så det kom til at passe til den identitet, det ville ende med at få.

Tina Mellemgaard

Tina Mellemgaards liv ændrede sig totalt allerede den dag, hun tilmeldte sig 'X Factor'. Hun besluttede nemlig i samme ombæring at droppe ud af gymnasiet og flytte fra Færøerne til København.

Og det har hun ikke fortrudt. Tværtimod.

Hun blev nummer tre i 'X Factor', og efter finalen er det gået stærkt for den unge færing.

Hun begyndte med det samme at spille koncerter i både Danmark og Færøerne og har skrevet flere nye sange.

En af dem sammen med den danske musiker Thomas Buttenschøn. Teksten er både færøsk og dansk, og sangen hedder “Hvorfor er det? - Hví er tað?”. Den udkom i juni måned.

Derudover har hun skiftet kunstnernavn. Hvor hun i 'X Factor' optrådte under sit fornavn, Tina, udgiver hun nu musik under navnet Tina Mellem.

Hun har besluttet at fokusere 100 procent på at lave musik nu og har netop fået en lejlighed på Vesterbro i København, hvor hun håber at kunne udleve sine drømme fra.

- Jeg glæder mig så meget, siger hun

Hun fortæller, at 'X Factor' både har været den hårdeste og en af de bedste oplevelser i hendes liv.

- Nogle gange er det godt at tage nogle chancer. Jeg ved godt, det kan være skræmmende, men livet bliver altså bare så magisk, når man tør at drømme og tage chancer. Du ved aldrig, hvor en chance kan lede dig hen.

Mille Bergholtz

Mille Bergholtz blev nummer fire i årets 'X Factor'.

Allerede da hun blev stemt ud af programmet, var hun helt klar på, at hendes hverdag aldrig ville blive den samme igen.

Hendes plan var at flytte kortvarigt hjem til forældrene på Falster – men kun for at arbejde nogle måneder som lærervikar og spare penge op til næste eventyr.

Dengang var planen, at hun ville til enten København eller London, og at hun ville lave masser af musik.

Indtil videre ser det ud til at gå, som hun håbede. Den unge kvinde er flyttet til København med sin kæreste, og hun har over sommeren givet koncerter forskellige steder i landet med Kári og Tina, der blev nummer to og tre i 'X Factor'.

Derudover knokler hun på sit nye arbejde i restaurantkæden OliOli, hvor hun langer poké bowls over disken til sultne københavnere.

Og så planlægger hun at lave masser af musik fremover.

- Jeg er i gang med at skrive noget musik, som jeg forhåbentlig udgiver i fremtiden, siger hun.

Maria Ranum

31-årige Maria Ranums hverdag er både forandret og tilbage ved det gamle efter 'X Factor'.

Hun arbejder stadig som både skolelærer og makeupartist, men musikken fylder endnu mere end tidligere.

Hun får nu "mange flere" tilbud og sangjobs, end hun gjorde før, og hun har både udgivet sin egen musik og produceret sin udgave af Coldplay-sangen "Atlas", som hun optrådte med på 'X Factor'-scenen.

Hun har også sagt ja til at optræde til et par bryllupper og barnedåbe, men det holder hun en pause med nu.

- Jeg har haft brug for lige at trække vejret, og jeg har derfor sat fokus på at få produceret musik i stedet for, siger hun.

Det er ikke kun musikalsk, at 'X Factor' har givet Maria Ranums karriere et skub. Hun har også fået 14.000 følgere på Tiktok, som hun lægger meget energi i.

- Jeg har altid haft en lille influencer-drøm i maven, siger hun.

Lige nu er hun på udkig efter en god producer, som kan hjælpe hende med at udgive mere af hendes egen musik, samtidig med at hun fortsætter som lærer og makeupartist.

Og så er der det med sociale medier, som hun også vil give et skud.

- Og forhåbentligt få en influencer-karriere op at køre. Så må jeg se, om der senere skal skrues ned og op for noget af det. Det tager jeg, som det kommer, siger hun.

Oliver Antonio

Efter 'X Factor' fortalte Oliver Antonio Giner, at han ville tilbage til at passe sit arbejde som gymnastiktræner og sideløbende fordybe sig i musikken.

Det har han haft tid til, fordi han besluttede at tage orlov fra studiet både under og efter 'X Factor'. Da TV 2 talte med ham, havde han orlov til september og havde endnu ikke endeligt besluttet, om han skulle starte op igen, eller om der skulle ske noget andet.

Men han var i hvert fald sikker på, at han ville bruge tiden på at producere sin egen musik. Indtil videre har han ikke udgivet noget – bortset fra en række videoer på Tiktok, hvor han synger med Maria Ranum, der også var med i årets 'X Factor'.

Lorenzo & Charlo

Brødrene Malik og Deniz Tanis, der var med i 'X Factor' under gruppenavnet Lorenzo & Charlo, er aldrig vendt tilbage til den hverdag, de havde før programmet.

De droppede ud af deres uddannelse for at være med, og i dag knokler de fuldtid for at stable en musikkarriere på benene.

De fortæller, at de er meget taknemmelige over den hjælp og støtte, Kwamie Liv har givet dem, og at de i dag gør alt, hvad de kan, for at udleve det, hun var med til at starte.

Indtil videre er det ifølge brødrene gået godt.

De har skrevet kontrakt med pladeselskabet Warner Music Denmark og har udgivet flere singler.

- Vi arbejder fuldtid med musik, og vi elsker det, siger storebror Malik Tanis.

Brødrene fortæller, at de ud over singlerne og pladekontrakten også har fået et studie i Ikast, og at deres far har lagt et stramt skema for dem, så de også får vokaltræning, fysisk træning og produceret indhold til Tiktok.

Dagene er fyldt ud, og de arbejder målrettet for at komme til at leve af musikken.

De fortæller også, at de allerede nu planlægger at skulle optræde en masse i 2023, og at de glæder sig meget.

Wela & Garcia

Efter at Wela & Garcia forlod 'X Factor', gik det stærkt med at vende tilbage til hverdagen.

Men for 18-årige Mathias Westermann Laursen og 19-årige Rumle Strunge, der udgør gruppen, betød det ikke en pause med musikken. Tværtimod. For de to venner gik på Sankt Annæ Gymnasium, hvor musik er en fast del af både skoleskema og fritid. Ligesom de også lavede musik som Wela & Garcia længe før programmet.

- Så vi er blevet ved med at skrive sange ligesom før 'X Factor', siger Rumle Strunge.

Han fortæller desuden, at 'X Factor' var et sjovt og lærerigt, men også et stressende forløb, så både han og Mathias Westermann Laursen var faktisk lettede, da det sluttede.

- Vi kom hurtigt tilbage til gymnasiehverdagen med skole fra 8 til 16, hygge med vennerne og vel også – i weekenden – lidt øldrikning i byen, siger Rumle Strunge.

Efter sommerferien skal Mathias Westermann Laursen op i 3. g på Sankt Annæ Gymnasium i København, mens Rumle Strunge, der netop er blevet student, skal starte på universitet.

På grund af eksaminer og sommerferie har gruppen ikke udgivet ny musik de seneste måneder, men Rumle Strunge fortæller, at der er et par numre på vej – og han er ikke i tvivl om, at 'X Factor' har en indvirkning på, hvad der kommer ud.

- Vi er blevet klart bedre sangere i løbet af 'X Factor', lært en masse om at samarbejde med hinanden på et mere intenst niveau og om at lave et sammenhængende liveshow, siger han.

Han håber, at han kan blive ved med at producere musik og måske komme til at leve af det. Eller af programmering og it.

- Hvem ved, hvad det ender med, at jeg gør – måske vil jeg prøve at kombinere de to fag, siger han.

Oscar

Martin Jensens gruppe Oscar måtte forlade 'X Factor' efter første liveshow.

Gruppen består af vennerne Tobias Kølsen Herskind på 17 år og Malthe Sejthen på 18 år. Deres dommer lagde aldrig skjul på, at det var deres gode energi frem for deres sangtalent, der bragte dem hele vejen til liveshowene.

Og det var drengene helt afklarede med, da de, efter at de blev stemt ud af programmet, sagde, at de ville fortsætte med at have et smil på læben, uanset hvad de ellers lavede.

Og taler man med vennerne i dag, er den del lykkedes. De har brugt sommeren på at være sammen på Roskilde Festival og bagefter blaffe rundt i Tyskland uden nogen fast plan andet end at have det sjovt.

Efter sommerferien skal de starte i 3. g på Aarhus Katedralskole, hvor de går i samme klasse med musik på højniveau.

De fortæller også, at de "så småt" er i gang med at arbejde med ny musik, som de håber på at komme til at udgive på et tidspunkt.

Lasse Skriver

Den 17-årige tømrerelev Lasse Skriver nåede aldrig til liveshowene i årets 'X Factor' – men ser man på, hvordan det er gået ham siden, skal han nok ikke være særligt ked af det. Allerede efter første bootcamp skrev han en pladekontrakt med Sony, og siden er det kun gået én vej for det unge talent.

Han har udgivet flere singler – blandt andet sin udgave af George Ezras "Budapest", som han blæste dommerne bagover med til audition. Og lige nu arbejder han på sine egne sange, som han foreløbig har udgivet to af.

Derudover har han til efteråret en danmarksturné, hvor flere koncerter allerede er udsolgt, mens andre – blandt andet i Vega i København – ad flere omgange er blevet rykket til større scener.

Han fortæller, at han ikke længere er i lære som tømrer, men at han i stedet fokuserer 100 procent på musik.

- Og jeg er glad! skriver han i en sms til TV 2.

Tobias Floor Dahlfelt

Selvom Tobias Floor Dahlfelt, der var med i årets 'X Factor', ikke nåede til liveshowene, har hans deltagelse i programmet åbnet store muligheder.

Til sin audition imponerede han nemlig ikke kun dommere og seere med sin udgave af australske Dean Lewis' sang "Half a Man". Den australske popstjerne så nemlig også Tobias Floor Dahlfelts fortolkning af sangen og blev så begejstret, at han har inviteret den unge dansker til at varme op for sig, når han til september skal spille fire udsolgte koncerter i København og Aarhus.

Tobias Floor Dahlfelt er derfor lige nu i gang med at skrive musik, da han gerne vil optræde med sit eget, når han skal varme op for Dean Lewis.

Han fortæller, at han snart er klar med sin første single, og at han har brugt foråret på at optræde til konfirmationer og andre fester ved siden af arbejdet som tømrer.

Vil du være med i næste års 'X Factor'? Så kom til precasting på 16. sæson torsdag 11. august i København og 16. august i Aarhus. Det er muligt at tilmelde sig her, men det er også muligt at møde spontant op.